Kroatien billeje - afstande, guide til kørsel, flyruter fra Danmark

Kroatien er et godt land at leje bil i.

Billeje i Kroatien er generelt billigt, infrastrukturen er de fleste steder god, og det er i det store hele sikkert og let at bevæge sig rundt i landet.

Sammenlign aktuelle tilbud på online billeje i Kroatien

Se mere om afstande og specielle forhold ved kørsel i Kroatien herunder, hvor du også finder en liste over betalingsveje.

Ford Focus

En god bil i Golf-klassen: Ford Focus populær som lejebil i Kroatien.

Langt de fleste serviceydelser såsom hotelophold og restaurantbesøg er stadig er meget billige i Kroatien. 

Kørsel i Kroatien - oplev kystområdet ved Adriaterhavet
Kystområdet ved Adriaterhavet er rigt på skaldyr, og i det hele taget er Kroatien på mange måder at sammenligne med Middelhavslandene, som de var inden turister for alvor begyndte at strømme sydover. Man kan let føle sig sat lidt tilbage i tid i de eventyr-agtige omgivelser i eksempelvis Dubrovnik, hvor alle synes at være venlige og forstående overfor besøgende.

Video guide til Dubrovnik.

Selv om landet indtil 1992 var en del af Jugoslavien, forekommer Kroatien ofte at være et mix af Italiensk og slavisk kultur.

De fleste turister til Kroatien lander i lufthavnen i Dubrovnik (DNV), Split (SPU), Pula (PUY), Rijeka (RJK), Zadar (ZAD) eller hovedstadens lufthavn i Zagreb (ZAG).

Se kort over Kroatiens lufthavne

Kroatien billeje - forsigtighed i regnvejr tilrådes
Ved kørsel i udlejningsbil i Kroatien om sommeren er det tilrådeligt at være meget forsigtig i regnvejr.

På grund af de meget varme somre og det fine sand, der blæser med vinden specielt ved Adriaterhavskysten, kan et pludseligt regnskyl gøre vejen særdeles glat. Det er især et problem på hovedvej E65/A8 mellem Dubrovnik i syd og Rijeka i nord.

Det regner relativt meget i sommerperioden bortset fra i juli, der er årets tørreste måned i Kroatien. Til gengæld er antallet af regnvejrsdage fra maj til oktober som regel meget lavt, men når himlen åbner sig, kan der komme meget vand på én gang i løbet af kort tid.

Se temperatur- og nedbørstabel over vejret i Split ved Adriaterhavskysten.

Prisniveau Kroatien billeje
De fleste af de større billeje-selskaber er til stede i Kroatien, hvilket som oftest giver konkurrencedygtige priser på billeje.

En mindre udlejningsbil i Ford Fiesta-klassen fra Zagreb eller Split kan ofte fås helt ned til omkring 100 kroner per dag; svarende til godt 700 kroner for en uges bil i Kroatien.

Om sommeren er Kroatien billeje-tilbud af denne kaliber dog sværere at finde. Booker man i meget god tid til ferien i juli eller august, vil en mindre lejebil i Split som regel koste fra 150 til 300 kroner per dag. Senere bookinger lige før afholdelse af ferie med udlejningsbil i Kroatien kan resultatere i endnu højere priser.

De bedste billeje-tilbud i Kroatien er som oftest blandt de mindre biler. De mest anvendte Kroatien billeje-mærker er ofte franske eller tyske, men ikke nødvendigvis i de vesteuropæiske udstyrsversioner. En lejebil i VW Golf-klassen vil ofte være en Opel Astra, Ford Focus, Renault Megane, Kia Ceed, Citroen C4, Hyundai i30 eller en Peugeot 308.

Minibusser og familie-MPV leje i Kroatien
Har man brug for en større bil til hele familien betaler det sig i særlig grad at være tidligt ude og få sin booking på plads. Den kan afbestilles uden omkostninger indtil 24 timer før afhentning af bil ved booking her på Guide-Billig-Billeje.dk.

Rent Opel Vivaro Minivan

Det er Ikke til at overset en rød Opel Vivaro - Er man 6,7, 8 eller 9 personer, er en minbus som regel billigste lejebil i Kroatien.

En 7-personers ’full-size’ MPV i VW Sharan/Ford Galaxy klassen kan sjældent findes i sommerperioden for under 4000-5500 kroner for en uges billeje, selv ved booking i god tid.

Af og til vil en rigtig minibus med plads til op til 9 personer inklusiv fører være billigere at leje i Kroatien end de store MPV’er. Årsagen er ofte at minibusserne er lidt ældre og beholdes længere i udlejningsselskabernes flåder, hvorimod de store og ofte mere luksuriøse MPV biler med plads til 7 personer for nogen selskaber er et relativt nyt fænomén.

Kørsel på betalingsveje i Kroatien
Betalingsveje forekommer i Kroatien på følgende hovedveje:

 • A1 Zagreb-Split-Dubrovnik
 • A2 Macelj (Slovenien)-Zagreb
 • A3 Bregana (Slovenien)-Zagreb
 • A4 Zagreb-Lipovac (Serbien)
 • A5 Zagreb-Gorican (Ungarn)
 • A6 Velica Kopanica-Osijek
 • A7 Rupa (Slovenien) – Rijeka

Desuden er der betaling for at anvende visse broer og tunneller. Se mere om priser på Kroatiens betalingsveje på det kroatiske vejvæsens hjemmeside.

Kørsel i lejebil i Kroatien
Vær opmærksom på at kroatisk trafik kan være lidt mere hektisk end i Nordeuropa.

Det er normalt at opleve biler, der overhaler meget hurtigt og uden varsel, så inden man selv lægger an til overhaling, er det en god ide at se grundigt efter, om der skulle være et hurtigtgående køretøj på vej bagfra.

Afstande i Kroatien
I forhold til sin størrelse på kun 56.594 km2 er Kroatien et langstrakt land med store afstande.

Den lange kroatiske kyststrækning langs Adriaterhavskysten er kendt for sin skønhed og er særdeles populær som udflugtsmål i bil i Kroatien.

Se kort over Adriaterhavskysten og hovedveje i Kroatien.

Afstande på Adriaterhavskysten i Kroatien:

 • Afstand Dubrovnik-Split 216 km
 • Afstand Dubrovnik-Pula 711 km
 • Afstand Dubrovnik-Zadar 377 km
 • Afstand Dubrovnik-Rijeka 601 km
 • Afstand Dubrovnik-Zagreb 572 km
 • Afstand Split-Pula 503 km
 • Afstand Split-Dubrovnik 216 km
 • Afstand Split-Zadar 169 km
 • Afstand Split-Rijeka 393 km
 • Afstand Split-Zagreb 365 km
 • Afstand Pula-Dubrovnik 711 km
 • Afstand Pula-Split 503 km
 • Afstand Pula-Zadar 334 km
 • Afstand Pula-Rijeka 110 km
 • Afstand Pula-Zagreb 292 km
 • Afstand Zadar-Dubrovnik 601 km
 • Afstand Zadar-Split 169 km
 • Afstand Zadar-Pula 334 km
 • Afstand Zadar-Rijeka 224 km
 • Afstand Zadar-Zagreb 288 km

Trafik-køer i Kroatien er normale i sommerperioden. Specielt langs Adriaterhavskysten vil der ofte opstå kødannelser i ferieperioden.

Kørsel i Kroatien.

Kroatien er opdelt i 20 regioner med hvert sit lokale styre.

 Se kort over regioner i Kroatien samt kort over Kroatiens landsdele.

Kroatien i krig med Serbien 1991-1995
Den tidligere Jugoslaviske delstat Kroatien, også kaldet den socialistiske republik Kroatien, var i 1990’erne skueplads for én af de voldsomste begivenheder i Europa i nyere tid. Hvad der senere blev benævnt Den Kroatiske Befrielseskrig 1991-1995 krævede i alt omkring 40.000 ofre; circa lige mange på serbisk og kroatisk side.

For at forsøge at bilægge striden oprettede FN den militære fredsbevarende styrke UNPROFOR, hvor Danmark deltog. Ifølge den informative hjemmeside www.unprofor.dk har ialt omkring 8000 danske soldater været udsendt til Kroatien.

Spor fra krigen kan stadig ses i dele af landet, men i turistområderne er de fleste tegn forlængst fjernet.

Kroatien besøges hvert år af millioner af turister uden problemer. Der er dog stadig i visse dele af Kroatien; specielt i områderne Øst-Slavonien, Brodsko-Posavska, Karlovac, Zadar og i Plitvice Nationalpark, risiko for at finde ueksploderede miner. Områderne er afmærkede. Er man i tvivl, bør man altid forhøre sig hos de lokale inden man begiver sig ud på egen hånd. Se også CROMAG siden (Croatian Mine Action Centre).

Fly til Kroatien - SAS, Norwegian og Croatia Airlines (samt Ryanair, hvis det ikke kan undgås)
Fra Københavns Lufthavn i Kastrup flyver SAS til Split i Kroatien. Norwegian flyver ligeledes på København-Split ruten, men kun fra april til oktober. SAS har desuden sommerrute til Split fra Billund.

Herunder samlet oversigt over flyruter til Kroatien (alle lufthavne):

Dubrovnik fly fra Danmark
Norwegian og SAS flyver til Dubrovnik Lufthavn om sommeren.

Zagreb fly fra Danmark
Croatia Airlines har åbnet rute til hovedstaden Zagreb fra København. Norwegian flyver til Zagreb om sommeren.

Split fly fra Danmark
Croatia Airlines, SAS og Norwegian flyver til Split fra CPH Københavns Lufthavn i sommerperioden. Jet Time har sommer charter-afgange, hvor man kan booke 'kun fly' billet.

Zadar fly fra Danmark
Ryanair har (igen) åbnet sommerrute til Zadar Lufthavn ved Adriaterhavet. Men man ved aldrig rigtig med Ryanair, som åbner og lukker ruter konstant - redaktionen på Guide-Billig-Billeje.dk anbefaler at vælge et andet selskab.

Fly fra Billund til Kroatien
Endnu ingen flyruter til Kroatien fra Billund Lufthavn - BLL.

Alternative flyruter til Kroatien fra Hamborg Lufthavn - HAM: fly til Split og til Zadar med Eurowings og Ryanair starter rute til Zadar.  

Der er ikke så fantastiske tilbud i Tax Free afdelingen i en kroatisk lufthavn længere, da landet for nogen år siden blev medlem af EU. Det lidt afsides land tæt på Serbien har dog stadig mange billige varer - også i lufthavnene.

Fly-ruter ændrer sig ofte. Ovenstående oplysninger er opdateret primo 2019.

Find billig billeje - Cartrawler Kroatien


Kroatien billeje - afstande, guide til kørsel, flyruter fra Danmark
Artikel: Kroatien billeje - afstande, guide til kørsel, flyruter fra Danmark

Emner: , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar