Grækenland helligdage 2021-2022 - nationale græske feriedage og lukkedage

Hvis rejsen går til Grækenland, bør man have de græske helligdage i baghovedet, som nedenfor beskrevet, da alle offentlige kontorer og mange virksomheder holder lukket.

Se også: Billig Grækenland billeje - se aktuelle priser

Få Grækenland lukkedage i populære turistområder
De mest populære feriedestinationer i Grækenland er mindre påvirkede af lukkedage, idet mange private turist-orienterede forretninger og butikker holder åbent, også på helligdage i Grækenland. Se liste over græske helligdage og lukkedage herunder.

Akropolis Athen - Hvad skal man se i Grækenland?

Akropolis er den største seværdighed i Athen.

Bemærk, at den græsk ortodokse kirke følger den Julianske Kalender, og at den græske påske samt andre vigtige religiøse dage, kan falde på andre datoer end den vestlige romersk-katolske kirkes.
 

2021 - dato

Navn (dansk/græsk)

2022 - dato

1. januar

Nytårsdag
(Protochronia)

1. januar

6. januar

Hellig Tre Konger
(Theophaneia) - på engelsk: Epihany

6. januar

15. marts

Fastelavn - den ortodokse fastelavns mandag (Kathara Deftera)

7. marts

25. marts

Græsk nationaldag
(Eikosti Pempti Martiou)

25. marts

30. april

Langfredag
(Megali Paraskevi)

22. april

2.maj

Påskesøndag
(Kyriaki tou Pascha)

24. april

3. maj

2. påskedag
(Deutera tou Pascha)

25. april

1. maj

1. maj
(Ergatiki Protomagia)

1. maj

20. juni

Pinsesøndag
(Pentecoste)

12. juni

21. juni

2. pinsedag - Holy Spirit Monday 
(Pentecost eller Agiou Pneumatos)

13. juni

15. august

Jomfru Maria Himmelfart
(Kimisis Theotocou)

15. august

28. oktober

Oxi dag / Ochi Day
(Imera tou Ochi)

28. oktober

25. december

Juledag
(Christougenna)

25. december

26. december

2. juledag / St. Stephens Day
(Synaxis Hyperagia Theotokou Marias)

26. december


Oxi dag - national helligdag i Grækenland
Oxi dagen fejres 28. oktober og er et vidnebyrd på den græske patriotisme. Oxi dagen markerer dagen, hvor Grækenland nægtede at kapitulere til Aksestyrkerne (Italien/Tyskland) under Anden Verdenskrig.

Den 28. oktober 1940 sagde den græske Premiereminister Ioannis Metaxas med fast stemmeføring ’Nej’ (Oxi på græsk) til Benito Mussolinis ultimatum og nægtede de italienske tropper indmarch i Grækenland. Metaxas fik massiv opbakning af den græske befolkning og mange historikere mener, at hans faste holdning var med til at ændre krigens forløb.

Få mere at vide om historien bag Oxi dagen:

Video: Oxi dag i Grækenland.

Oxi dagen fejres med parader og offentlige forsamlinger over hele Grækenland, samt i mange græske lokalsamfund i udlandet. Oxi-dagen, som også kan staves Ohi eller Ochi, er helligdag i Grækenland og lukkedag uden for turistområder.

Andre populære festligheder i Grækenland (ikke helligdage)
Udover de ovenstående helligdage, er der andre begivenheder der fejres i Grækenland, men som ikke har status af national helligdag. Disse er blandt andet:

Festen for de tre hellige fædre
Hvert år den 30. januar fejres livet og læren af Basileios den Store, Gregor fra Nazianz og Johannes Chrysostomos, der alle var indflydelsesrige personer i den tidlige kirke (omtalt i den romersk-katolske tro som Kirkens Lærere). Festlighederne inkluderer dedikerede gudstjenester og sammenkomster i lokalsamfundene.

Genetableringen af demokratiet - 24. juli
Genetableringen af demokratiet i Grækenland markerer begivenhederne der førte til slutningen på det 7 år lange militærdiktatur i 1974 og indførelsen af den demokratiske forfatning i Grækenland.

Det var en gang en glamourøs festdag hvor haven til præsidentpaladset blev åbnet for offentligheden, men Genetableringsdagen blev, i forbindelse med den økonomiske krise, fjernet fra listen over helligdage. Officielle ceremonier i en mindre grad afholdes stadig i Athen og lokalt i hele Grækenland.

Polytechneio - 17. november
Omkring samme periode som ovenstående oplevede Grækenland en anden milepæl i historien: i 1973 var der massive demonstrationer mod militærjuntaen og tusinder var samlet foran Athens Polytekniske læreanstalt, hvilket førte til dødsfald blandt de protesterende.

Begivenheden blev kendt som Polytechneio og markeres af studerende i Grækenland, med mindehøjtideligheder på alle landets universitetsområder og især på Athens Polytekniske læreanstalt.

Vigtigste helligdage i Grækenland
Påske er langt den vigtigste højtid i Grækenland.

Den græsk ortodokse kirke, lægger som den ukrainsk ortodokse kirke og den russisk ortodokse kirke, langt mindre vægt på jul end i Vesteuropa. Den tiltagende kommercielle udvikling af julen i Grækenland har dog givet jul en mere fremtrædende plads i grækernes bevidsthed..

Lokale helligdage findes der ikke så mange af rundt omkring i Grækenland. Til gengæld er der utallige festivaller, og man fejrer også personers navnedag. Således har alle både en fødselsdag og en navnedag.

Påske på Kreta.

Information om Grækenland: Visitgreece.gr

Sammenlign priser på billeje i Grækenland.


Grækenland helligdage 2021-2022 - nationale græske feriedage og lukkedage
Artikel: Grækenland helligdage 2021-2022 - nationale græske feriedage og lukkedage

Emner: , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar