Guide til Funchal - hvad skal man se på Madeira?

Funchal er hovedbyen på den portugisiske atlanterhavsø Madeira. Øen ligger ca. 700 km vest for Marokko og 400 km nord for de Kanariske øer. Hovedindkomsten kommer fra turisme, men dyrkelse af sukker samt vin- og spritproduktionen er også vigtige industrier på øen.

Lej bil på Madeira

Hovedbyen Funchal blev grundlagt i 1421 af søfarer fra Portugal, og var, på grund af den geografiske placering, et nemt mål for sørøvere og andre, der tog ud på plyndretogter. På trods af det, blev der ikke bygget et fort på øen før i 1614. Fortet blev opført meget sent - specielt taget en plyndring i 1566 i betragtning. Plyndringen efterlod mange omkomne og øen en del fattigere end førhen.

Video med optagelser fra forskellige spots på Madeira

Funchal - hjem for en af verdens største fodboldstjerner
Ikke nok med at være hovedbyen på Madeira og at stå for en stor del af øens sukkerproduktion, er Funchal Cristiano Ronaldos fødeby. I en alder af ca. 12 år fraflyttede stjernen Madeira for at spille i Lissabon for Sporting CP. Der er stadig spor af Ronaldo i byen. Blandt andet ligger der et Cristiano Ronaldo museum.

Cristiano Ronaldo Museum

CR7 museet er med sine 400 kvadratmeter hjemsted for 170 af Ronaldos pokaler, adskillige billeder og videoer, der dokumenterer størstedelen af hans karriere. Ydermere er der indtil flere voksfigurer af fodboldstjernen, samt alle hans Ballon D’or (Den Gyldne Bold) og Soulier D’or (Den Gyldne Støvle) trofæer.

Ronaldo har intet mindre end 3 Gyldne Bolde (2008, 2013 og2014) og 4 Gyldne Støvler (2007/2008, 2010/2011, 2013/2014 og 2014/2015). Siden 2008 har konkurrencen om de to gyldne priser udelukkende været med Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi som sejrsherrer.

Landmændenes Marked Funchal
Mercado do Lavradores, eller Landmændenes Marked, som det betyder på dansk, er et marked på Funchal med alverdens friske fødevarer, vin, blomster og kunsthåndværk. Her vil man opleve en typisk sydlandsk stemning i den meget særprægede Art Deco bygning opført engang i 1940’erne.

Mercado do lavradores funchal

Man finder alt fra frisk frugt til Espada sværdfisk, som er en specialitet på Madeira. Man kan være helt sikker på, at det man finder i hallen er friskt og af god kvalitet. Stemningen her er meget hyggelig og ligegyldigt hvor man står summer hallen af samtaler - både mellem gamle bekendte, der er stødt på hinanden, men også landmændene, der tager kunder eller snakker indbyrdes med hinanden.

For at få de bedste frugter, fisk og blomster bør man komme tidligt på dagen - så er man sikret at have det bedste og største udvalg.

Funchal - kvarterer og områder
Der er mange kvarterer i Funchal, og faktisk er de meget forskellige og danner tilsammen et broget billede, der gør byen meget alsidig. Blandingen af kvartererne gør byen ekstremt charmerende at gå på opdagelse i.

Videoen viser svævebanen fra Monte til Funchal samt den traditionelle, gamle måde at komme rundt på; med en wicker toboggan - en slags slæde.

Det ældste kvarter i Funchal er Sé kvarteret, som kan dateres tilbage til 1490. Her ligger Funchals katedral - på portugisisk Sé Catedral de Nossa Senhora da Assunção. Og den er uden tvivl et besøg værd. Det stod færdigt i 1514 efter mange års planlægning og byggeri. Det er en af de eneste bygninger i Funchal, der har bevaret den manuelinske stil, som henover årene er blevet symbol på Portugals opdagelses- og erobringsperiode - Belém Tårnet i Lissabon er af samme byggestil.

Katedralen har et aboslut imponerende loft i smukke farver og med flotte udskæringer. Man skal dog stå i den sydlige del af kirken for at se udskæringerne ordenligt på grund af lyset. Foruden et særligt loft, er korstolene i den gotiske kirke også meget særlige.

