Billeje Guide

Guide til billig billeje

Vores ambition er at hjælpe dig med at finde de bedste priser på online biludlejning.
Når du reserverer en lejebil online, vil du ofte opnå langt billigere priser end hvis du bookede billeje direkte ved udlejningsselskaberne.

Søg emner og artikler

Helligdage i Danmark - ferie og lukkedage 2018

I Danmark er en helligdag defineret af folkekirken.

Søndag er normalt betragtet som en helligdag i kristen forstand, men anses ikke længere som en officiel helligdag i sig selv, med mindre en af folkekirkens på forhånd fast definerede helligdage skulle falde på ugens sidste dag.

Danmark har 12 officielle helligdage. Året 2016 var skudår. Næste skudår er år 2020.

Oversigt over faste helligdage i Danmark 2017/2018:

2017 - dato

Navn på dansk helligdag

2018 - dato

01. januar (søndag)

Nytårsdag

01. januar (mandag)

9. april (søndag)

Palmesøndag

25. marts (søndag)

13. april (torsdag)

Skærtorsdag

29. marts (torsdag)

14. april (fredag)

Langfredag

30. marts (fredag)

16. april (søndag)

Påskesøndag (Påskedag)

1. april (søndag)

17. april (mandag)

2. påskedag

2. april (mandag)

12. maj (fredag)

Store Bededag

27. april (fredag)

25. maj (torsdag)

Kristi Himmelfartsdag

10. maj (torsdag)

4. juni (søndag)

Pinsesøndag (Pinsedag)

20. maj (søndag)

5. juni (mandag)

2. pinsedag

21. maj (mandag)

25. december (mandag)

1. juledag

25. december (tirsdag)

26. december (tirsdag)

2. juledag

26. december (onsdag)

Retten til halve og hele fridage - eller bare flagdage og kristne højtider
I modsætning til mange andre lande, som for eksempel Tyskland, har Danmark ingen regionale helligdage. Det er ganske simpelt: alle har fri eller ingen har fri. Med mindre man selv betaler for en halv eller hel fridag. Nedenfor er beskrevet andre mærkedage i Danmark, hvor enkelte af dem tidligere var betalte fridage.

Fastelavn - optakt til fasteperiode
Fastelavn er ikke en helligdag i Danmark eller på anden vis kvalificeret til at være en arbejdsfri dag.

Fastelavn var ikke kun en anledning til sjov tilbage i middelalderen, hvor man rent faktisk slog en sort kat af tønden, i troen på at kunne holde den frygtede pest sygdom fra byens døre.

Det var de voksnes karneval og optakten til starten på den efterfølgende fasteperiode, som begynder onsdag efter fastelavnssøndag (også kaldet askeonsdag).

Fastelavnssøndag falder altid 49 dage før påskesøndag. I 2017 er det den 26. februar og i 2018 den 11. februar.

Danmarks besættelse 9. april - flagdag
Mindedagen for de tyske troppers besættelse af Danmark niende april 1940 er ikke en arbejdsfri dag eller lukkedag. Over hele landet vil der blive flaget på halvt indtil kl. 12.02 præcist, hvorefter flaget hejses helt. Dette gælder dog ikke, hvis 9. april også er Langfredag, så flages på halv stang hele dagen.

1. maj - Arbejdernes Internationale Kampdag
Forvirringen om hvorvidt man har fri eller ej den 1. maj, synes at poppe op år efter år.

Nogle har en hel fridag den første maj, andre har en halv fridag, mens størstedelen af befolkningen ikke har fri. Det bunder i aftaler og overenskomster mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. De fleste skal dog selv betale og bliver trukket i løn hvis de vælger at holde en hel eller halv fridag den 1. maj.

Historisk startede arbejdernes dag i Australien, som afholdte en dag med arbejdsnedlæggelse og festivitas på datoen 22. april tilbage i midten af det nittenårhundrede og ideen spredte sig blandt andet til USA, hvor man i 1889 besluttede, at en sådan dag for den hårdt arbejdende del af befolkningen skulle ligge på den dato, vi kender i dag.

Danmarks befrielse 5. maj - flagdag
5. maj 1945 sluttede anden verdenskrig for Danmarks vedkommende (på Bornholm først fire dage senere). Denne dag er en glædesdag, men ikke en arbejdsfri dag eller helligdag. Der flages over hele landet på denne dag.

Video: Annonceringen af Danmarks befrielse fra BBC radio, som de oplevede den i Danmarks bedste tv-serie nogensinde: Matador

Grundlovsdag 5. juni - Danmarks demokrati fejres
Som udgangspunkt er Grundlovsdag en almindelig arbejdsdag, men er alligevel sidestillet med en helligdag, idet butikker ifølge lukkeloven skal holde lukket.

Tidligere var Grundlovsdag en lovbestemt halv fridag, men det stoppede i 1975. Grundlovsdag er det danske svar på en nationaldag, som det ses i mange andre lande, men i og med at dagen ikke længere er kategoriseret som en helligdag, har arbejdsgivere ret til at trække i løn. I praksis dog, har en hel del danskere fridag den 5. juni.

Den danske grundlov blev en realitet 5. juni 1849 og er siden kun blevet revideret to gange. Ved første revision i 1915 fik kvinder stemmeret. Den anden og seneste revision skete tilbage i 1953 og er den gældende udgave i dag.

Juleaftensdag
24. december er en helt almindelig arbejdsdag ifølge ferieloven, men på mange arbejdspladser har medarbejdere fri med løn. Butikker skal holde lukket juleaftensdag.

Video: Jul i Danmark - sådan afholdes en traditionel dansk juleaften den 24. december

Lukkelovsregler i Danmark
I 2012 blev lukkeloven ændret og det betød i praksis, at butikker kan holde åbent hele døgnet, hele året - undtaget på helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag og efter kl. 15 nytårsaftensdag.

For butikker med en årlig omsætning på under 32 mio. kr., tankstationer og havecentre gælder ovenstående regel ikke. De kan have åbent hele året uden undtagelse.


Helligdage i Danmark - ferie og lukkedage 2018
Artikel: Helligdage i Danmark - ferie og lukkedage 2018
Artikel senest revideret: tirsdag, januar 02 2018
Emner: , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar