Krakow billeje - skiferie i Zakopane i Polen

Polen er et land med meget varieret landskab og natur. Specielt i den sydlige del af Polen er der et væld af muligheder for aktiv ferie.

Vinter-sæsonen (sne i Polen fra november til marts) tiltrækker især feriegæster til vintersportsområderne i Krakow-Zakopane området på grænsen til Tjekkiet.

Skiløb og snowboarding er blandt de mest populære vintersportsgrene i Polen med byen Zakopane som det mest kendte ski-resort. Mange tager desuden på ferie i bjergene i Zakopane-området blot for at slappe af og nyde den sunde friske bjergluft og opleve det smukke landskab.

Krakow billeje til Zakopane
Med Norwegian ruten fra København til Krakow og Ryanair ruten fra Billund til Krakow, er der særdeles gode forbindelser fra Danmark til Polens efter manges menings smukkeste by Krakow, der ligger i kort køreafstand fra Zakopane.

I Krakow Lufthavn (Krakow-Balice International Airport) kan man leje bil til rimelige priser.

Priseksempel: En stor stationcar (af typen Ford Mondeo stationcar, VW Passat stationcar, Peugeot 508 stationcar, Skoda Superb stationcar, Toyota Avensis stationcar, Citroen C5 stationcar eller lignende) kunne per november 2012 lejes til skiferie i januar 2013 fra ca. 3000 kroner for en uges Krakow billeje med fri kilometer.

7-personers MPV udlejningsbiler fra Krakow Lufthavn (eksempelvis VW Sharan, Renault Grand Espace, Seat Alhambra eller lignende) er ofte ikke væsentligt dyrere med priser fra 3700 kroner for en uges Krakow billeje i vinterferien. Man kan også relativt ofte finde minibusser til leje i Balice-Cracow (KRK) Lufthavn i vintersæsonen for under 4000 danske kroner for en uges Krakow billeje.

Husk at checke under ‘prisdetaljer’, om den givne udlejningsbil fra Krakow Lufthavn må medtages over grænsen til Slovakiet. Nogen lejebiler må gerne medtages ‘cross-border’, mens andre ikke kan af forsikringsmæssige årsager.

Bjerge og bjergkæder i Polen (Zakopane området i Polens sydlige del)
Den sydlige del af Polen er domineret af de to bjergkæder Sudeterne og Karpaterne.

I Sudeterne mod vest støder Polen op til Tjekkiet i området, der også kaldes Karkonosze bjergene – der direkte oversat betyder ”de gigantiske bjerge” med højdedrag op til 1600 meter over havets overflade. Karkonosze bjergene er en del af Sudeterne. De to områder Silisien og Böhmen ligger på henholdsvis den polske og tjekkiske side.

Beskidy bjergene i den centrale sydlige del af Polen er blandt de tyndest befolkede områder i Europa. Beskidy bjergene er en del af Karpaterne med højdedrag op til 1700 meter.

Ved den sydvestlige polske grænse til Slovakiet finder man den højeste del af Karpaterne i form af de polsk-slovakiske Tatra bjerge med højder op til 2499 meter. I Tatra bjergene ligger byen Zakopane, som går for at være Polens bedste skisportsområde.

Tatra Bjergene - skiferie i Poland
Tatra bjergene eller bare ‘Tatras’ består af de højeste bjerge i Polen.

Til ski eller snowboard er Tatra bjergene særdeles velegnede for begyndere og lettere til middel-øvede skisports-dyrkere. Der findes en veludviklet infrastruktur i Tatra bjergene med løjper af forskellig sværhedsgrad.

Alt, hvad der hører sig til af lifte (herunder en bjergbane til 35 personer), maskiner til at lave kunstig sne (hvis nødvendigt), ski- og støvleleje, engelsktalende instruktører osv. findes i Tatra bjergene ved Zakopane i Polen.

Prisniveauet er efter polske forhold højt, men i forhold til skisportsområder i Norge, Sverige, Frankrig, Østrig og Schweiz er liftkort og skileje i Zakopane stadig meget rimeligt prissat. Regn med 500-800 danske kroner for en uges brug af skilift.

I alt finder man omkring 100 km pister i Zakopane-området, som gennemgår en rivende udvikling fra at være stedet, hvor polske kunstere og intellektuelle mødtes både sommer og vinter til at være et internationalt skisports-ferieresort.

Med kun omkring 100 kilometers kørsel fra Krakow og billige fly fra Danmark til Krakow Lufthavn, er Zakopane et godt sted at forbedre sine evner på ski.

Zakopane skiferie – hvor svære er løjperne
For ski-enthusiaster med stor erfaring og lyst til udfordringer på svære løjper, er Zakopane i Polen imidlertid mindre egnet, idet sværhedsgraden og højdeforskellene i Zakopane i Polen ikke står mål med eksempelvis Alperne i Østrig, Schweiz og Frankrig.

Tatra Mountains eller på dansk Tatra-bjergene er særdeles populær som skisports- og bjergdestination i Polen med med mellem 2 og 3 millioner årlige besøgende.

Zakopane er ikke de dygtigste skiløberes foretrukne destination, men der er masser af betagende udsigter og store skovområder og naturparker i dalene omkring Zakopane, hvilket gør Zakopane til et yndet udflugtsmål også om sommeren.

Zakopane ferie med børn – skiferie i Polen
Zakopane er om vinteren en udmærket og billig skiferiedestination for familier med børn.

Skiforholdene er gode, ferie i Zakopane og ikke mindst udgifter til mad og udflugter er lave i sammenligning med andre skisports-feriedestinationer. Der er naturligvis mulighed for at få børn undervist i skiløb sammen med andre børn.

Ved Zakopane finder man siden år 2007 Zakopane Aquapark, hvor man som en familie på 4-5 personer for omkring 160 kroner i alt kan hygge sig i 3 timer.

Se Zakopane Aquapark.

Zakopane – Polens vinter-hovedstad
Byen Zakopane ved foden af Tatra-bjergene er med sine snart 40.000 indbyggere center for vinter- og skisport i Polen.

Tatra bjergene er i sommerperioden et populært udflugtsmål for hiking, paragliding og amatør-bjergbestigere, alpine style climbing med mere. Det er dog i vinterhalvåret at der er flest besøgende i Zakopane med skiløb, snowbording og ski jumping som de mest populære sportsgrene.

Den Olympiske medalje-vinder fra Polen Adam Malysz er fra Zakopane.

De bedste skisportsområder i Zakopane er følgende: Kasprowy Wierch, Gubalowka og Nosal, med Kasprowy Wierch som den mest udfordrende.

Med lejebil til Zakopane
Har man en udlejningsbil til rådighed i Zakopane, kan en tur til Poronin og Bukowina Tatrzanska anbefales som gode skisportslokationer.

Se også: Oversigtskort over Zakopane-området.

Da mange Polen billeje tilbud tillader kørsel over landegrænsen til Slovakiet, er der mulighed for at besøge de ofte lidt mere udfordrende løjper i den slovakiske del af Tatra-bjergene.

Se mere om det mest populære skisportsområde i Slovakiet, tæt på grænsen til Polen.

I det fladere terræn omkring Zakopane er der mulighed for cross-country skiing (langrend).

Er der én eller flere personer på en grupperejse til Zakopane, der ikke dyrker skisport, er Zakopane stadig en fantastisk destination. Mange indbyggere fra Warszawa, Poznan, Krakow og andre dele af Polen tager til Zakopane for at nyde den friske bjergluft, de små café’er, de traditionelle boder med kunsthåndværk og alle de andre særpræg, som gør Zakopane til et helt specielt sted – ikke mindst ved juletid er Zakopane fyldt af polske feriegæster. 

Oplevelser i Zakopane, Polen
Zakopane ved foden af Tatra bjergene er center for Polens ‘highlander’ kultur – på polsk górale.

Farvestrålende kostumer og folkedanser-dragter er ganske normalt syn i Zakopane, hvor traditionerne holdes ved lige. Her trives det traditionelle polske håndværk og priserne på de mange forskellige varer inden for keramik, tøj og træ-genstande er fortsat meget, meget rimelige for turister med indkomst fra Nordeuropa.

Zakopane byder desuden på unik arkitektur, folkemusik og ikke mindst traditionelle polske kulinariske oplevelser. Man spiser godt i Zakopane, og der er noget for enhver smag.

Hovedgaden i Zakopane er gågaden Krupówki, hvor der ligger et stort antal restauranter, barer, souvenir-forretninger og traditionelle polske håndværksvirksomheder. Der findes også museer og lokale traditionelle polske gæstgiver-huse i Krupówki gaden.

Man kan mange steder på Krupówki bestille typisk ‘highlander’-retter – eventuelt med krydret lokal varm vin og oscypek, typisk højlands-røget fåreost.

Har man for mange Zloty (den polske møntfod) tilbage inden hjemturen fra ferien i Zakopane, kan en håndlavet ulden sweater eller en håndlavet træ-skulptur ske at være inden for rækkevidde. En tur i hestetrukket slæde op i højlandet ved Zakopane er også en mulighed.

Se også kort over Zakopane.

Udenfor Zakopane finder man Tatra National Park (anbefalelsesværdig at besøge). Nationalparken er UNESCO biosphere reserve. I Tatra nationalparken findes sjældne dyrearter såsom: lynx (los), brun bjørn og desuden ørne, hjorte, ræve, grævlinge og mange flere spændende dyrearter.

Dagsture til Morskie Oko søen og til Czarny Staw søen, der måske er det smukkeste sted i de polske Tatra bjerge kan bookes fra Zakopane.

Overnatning og hotel i Zakopane, Polen
Turistindustrien i Zakopane er vokset eksplosivt siden kommunismens fald i Polen i år 1989.

I Zakopane er der både moderne luksushoteller (typisk spa hotels), prisbillige turisthoteller; heraf nogen med 'all inclusive' og traditionelle polske gæstgiverkroer, hvor man føler sig sat tilbage til 1960'erne eller 1970'erne. Hertil kommer privat indkvartering i form af 'boarding houses', Bed & Breakfast efter engelsk forbillede og pensioner, hvor mange af gæsterne bor i længere tid af gangen. Ikke alt er billigt længere, men der er stadig mulighed for at finde meget billig overnatning i Zakopane.

De fleste Zakopane hoteller befinder sig i det centrale Zakopane, mens de mere traditionelle hytter og 'highland-style' kroer ligger gemt oppe i højlandet.

Vinterkørsel i Polen – Krakow udlejningsbil med vinterdæk
Ved vinterkørsel i Polen skal der tages højde for at snefaldet til tider kan være ganske voldsomt.

Temperaturen falder sjældent meget under 10-12 minusgrader, men minus 5-8 grader i Polen er meget normalt; også i Warszawa.

Ved vinterkørsel i Polen er det en god ide at forberede den medbragte privatbil til de kolde forhold. Klimaet er faktisk ikke væsentligt koldere end i Danmark, men det sker at der falder mere sne samt at kuldeperioder varer længere i Zakopane-området syd for Krakow.

Se også: Zakopane temperatur-kort.

Vinterdæk er nødvendige i Polen på skiferie til Zakopane.

Fra slutningen af år 2012 bliver vinterdæk efter al sandsynlighed obligatoriske i Polen. Vinterdæk i Polen skal benyttes ved kørsel i vinterperioden fra 1. november til 31. marts. Dermed lægger Polen sig op af regler for vinterdæk i Tyskland og regler for vinterdæk i Tjekkiet.

Snekæder og pigdæk i Polen
Pigdæk (spikes) er forbudt i Polen; mest på grund af det usandsynligt hårde slid de såkaldte 'spikes' (studded tyres) forårsager på vejene, men også fordi andre trafikanter uden pigdæk har besvær med at stoppe så hurtigt som biler med pigdæk kan (med ulykker til følge).

Snekæder anbefales det derimod stærkt at medbringe (eller købe på en tankstation) ved vinterkørsel i Polen. Sørg for at købe snekæder på forhånd. Er man først kørt fast, fortryder man ikke at have anskaffet snekæder. I nogen områder er det lovpligtigt at medbringe snekæder i Polen (som i Frankrig). Snekæder påmonteres som minimum to trækkende hjul (hjulpar), men det er bedst at have kæder på (til) alle hjul.

Det fremgår af skiltning i bjergene omkring Zakopane såfremt snekæder er påbudt.

Krakow billeje med vinterdæk
Mange tilbud på Krakow billeje i vinterperioden har allerede inden lovgivningens indførelse (tvungen vinterdæk i Polen) vinterdæk inkluderet. Man kan dog komme ud for at der er ekstra betaling for vinterdæk.

Dette vil, som det er sket i Tyskland, sandsynligvis ændre sig efter at lovgivningen omkring vinterdæk i Polen er fuldt implementeret i år 2013.

Se under 'prisdetaljer' på et givet tilbud på Cartrawler Polen billeje-søgemaskinen, om vinterdæk er inkluderet.

Den ekstra omkostning til snekæder kan i Polen være omkring 2,50 euro per dag hos nogen billeje-selskaber (kan også ses ved booking eller under 'prisdetaljer'). der er desuden hos mange Krakow Lufthavn billeje-selskaber mulighed for at leje skiholder (ski-rack) og/eller tagbagagebærer.

Vinter-billeje i Polen – sammenlign priser
Med den populære online prissammenlignings-service Cartrawler kan man ofte få særdeles gode tilbud på biludlejning fra Krakow Lufthavn.

Cartrawler sammenligner billeje-tilbud fra en lang række selskaber i billeje-branchen i Polen. Det er altid en god idé at undersøge priserne på billigste Krakow billeje før man slår til på det første og bedste tilbud.

Højsæson for Zakopane skiferie i polen er i januar og februar.

De billigste udlejningsbiler fra Krakow Lufthavn (nærmeste lufthavn i forhold til Zakopane) starter typisk ved omkring 1300 kroner for en uges Krakow billeje.

Med skiferie-bagage kan en større bil dog være et bedre alternativ - se normal-priser for leje af biler til 5, 6, 7, 8 og 9 personer i starten af denne artikel eller søg på dagspriser for Krakow billeje på Cartrawler

Afstand fra Krakow til Zakopane i udlejningsbil
Der er efterhånden mange flyruter til Polen fra Danmark.

Til Zakopane skiferie er det lettest at flyve til Krakow Lufthavn.

De øvrige større lufthavne i Polen inkluderer Warszawa-Chopin (Polens største lufthavn) og Warsaw-Modlin Airport (lavpris-lufthavn nord for Warszawa).

Se mere om billig billeje i Warszawa-lufthavne på:

Warsaw-Chopin Lufthavn

Warsaw-Modlin Lufthavn

Afstanden fra Warszawa til Zakopane er ca. 400 km. Afstand fra Krakow Lufthavn til Zakopane er kun omkring 100 km i bil af E77 og hovedvej 47; også kendt som Zakopianka road


Krakow billeje - skiferie i Zakopane i Polen
Artikel: Krakow billeje - skiferie i Zakopane i Polen

Emner: , , , , ,