Funchal katedral Madeira

De er produceret i Flandern (nordlige region i Belgien) og illustrerer profeter, helgene og apostle fra det 16. århundrede. Armlæn og sæder på stolene er udsmykket med detaljer fra livet på Madeira. Keruber er tegnet på korstolene; nogle, der bærer gedeskind med vin og andre, der bærer på bananer. Historien bag stolene er, at de er betalt med penge, Madeira tjente på deres sukkerproduktion.

Sao Pedro kvarteret
Ser man bort fra Sé kvarteret, er Sao Pedro det vigtigste og største kvarter i Funchal. Det er også en anelse nyere end Sé, men det drejer sig kun om et par årtier. Bydelen er kendt for at have mange snørklede og smalle stræder. Det har længe været hjemsted for de rige, hvor specielt Sao Pedros palads har spillet en stor rolle som hotel og international klub.

Sao pedro funchalkirke

Sao Pedro er desuden også hjem for to klostre; Santa Clara klosteret og Sao Francisco klosteret. Sidstnævnte fungerer i dag som vincentrum på Madeira. Her får man lov til at gå i nogle af Funchals ældste gader, og man kan stadig se, hvor kapellet førhen lå. Det meste er dog i dag forvandlet til museum, vinsmagningsrum og vinkælder.

Bydelen Santa Maria
Øst for Funchals bymidte ligger Santa Maria. Bydelen er meget homogen hvad angår arkitektur - men diversiteten er stor hvad deres indbyggere angår, hvilket skaber en interessant kontrast i bydelens fremtræden.

Bydelen ligger i dag længere til øst end den gjorde, da den blev grundlagt. Dette var nødvendigt for opførelsen af Sé Katedralen. På trods af flytning, nybyggerier, og ændring i de sociale og økonomiske vilkår hos beboerne i bydelen, har Santa Maria formået at fastholde charmen fra de gode gamle dage. Det er også i Santa Maria, at Funchals fort blev opført.

Fort funchal santiago

Gang i gaden - Zona Velha
Funchals farverige kvarter, Zona Velha - Den Gamle By, er, som det også fremgår af navnet, en del af den gamle by. Dog er det på ingen måde kedeligt og gammelt at tage en spadseretur gennem bydelen; den har nemlig fået et nyt ansigt. Rua de Santa Maria er en vigtig gade i bydelen - her er facaderne, dørene og butikkerne malet og pyntet, således at det mest af alt minder om et udendørs museum. Gaden er yderst farverig og alt andet end kedelig at slentre ned af.

Det er alt sammen del af et initiativ, der skal gøre gaden mere attraktiv og spændende kulturelt set. Rua Santa Maria er byens ældste gade, og blev lagt i 1430. Det kunstneriske initiativ er en del af projektet Art of Open Doors (Arte de Portas Abertas).

Parker i Funchal
Funchal byder ikke blot på gamle og fine gader og stræder, men også på grønne områder. Santa Catrina er et af de fineste grønne områder. Det var oprindeligt en kirkegård, der senere er blevet omlagt til park - placeret lige i starten af Funchals centrum ved siden af kasinoet, hvor der også ligger en anden skøn have i forlængelse af guvernørens hus på Madeira.

Læs mere om Blomsterøen Madeira

Når man befinder sig i Santa Catrina parken har man, udover 36.000 kvadratmeter at boltre sig på, også en skøn udsigt udover bugten ved Funchal. Parken har alt - både smukke rammer for en gåtur, men også en velplejet græsplæne, der inviterer til boldspil eller blot afslapning i det grønne.

Botanisk have Funchal

En anden mulighed ville være et besøg i Jardim Botanico Madeira - botanisk have. Her er der mere end 2000 forskellige blomster og planter i alverdens farver, former og oprindelser. For de, der er særligt interesserede i flora, er alle planter udstyret med etiketter, hvor deres almindeligt kendte navn, latinske betegnelse samt oprindelse står skrevet. Befinder man sig i den farverige park, vil man også have udsigt til Funchals midtby.

Se også: Den officielle turist-side for Madeira - Visit Madeira.


Guide til Funchal - hvad skal man se på Madeira?
Artikel: Guide til Funchal - hvad skal man se på Madeira?

Emner: , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar