For høje priser på billeje - EU Kommissionen henstiller til Goldcar, Hertz, Europcar, Avis, Enterprise og Sixt om ikke at differentiere på billeje-pris til EU-borgere via IP-adresse
I en usædvanlig offentliggørelse af en henstilling fra EU Kommissionen til Europas største biludlejningsselskaber, fremgik det i slutningen af august 2014 at følgende billeje-selskaber har overtrådt loven mod diskrimination inden for EU’s indre marked; også kaldet EU’s Servicedirektiv.
Det drejer sig om følgende selskaber:
- Avis Rent-A-Car
- Europcar Billeje
- Sixt Billeje
- Enterprise Car Rental
- Hertz
- Goldcar (mindre selskab med base i Spanien)
Se pressemeddelelse fra Europa Kommissionen.
IP-adresser logges og priser varierer med computerens placering
Alle ovenstående selskaber har på baggrund af kunders IP-adresser, hvoraf en computers geografiske placering fremgår, reguleret kunders adgang til de billigste priser.
Avis, Hertz, Europcar, Sixt, Goldcar og Enterprise billeje-selskaber har med andre ord tilbudt lavere priser på baggrund af bopælsland til nogen kunder i EU frem for til andre - og det er ulovligt i henhold til EU’s lovgivning om vare- og tjenesteydelsers frie bevægelighed, hvor det fremgår at man ikke må diskriminere på baggrund af nationalitet inden for EU.
Årsagen til at henstillingen offentliggøres er at 3 ud af de 6 selskaber ikke i et svar til EU på tilfredsstillende vis har givet udtryk for at ville indstille denne praksis. De tre selskaber, som har rettet ind efter EU-regler på området, er Goldcar, Enterprise og Sixt, mens Avis, Europcar og Hertz svar på EU’s henvendelse ikke var tilfredsstillende.
Avis, Hertz og Europcar har indtil den 30. august 2014 til at få sagen på plads.
For høje priser på billeje - dyrere for englændere at leje bil på Mallorca
Typisk er overtrædelserne ikke sket i kundernes egne bopælslande, men derimod ofte på turistdestinationer. Et eksempel er at det har været dyrere for tyske kunder at leje bil i London end for engelske kunder.
Til gengæld har det været dyrere for engelske kunder at leje bil på eksempelvis Mallorca i forhold til de priser, som franske og tyske kunder (med fransk eller tysk IP-adresse) kunne opnå hos det samme selskab, for den samme periode i den samme bilklasse.
Mere kuriøst er det at tyskere, som har lejet bil i Berlin, angiveligt har kunnet opleve at skulle betale mere end engelske kunder for den samme udlejningsbil.
Den verserende sag nævnt i pressen gælder biludlejningsselskaberne Avis, Hertz, Goldcar, Sixt, Enterprise og Europcar, der er blandt de største i Europa. Der er sandsynlighed for at også andre mindre selskaber har overtrådt loven.
Prisforskellen er klart ulovlig, når der diskrimineres mod bestemte befolkningsgrupper eller nationaliteter i EU.
På www.guide-billig-billeje.dk er priserne som regel lavere end ved booking direkte hos billejeselskaberne. Desuden kan man se priser fra selskaber, som ikke er nævnt i EU's sag mod de større selskaber. Dette medvirker til bedre konkurrence - og lavere priser generelt, når der kan sammenlignes priser direkte.
EU reglerne foreskriver at der for så vidt ikke er noget i vejen for at Hertz, Avis eller andre billeje-selskaber tager højere priser i det ene eller det andet land inden for EU (eller på forskellige stationer/kontorer i forhold til andre stationer eller ved booking på udlejningsstationen i.f.t. på nettet eller omvendt) - man må bare ikke gøre forskel på baggrund af nationalitet, etnisk tilhørsforhold, køn, religion osv.
For borgere med bopæl inden for EU gælder således at borgerens IP-adresse ikke må danne grundlag for prissætning.
Udenlandsdansker-priser på billeje - en speciel ordning i Danmark
Med hensyn til forskellen i priser (kun i Danmark) mellem kunder med dansk bopælsadresse i forhold til kunder med udenlandsk bopælsadresse, skyldes denne forskel at der i Danmark er specielt gode vilkår for udenlandsdanskere og andre (udlændinge) med bopæl uden for landets grænser incl. Grønland og Færøerne.
Ordningen har fungeret siden 1980'erne og udlejningsbilerne omtales stadig af og til som såkaldte ’valutabiler’ eller ’Tax Free’ biler til leje. Udenlandsdansker-reglerne kom istand under pres fra den danske biludlejningsbranche, som syntes det var voldsomt uretfærdigt at udlandsdanskere lejede billige biler i Tyskland eller Sverige for at undslippe de høje priser fra voldsomt afgiftsbelagte nye biler i Danmark, som i sagens natur væltes over på billeje.
Se mere om udenlandsdansker-billeje i artikel.
Man kan således i Danmark næsten altid som udenlandsdansker finde et billeje-tilbud med fri kilometer (og ofte også lavere grundpris).
For 'normale' danskere med bopæl i Danmark, som i øvrigt ikke må leje bil i udlandet og køre ind i Danmark, er det derimod næsten umuligt at finde biler med fri kilometer inkluderet undtagen i lavsæsonen under specielle kampagner og også her er der som regel en begrænsning.
Problem med for høje priser på billeje, flybilletter, charterferie, hotelophold og lignende
Problemet med de for høje priser på billeje baseret på IP-adresse gælder måske i endnu større grad inden for andre brancher i turistindustrien.
Det er velkendt at flybilletter, charterrejser, hotelophold og andre dyrere forbruger-køb foretaget online fra tid til anden forsøges solgt dyrere til én eller flere befolkningsgrupper frem for andre - baseret på IP adresse.
Den ulovlige prisforskel bør dog ikke forveksles med den generelle, lovlige forskel i priser mellem lande på de samme produkter.
Eksempel: Selv om nogle møbler hos IKEA i Portugal eksempelvis er væsentlig dyrere end præcis det samme møbel fra IKEA i Danmark, står det frit for enhver portugiser at tage til Danmark og købe til den danske pris. Man kan heller ikke tvinge IKEA Danmark til at levere til Portugal, men hvis en portugiser køber møblet online til levering i Danmark, skal det naturligvis ske til dansk online-pris.
Emner: eu-kommissionen-billeje, ip-adresse, priser-billeje, billigste-lande, ulovlig-prisforskel, pris-baseret-paa-ip-adresse