Billeje Norge - oplev Norges fjelde i udlejningsbil
Gå til sammenligning af priser på biludlejning i Norge
Norge er et populært ferieland for danske turister.
Ud over at være én af de nærmeste ski-destinationer, tiltrækker de mange unikke norske seværdigheder gæster fra udlandet hele året.
De norske fjelde, de større norske byer (primært Bergen og Oslo) og ikke mindst de norske fjorde ud til Atlanterhavet har rigtig mange besøgende.
Stadig flere tager desuden til Nordkap for blandt andet at opleve nordlys eller til området Telemarken nordvest for Oslo, som er let at nå med bil - eventuelt med færge fra Danmark.
Kørsel i Norge med udlejningsbil - oplev "bedste roadtrip" vejen i Norge
Som bilist fra det flade Danmark bliver man i Norge imponeret af de mange flotte vejstrækninger - eksempelvis langs Atlanterhavskysten.
Fra øerne omkring Molde i Norges vestlige del løber vejen, som har vundet titlen som "Verdens bedste roadtrip".
Verdens Bedste Roadtrip i Norge hedder også Hovedvej 64. Den er omkring 100 km lang og går over 12 lave broer med fantastisk udsigt over fjordene og Atlanten inden man ankommer til byen Kristianssund, som ligger omkring 180 km sydvest for Trondhjem.
Afstanden fra Oslo til seværdigheden Hovedvej 64 er omkring 460 kilometer (ad den udmærkede hovedvej E6). Fra Bergen er afstanden af en langt mere bugtet vej (E39) omkring 500 kilometer og tager væsentligt længere tid at køre end fra Oslo.
Se også: Tur-forslag til Norge i bil fra Visit Norway.
Bemærk at der på mange strækninger i Norge anvendes betalingsveje eller opkræves bompenge. Se kort over betalingsveje i Norge.
Nogen udlejningsselskabers biler registrerer automatisk betalingsveje/bompenge og regningen betales over billejen på kreditkortet. Det gælder eksempelvis mange af Avis Rent-A-Car‘s biler i Norge. Oplysninger fås ved afhentning af udlejningsbil.
Priser på billeje i Norge
Norge er ikke noget billigt land at leje bil i. Biludlejning er dog stadig billigere i Norge end i Danmark. Desuden sparer man på kilometerafskrivning på egen bil og på færgebillet ved at leje feriebilen lokalt i Norge.
Der er ofte ikke så meget at spare ved at leje den mindste bil i Norge, så check prisen på en bil i VW Golf klassen med 5-døre. Ofte kan man i de større byer finde en norsk udlejningsbil til omkring 3000 kroner for en uges billeje.
Bemærk at ikke alle selskaber i Norge tilbyder fri kilometer (her ligner Norge også Danmark). Man skal derfor huske at undersøge under "prisdetaljer" på hvert biludlejningstilbud, hvorvidt antallet af kilometer er angivet som ubegrænsede. I Cartrawler billeje-søgemaskinen er langt de fleste udbudte biler med fri kilometer i Norge.
Har man brug for en MPV eller minibus er billeje-priserne i Norge ofte endnu tættere på danske priser. En uges leje af en minibus til 8-9 personer med bagage kan sjældent findes under 7-8000 kroner for en uges billeje i Norge.
Som regel må man gerne medtage en norsk udlejningsbil til Sverige og Danmark, men ikke altid. Check billeje-betingelser under "prisdetaljer".
Forsikringsmæssigt er Norge som Danmark - dvs. bilerne er fuldt forsikrede og typisk med en selvrisiko på skade og ulykke. Selvrisikoen ligger normalt på omkring relativt høje 6000 norske kroner (lige omkring 5500 danske kroner) for mindre biler. Ved booking via Cartrawler kan man forsikre sig yderligere mod selvrisiko - typisk for omkring 40 danske kroner om dagen. Man kan også tegne selvrisiko-forsikringen direkte ved udlejningsselskaberne i Norge, men det er typisk væsentligt dyrere.
Om sommeren kan billeje-priserne i Norge godt stige afhængig af efterspørgsel. Man kan derfor med fordel booke bil i god tid.
Biludlejning i Oslo er et kapitel for sig. Se mere i vores billeje-guide til Oslo.
Vinter-kørsel i Norge - brug af vinterdæk og snekæder
Den generelle regel om vinteren er at man ved kørsel i Norge skal anvende dæk, som sikrer et tilstrækkeligt vejgreb.
I praksis betyder det at der er påbudt vinterdæk (eller evt. helårsdæk M+S mærket) i Norge om vinteren. Sommerdæk er ikke tilladt at anvende i vintervejr.
Pigdæk kan anvendes i perioden 1. november til 15. april. I de nordlige amter (fylkene) Nordland, Troms og Finnmark er pigdæk tilladt lidt længere fra 15. oktober til 1. maj. Pigdæk kan benyttes udenfor disse perioder, såfremt vejret og føret på vejen gør det nødvendigt - ellers ikke.
Vinterdæk skal altid have min. 3 millimeter mønster. Alle udlejningsbiler i Norge er naturligvis forsynet med vinterdæk i dén periode, myndighederne kræver det.
Sommerdæk skal have mindst 1,6 millimeter mønster. I Norge er politiet ret strikse med dækkenes mønstre - også over for turister.
Anvendes der pigdæk i Norge, skal alle hjul forsynes med pigdæk. Man kan anvende snekæder om vinteren, hvis man ønsker det, For biler under 3500 kilo er det ikke påkrævet (men lokale myndigheder kan faktisk kræve det).
Det er derfor en god ide at medbringe eller leje snekæder i Norge om vinteren, og større biler over 3500 kilo skal altid have monteret snekæder om vinteren, når forholdene tilsiger det.
Der er indført afgift for kørsel med pigdæk i Norges største byer, da de effektive pigdæk slider voldsomt på vejene. Afgift opkræves i byerne Oslo, Stavanger, Bergen og Trondhjem.
Afgiftsreglerne for pigdæk gælder også for turister. Dags- eller måneds-mærkater til at sætte i forruden kan købes på Esso-tankstationer, posthuse og specielle salgssteder ved indfaldsveje til byerne. En mærkat koster fra 30 NOK (for én dag). Der vanker en bøde på 500 norske kroner, såfremt man kører med pigdæk uden mærkat. Bøden opkræves også i Danmark.
Mindst én refleks-vest skal findes i bilen i Norge både sommer og vinter. Det er i øvrigt en god ide ved kørsel i dansk indregistreret bil i Norge at medbringe det grønne forsikringskort, da det letter sagsgangen ved ulykker.
Bemærk at der i øde områder kan være meget langt mellem tankstationerne i Norge.
Færger til Norge fra Danmark
Fra Hirtshals (Color Line) sejler der færger til byerne Kristianssand, Stavanger og Larvik.
København (DFDS) og Frederikshavn (Stena Line) har færgeforbindelse til Oslo.
Man kan også komme fra Kiel i Tyskland med færge til Oslo (Color Line).
Fartgrænser i Norge - høje fartbøder også ved små overtrædelser
De norske veje har generelle fartgrænser på 80 km/t.
I bebyggede områder kan grænserne være 50, 40 eller 30 kilometer i timen. Motorveje og motortrafikveje (2-sporede veje) har fartgrænser på 90 eller 100 km/t i Norge.
Alle ovenstående fartgrænser er for personbiler (uden anhænger og op til 3500 kilo) og motorcykler.
Der er i Norge opstillet fartkameraer (stærekasser) mange steder, som ikke altid er lette at se.
Vær opmærksom på at fartbøder i Norge kan være særdeles dyre at stifte bekendtskab med - op til 3-5 gange så dyre som danske fartbøder afhængig af forseelse.
Eksempelvis vil man med ved en overskridelse på 11 km/t i en 60 km/t zone (71 km/t hvor man må køre 60) få en fartbøde på 2900 norske kroner svarende til små 2700 danske kroner.
Se satserne for verdens højeste fartbøder i Norge på de norske myndigheders hjemmeside.
Mange danske turister har oplevet at få 3-4 automatiske fartbøder på ferien i Norge uden at opdage det. Det er derfor særdeles vigtigt at overholde fartgrænser.
De norske myndigheder samarbejder med de danske - dvs. de høje norske fartbøder inddrives i Danmark via det danske retssystem. I en norsk udlejningsbil vil en eventuel bøde blive opkrævet på kundens kreditkort.