Hvad skal man se i Skåne? (Sydsverige)

Sveriges sydligste provins hedder Skåne og især for turister, som ønsker at lære Skandinavien bedre at kende, er Skåne et obligatorisk stop på rejsen.

Se Skånes turistattraktioner i denne rejsevideo:

Det er ikke svært at komme til at opleve Skånes smukke landskaber og rige kulturarv, uanset hvor i Europa man kommer fra.

Der er masser af færger, som sejler i pendulfart og to internationale lufthavne i Malmø og København. Forbindelsen over Øresundsbroen er en vital løsning for rejsende fra Københavns Lufthavn videre mod Skåne.

Find billeje priser i Københavns Lufthavn

Lej en bil i Malmø Lufthavn – sammenlign priser og book online

En smule historie
Skånes originale karakter, som ikke bare ses i arkitekturen, traditionerne, madretterne og den lokale dialekt, stammer fra flere urolige, historiske perioder i regionen, som oprindeligt hørte under dansk kongedømme.

Kontrol over Skåne betød kontrol over adgangen til Østersøen via Øresund. Det hjalp i høj grad med til at fylde Danmarks skattekammer med betydelige formuer. Det danske forsøg på at bevare kontrollen over Skåne i den indflydelsesrige zone, blev mødt af modstand fra svenskerne, hvilket resulterede i, at regionen blev ’handlet’ mellem de to nationer og genstand for en hel del traktater, som fulgte i kølvandet på de forskellige faser, med væbnede konflikter mellem Danmark og Sverige. Det var ikke før det 18. århundrede, at Danmark opgav at erobre Sverige tilbage.

Der bor 1.260.000 mennesker i regionen og er i dag et af de tættest befolkede områder i Sverige. Malmø er hovedbyen og regionens administrative hovedstad. Lund, Helsingborg, Kristiansand, Trelleborg og Landskrona er også forholdsvis befolkningsrige byer i den skånske provins.

Se kort over Skåne

Storbyen Malmø

Den skånske provins’ hovedstad hedder Malmø og er Sveriges tredjestørste by. Det er formentligt også den mest kosmopolitiske, på grund af det store antal immigranter, som kommer langvejs fra. Men også mange danskere har slået sig ned i Malmø.

Selvom Malmø ikke besidder den store historiske kulturarv, fordi byen tidligere primært var en industriby, fremstår Malmø nu med en moderne storbys indbydende charme, som blev udviklet efter skibsbygningsindustrien kollapsede. Antallet af turister som vælger at aflægge Malmø et besøg er konstant voksende.

Malmø har en lang række kulturinstitutioner, blandt andet Moderna Museet og Malmö Konsthall. Det mest ikoniske vartegn i byen er dog det meget moderne lejligheds- og kontorbyggeri Turning Torso. Byggeriet, som er designet af arkitekten Santiago Calatrava, tårner sig over Malmøs landskab og kan ses fra alle dele af byen.

Det moderne Malmø er nu et sted for business, kunst, musik, byliv, gode restauranter, miljømæssige initiativer og de allestedsnærværende cykler. Malmø er en temmelig kompakt by med omkring 300.000 indbyggere på et areal på omkring 10 kilometer i diameter. Terrænet i byen er meget fladt, så cyklen gør det nemt at komme rundt. Cykelstier findes overalt og cykelleje tilbydes mange steder.

Én destination - to lande på hver side af Øresundsbroen
Malmø ligger tæt på den danske hovestad på den anden side af Øresund og de to byer har udviklet en slags symbiose, som ikke bare knyttes sammen af den geografiske nærhed, men også på grund af de historiske og kulturelle tilhørsforhold.

En dagstur til den anden side af sundet er en almindelig attraktion for turister, som besøger enten Malmø eller København, og Kastrup Lufthavn er den store indgangsport til Skånes hovedstad.

Takket være Øresundsbroen er det meget nemmere at rejse til Malmø via Kastrup Lufthavn, end fra Malmøs egen lufthavn. Det tager kun omkring 20 minutter at køre fra Københavns Lufthavn til Malmø. Fra Malmø Lufthavn tager køreturen ca. 30 minutter til byens centrum.

Den 16 kilometer lange Øresundsbro blev indviet i 2000 og er også en turistattraktion i sig selv. Et sandt vidnesbyrd på den moderne teknologi.

Helsingborg - Sveriges gastronomiske hovedstad
Helsingborg ligger 65 km. nord for Malmø, langs med kysten til Øresund, og betragtes som et af bedste steder at spise, ikke bare i Skåne, men i hele Sverige. Mange berømte svenske køkkenchefer har base i Helsingborg. Sillen & Makrillen, The Globetrotter, Olssons Skaferi og Gastro skal man prøve, hvis man kan lide at spise fint.

Lund - universitetsbyens diskrete charme
20 km. nordøst for Malmøs bymidte ligger den smukke by, Lund, som bestemt er en dagstur værdig. Lund blev grundlagt i det 10. århundrede og har en fascinerende historie. Byen er hjemsted for Skandinaviens ældste universitet.

En række middelalderkirker, den store katedral, universitet, botanisk have, museer og kunstgallerier kan sagtens fylde en hel dag med oplevelser i Lund

Det middelalderlige Ystad
Kulturelle oplevelser kan sagtens kombineres med en afslappende tur til stranden ved byen Ystad, på Skånes sydkyst. Ystad var i det 14. århundrede en del af Hansaforbundet og de historiske beviser på byens fortid er tydelige i mange af Ystads monumenter og seværdigheder. Byen er også vært for den anerkendte Ystad Jazz Festival.

Mange turister stopper i Ystad på vej mod Ale’s Sten, den arkæologiske seværdighed, som ligger i Kåsaberga Havn.

Ale’s Sten - Skandinaviens Stonehenge
En gådefuld struktur bestående af 59 store kampesten, placeret i en form som en 67 meter langt skib, bringer minderne hen mod det berømte megalitiske monument Stonehenge i England. Det oprindelige formål med det svenske monument, opført for mere end 1400 år siden, henstår i det uvisse. Men seværdigheden er en af de mest populære turistattraktioner i Skåne i dag.

Skånes slotte
Først danske, så svenske adelsmænd havde Skåne som favorit residens i gamle dage. Det har efterladt mere end 150 velbevarede middelalderslotte og højborge fordelt over hele regionen. Et besøg til en af Skånes mange borge og slotte kan nemt kombineres med andre oplevelser, som for eksempel vinsmagning og den fineste svenske gastronomi, da de historiske bygningsværker i mange tilfælde også har en fungerende vinkælder og restaurant.

Det er også populært at bruge de gamle byggerier som et sted for kunstudstillinger og kulturevents. Sofiero Slot og Vanås Slot, Landskronas Citadel og Malmöhus er bare nogle af de ikoniske vartegn på egnen.

Trelleborg - med færge til Tuskland og Polen
Selvom Trelleborg besidder en hvis turistcharme, er havnebyen mest kendt for de bekvemme færgeruter til Rostock og Travemünde i Tyskland og Swinoujscie i Polen.

Spil golf i Skåne
Der ligger mere en 70 golfbaner i Skåne. PGA Sweden National golfbanen, omkring 15 km. sydøst for Malmø, anses for at have de bedste golffaciliteter i Nordeuropa.

Se også: Den officielle turist-hjemmeside for Skåne.Hvad skal man se i Skåne? (Sydsverige)
Artikel: Hvad skal man se i Skåne? (Sydsverige)

Emner: , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar