Californiens lufthavne - billeje i Los Angeles (LAX), San Francisco (SFO) og San Diego (SAN)

Californien ligger på den sydlige halvdel af den amerikanske vestkyst og er USA’s mest folkerige delstat.

I USA har staten Californien det tredjestørste samlede areal efter Alaska og Texas. The Golden State, som Californien også kaldes, er omgivet af Mexico mod syd, delstaten Oregon mod nord og indlandsstaterne Nevada og Arizona.

Se vejkort over Californien (klik for at forstørre)

Dodge Charger 2015

Den nye model 2015 Dodge Charger - fås som udlejningsbil fra slutningen af 2014 i Californien.

Vejret i Californien - Sunny California
Klimaet i Californien varierer en hel del. Fra nord til syd og fra kysten og ind i landet kan der være store temperatur forskelle. Den nordlige del af staten har det køligste klima, med temperaturer der sjældent kommer over 20 grader, mens der mod syd mod Mexico er 25-30 grader varmt.

Los Angeles i sig selv har et utroligt behageligt og mildt klima hele året, med næsten 300 solskinsdage om året og hvor termometeret sjældent kommer under 20 grader i dagtimerne. Til gengæld kan der være 10-12 graders forskel samme dag, hvis man bor i Santa Monica ved kysten eller Burbank kun 15 km længere inde i landet.

Se temperaturkort for Los Angeles, San Francisco, San Diego og San José

Fakta om Californien

 • Californien kaldes også ‘The Golden State’.
 • Staten Californiens samlet areal: 424.000 km2.
 • Samlet indbyggertal i Californien: 38.340.000 (pr. 2014).
 • Hovedby i Californien: Sacramento (467.000 indbyggere).
 • Største by i Californien: Los Angeles (3.9 mio. indbyggere).
 • Californien ville som selvstændig nation i dag, have verdens 8. største økonomi.
 • Californien var et selvstændigt land i få uger i 1846.
 • Berømte vinområder i Californien: Napa Valley, Sonomo County, Santa Clara Valley, San Pasqual Valley og Sierra Foothills.

Kør selv til de spektakulære oplevelser
Lejer man bil på turen til Californien udvider man i høj grad ferieoplevelserne. USA er et stort land og Californien er en kæmpe delstat og der kan være rigtig langt mellem de rejseoplevelser, man på forhånd havde udvalgt sig inden afrejsen. Det mest naturlige for amerikanerne er at bruge et køretøj når de skal fra a til b. De går helst ikke særlig langt til fods.

Med så store afstande giver det næsten sig selv, at en lejebil i Californien er den nemmeste transportløsning til alt det der ligger i ’nærheden’: Las Vegas, Grand Canyon, Death Valley eller Yosemite er bare nogle af de seværdigheder, der vil stå indprentet i hukommelsen for evigt.

Jeep Grand Cherokee

Luksus 4-hjultrækker billeje i Californien - billigt at leje en Jeep Grand Cherokee.

Danskerbyen Solvang
Med navne som Fredensborg Canyon Road, Atterdag Road og Nielsens Shopping center klinger byen Solvang af danskhed.

Solvang har godt 5.200 indbyggere og blev grundlagt i 1911. I byen finders mindre kopier af Rundetårn og den Lille Havfrue, samt en buste af HC Andersen på torvet. Restauranter og bagerier byder på en lokal variant af dansk mad og det indebærer blandt andet medisterpølse og æbleskiver - til morgenmad.

Se kort over Solvang midtby (klik for at forstørre)

Kør selv til Solvang og Michael Jacksons Neverland Ranch
Kør af US-101 N mod Santa Barbara for at komme til Solvang, der ligger små 200 km fra Los Angeles. Kører man til Solvang for at opleve amerikanernes udgave af Danmark, kan man samtidig afsætte tid til et besøg på Michael Jacksons tidligere ranch Neverland, der ligger kun 10 km nord for Solvang.

Neverland ejes i dag blandt andet af Michael Jacksons børn, der i 2013 påbegyndte en restaurering af faderens forlystelsespark. De gamle forlystelser er blevet fjernet til fordel for en Zen meditationshave, men forlystelserne bliver i dag brugt på Cal Expo i Sacramento, der også lyder navnet The California State Fair, et tivoli der afholdes hvert år i juni/august måned. Det er umådeligt populært hos børnene.

Se kort over området ved Solvang, Californien.

Internationale lufthavne i Californien
Californien betjenes af rigtig mange lufthavne. Både internationale, men også mindre indenrigslufthavne.

De mest benyttede lufthavne i Californien er

 • Los Angeles International Airport
 • San Francisco International Airport
 • San Diego International Airport

Rejser man til Californien, er det mest sandsynligt at destinationslufthavnen er Los Angeles eller San Francisco og derfra videre med fly til for eksempel San Diego, Sacramento eller Oakland.

Se mere om Californien-billeje fra

Los Angeles Lufthavn - LAX
Californiens største by har også den største lufthavn. Los Angeles International Lufthavn - LAX betjener stor Los Angeles og er verden sjettetravleste lufthavn med godt 66 mio. passagerer om året. LAX ligger 26 km. sydvest for downtown Los Angeles, i området omkring Westchester ved Stillehavets kyst.

Los Angeles Lufthavn er udbygget til også at kunne håndtere landinger af amerikanske rumfærger og Endeavour landede i september 2012 fastspændt på Nasa’s gigantiske Boeing 747 Shuttle Carrier Aircraft.

Video: Endeavour lander i Los Angeles på kæmpe Boeing 747.

Chevrolet Aveo

Billigste billeje i LAX - er man interesseret i at spare mest muligt er en Chevrolet Aveo/Chevrolet Sonet lejebil ofte et godt valg.

Terminaler i Los Angeles Airport - LAX
Los Angeles Internationale Lufthavn har hele ni terminaler fordelt i en hestesko lignende konstruktion omkring hovedlufthavnen. Der er forbindelse mellem alle terminaler via shuttlebusser.

Se kort over LAX-området.

Lufthavnsterminalerne er navngivet fra 1-8, mens terminal nr. ni hedder Tom Bradley International Terminal, opkaldt efter en tidligere sportshelt og den længst siddende borgmester i Los Angeles (20 år). Terminalen blev, efter en gennemgribende renovering og indvendig opdatering, genåbnet i 2013 og kan nu blandt andet betjene de helt store Airbus A380 fly. Desuden ligger der også et 2300 km2 stort shopping center i terminalen.

Se kort over terminaler i Los Angeles Lufthavn.

De mest populære udenrigsdestinationer i LAX er London, Tokyo og Sidney og indenrigs er det mest almindeligt at flyve til San Francisco, New York, Chicago og Las Vegas.

Los Angeles har flere lufthavne, såsom Ontario International Airport, Santa Ana - John Wayne Airport, Long Beach Airport (Dougherty Fields) og Burbank Bop Hope Airport.

Se mere om Los Angeles-Californien-billeje i

Fra Danmark flyver Norwegian fra Kastrup Lufthavn til Los Angeles International Lufthavn (LAX) non-stop.

Se også: Direkte fly til USA fra Danmark.

Transport fra Los Angeles Lufthavn
Der er tre måder at komme fra LAX Airport til Downtown Los Angeles. Hvilken man vælger afhænger i høj grad af, hvor meget man vil betale eller hvor god tid man har til at komme videre. Der er følgende muligheder for transport:

Metro Rail
Det er ganske billigt at tage med metrotoget til centrum, men det kræver at man tager en shuttlebus til toget og derefter skifter toglinie undervejs. Priserne ligger fra 1,5 - 4,5 dollar. Når først man er inde i metro nettet, er det nemt at komme til destinationer som Hollywood, Pasadena, Long Beach, og Downtown LA. Kører ikke om natten.

FlyAway Bus
Med lufthavnsbussen FlyAway er det muligt at komme direkte ind til Los Angeles non-stop. Bussen har endestation på Union Station i midtbyen, hvorfra det er muligt at komme videre med Metro Rail, Metrolink og Amtrak, der forbinder LA med de omkringliggende regioner og resten af USA. Billetpriser fra 7 dollar, børn under fem kører gratis med. Køretid mellem 30-50 min. afhængig af trafikken på vejene.

Taxi
Risikoen for at sidde fast i en trafikprop mod LA er overvejende stor og det kan gøre en taxatur fra Los Angeles International Airport til Downtown LA meget bekostelig. Priser fra 45 dollar og opefter er helt almindeligt.

Se transportguide til og fra Los Angeles Lufthavn (engelsk tekst).

Seværdigheder i Los Angeles - anbefaling til Californien rejser

Hollywood Boulevard
På Hollywood Boulevard finder man alle stjernernes bronzestjerne, støbt ned i fortovet. Alle turister kan genkendes på, at de går med bøjet hoved, for at skimme de ca. 2500 navne igennem.

Det vrimler også med kendte (look-alikes), så man kan sagtens for et par dollar eller mere blive fotograferet med en kopi af George Clooney, Brat Pitt, Michael Jackson eller en af de mange andre nulevende og afdøde stjerne indenfor underholdningsindustrien.

Universal Studios
Afsæt en hel dag til en tur ind i filmens magiske verden. Universal Studios er rammen om alle de store films kendte speciel effects, med jordskælv, dinosaurer og hajen fra ’Dødens Gab’. Turen rundt i Hollywoods ældste filmstudie tager 50 min. i bus.

Sunset Strip
Et sted på den meget lange Sunset Boulevard (der løber fra kysten og helt ind I LA) ligger Sunset Strip. Strækningen i West Hollywood huser mange spillesteder og barer og det er her de store stjerner gennem tiden har hængt ud. Fra The Doors til Justin Timberlake og Britney Spears.

Video: Cruising down Sunset Strip, Los Angeles, Californien:

Rodeo Drive
De største mærker I de mest eksklusive butikker finder man på Rodeo Drive. Her skal man have pengepungen i orden inden man gør en handel. B&O og Georg Jensen har luksusbutikker her.

Getty Center
Der er spenderet mere end 7 mia. kr. på at skabe dette center for alverdens kunstinteresserede. Med sin særprægede beliggenhed på toppen af Brentwood Hills, får man en oplevelse ud over det sædvanlige, hvilket bland andet indebærer en tur med sporvogn fra parkeringspladen og op mod museet.

Disneyland Park
De fleste kender Disneyland Park California under navnet Disneyland. Siden åbningen i 1955 har parken haft mere end 500 mio. gæster og er et af verdens mest berømte og besøgte steder. Disneyland ligger ca. 40 km udenfor downtown LA. Tag toget fra Union Station til Anaheim Station eller Express bus nr. 460. Er man i bil kører man af 5 freeway south hele vejen.

Omtrentlige vejafstande fra Los Angeles til andre interessante byer og seværdigheder:

 • afstand fra Los Angeles til San Diego: 180 km (2 timer i bil).
 • afstand fra Los Angeles til Santa Barbara: 150 km (1 t. og 40 min i bil).
 • afstand fra Los Angeles til Solvang: 195 km (2 t. og 15 min i bil).
 • afstand fra Los Angeles til Palm Springs: 155 km (1 t. og 45 min i bil).
 • afstand fra Los Angeles til Route 66 (Mother Road Museum): 175 km (1 t. og 50 min i bil).
 • afstand fra Los Angeles til San Francisco: 613 km (5 t. 30 min i bil).

San Francisco Lufthavn
San Francisco International Airport - SFO ligger 21 km. syd for downtown San Francisco. Lufthavnen er et stort knudepunkt for flytrafik til Europa og Asien, men også til alle andre destinationer indenfor USA’s grænser.

De primære internationale flydestinationer er London, Hong Kong, Seoul, Frankfurt og Tokyo. De mest populære indenrigsruter er til Los Angeles, Chicago, New York, Las Vegas og Seattle.

I San Franciso Lufthavn SFO er der som i Los Angeles Lufthavn LAX mulighed for at leje billige cabriolet biler med store motorer og plads til 4 personer. Blandt de mest populære er Ford Mustang Cabriolet, men man kan også være heldig at kunne vælge en Chevrolet Camaro Cabriolet.

Ford Mustang Cabriolet 2015

Ford Mustang Cabriolet model 2015 - populær cabriolet billeje i Californiens større lufthavne.

Terminaler i San Francisco Lufthavn - flyv med SAS fra Danmark til San Francisco
Lufthavnen betjener mere end 44 mio. passagerer om året og er verdens tyvendestørste lufthavn, målt på passagertal. San Francisco Lufthavn har fire terminaler (A, B, C og International), hvoraf de tre første primært tager sig af indenrigstrafikken og den International Terminal håndtere alle fly fra resten af verden.

Fra Danmark er det muligt at flyve direkte til San Francisco International Airport med SAS fra København, Kastrup Lufthavn.

Transport til San Francisco centrum
Det er ganske nemt at køre fra San Francisco Lufthavn til Downtown San Francisco. Overvejer man at leje bil på USA rejsen kan det sagtens lade sig gøre i lufthavnen. Derefter følger man 101 motorvejen, drejer af på 280 og kører direkte til byen. Alternativt kan man benytte både tog og bus, der kører mellem byen og lufthavnen.

Lej bil i San Francisco Lufthavn

Turistattraktioner i San Francisco
Befinder man sig i selve San Francisco, bør man ikke snyde sig selv for mange af de ikoniske attraktioner, så som: Fisherman’s Wharf (bohemekvarteret), Cable Cars (sporvognen), China Town, Union Square, Alcatraz, Golden Gate Bridge, Golden Gate Park og Alamo Square (park med pittoresk udsyn over byen).

Alcatraz
På øen Alcatraz Island ligger en af San Franciscos mest berømte seværdigheder. Fængslet Alcatraz er også kendt som The Rock. Her har Al Capone blandt mange andre afsonet en del af hans fængselsdom. Den guidede tur rundt i fængslet anbefales for at få fortalt de mange historier om datidens værste fængsel i verden. Turen til Alcatraz Island er med båd.

Golden Gate Bridge
Den meget berømte bro der forbinder San Francisco med Marin County på den anden side af San Francisco bugten, er en noget utraditionel bro. Alle ved den er orangegylden, men det er også tilladt for fodgængere og cyklister at krydse broen.

The Golden Gate Bridge blev bygget 1937 og var indtil 1964 verdens længste hængebro med sine 1280 meter - til sammenligning er højbroen på Storebælt ca. 6800 meter.

Skal Golden Gate broen fotograferes på ferien, så få mere info om Best Shot Spots (engelsk tekst).

Walt Disney’s Family Museum
Dette er ikke en forlystelsespark for børn, men mere et interessepunkt for voksne, der stadig kan se det geniale i det Walt Disney gjorde for alle, med sine fantasifulde historier. På Walt’s eget museum bliver hans historie fortalt i lyd og billeder med video og gallerier, der portrættere hans liv og alle hans figurer.

North Beach - smag på Italien
Bydelen North Beach var engang området hvor italienske immigranter slog sig ned. Det er hvad man i dag kalder et hip kvarter, men det italienske er ikke helt gået af endnu, selvom alle immigranter flyttede for flere årtier siden. I dag ligger der mange italienske restauranter, caféer og delikatesser.

Hvert år i juni måned afholdes der North Beach Festival, der er en weekend fyldt med digtoplæsning, musik, udstilling af kunsthåndværk, italienske gademalerier og ikke mindst velsignelse af dyr. 

Turistattraktioner udenfor San Francisco - den nordlige del af Californien
Tag også på en dagstur i lejebil nord for San Francisco og oplev Marin Headlands (bedste udsigt over SF med Golden Gate i forgrunden), den lille hyggelige by Sausalito, Muir Woods Nationalpark med de over 100 meter høje Redwood træer eller det skønne område ved Stinson Beach.

Nordøst for San Francisco kan man opleve de smukke vinområder Napa Valley og Sonoma County, samt syd for SF kan man opleve Silicon Valley (Mange af de store/kendte IT firmaer ligger her), Kystvejen (Highway 1) mellem San Francisco og LA, Santa Cruz (tivoli på stranden), Monterey (et af verdens flotteste akvarier) o g The17 mile drive (smuk køretur langs kysten i et meget eksklusivt område).

Lake Tahoe
Bruger man en dag eller flere udenfor San Francisco, er Lake Tahoe et oplagt valgt. Den store sø ligger omkring 3 timers kørsel mod øst og turen i sig selv er meget betagende. I Lake Tahoe er landskabet som i eventyrerne og det er også her mange lokale kører hen for at picknicke eller campere i weekenden. Søen har en omkreds på over 100 km og landskabet langs med søen er noget af det smukkeste.

Omtrentlige afstande fra San Francisco til andre steder af interesse

 • afstand fra San Francisco til Marin Headlands: 15 km
 • afstand fra San Francisco til Oakland: 15 km
 • afstand fra San Francisco til Sausalito: 14 km
 • afstand fra San Francisco til Muir Woods: 25 km
 • afstand fra San Francisco til Stinson Beach: 35 km
 • afstand fra San Francisco til Napa Valley: 90 km
 • afstand fra San Francisco til Santa Cruz: 110 km
 • afstand fra San Francisco til Monterey: 180 km
 • afstand fra San Francisco til Lake Tahoe: 280 km
 • afstand fra San Francisco til Los Angeles: 613 km

San Diego Lufthavn
San Diego International Airport - SAN, også kendt som Lindbergh Field, ligger 4,8 km nordvest for San Diego centrum og 24 km fra Tijuana på grænsen mellem USA og Mexico i det sydlige Californien. Godt 17 mio. passagerer bruger lufthavnen hvert år og San Diego Lufthavn betjener både indenrigsflyvninger og udenrigsflyvninger, til blandt andet England, Canada, Mexico og Japan.

Ford Edge - Rent A SUV

En populær SUV lejebil i Californien - Ford Edge med 910 liters bagagerum før sæderne lægges ned.

Terminaler i San Diego International Airport
Lufthavnen har tre terminaler, terminal 1 og 2, samt en pendler terminal. Alle internationale ankomster foregår i terminal 2 og alle flyvninger mellem San Diego og Los Angeles foregår fra pendler terminalen.

Transport fra San Diego Lufthavn til downtown - bus, tog eller limousine
Metro Bus nr. 992 kører hver 15. minut på hverdag og hver halve time i weekenden fra lufthavnen til San Diego centrum.

Byens metro - San Diego Trolley - kører ikke til lufthavnen, men ovennævnte bus nr. 992 kører til America Plaza Station, hvorfra det er muligt at komme videre med metrotoget til andre destinationer i San Diego. Se kort over metrostationer i San Diego.

Der er desuden mulighed for at tage en taxa eller sågar bestille en limousine, der på anstændig vis transporterer kunderne helt hen til ønsket destination.

Oplevelser i San Diego, Californien
San Diegos kulturelle centrum er Bilboa Park hvor museerne ligger tæt og San Diego Zoo, der tæller mere end 4000 dyr fordelt på 800 dyrearter, er en oase midt i det hele.

Det gamle Californien, som da det lå i Mexico, kan ses i ’Old Town Historic Park’, hvor de fredede huse ligger som et eksempel på datidens Californien med en god blanding af saloons, læder og sæbebutikker og mexicanske restauranter. Områdets skoleelever tilbringer en uge af skoleåret i dette område for at lære San Diegos historie at kende. I Bilboa Park ligger også ’Little Italy’ hvor San Diegos mest populære pizza restaurant ligge - alle i San Diego kender den.

Langs med San Diego havn ligger det gigantiske hangarskib USS Midways, der helt sikker får alle til at stoppe op og blive overvældet af synet.

Aftensmåltidet i San Diego kan indtages på restaurant Gaslamp Quarter, et sted der for mange år mest mindede om red light district i Amsterdam, med al det kedelige der fulgte med, men som nu er blevet et fashionabelt område, og på restauranten spiser man All American.

Man kan alternativt flyve til San Diego og leje Californien bil i San Diego Lufthavn.

Se aktuelle billeje-priser i San Diego Airport, Californien

Legoland California
Har man børnene med på tur til Californien og går turen ned mod San Diego, er det nærliggende at besøge det berømte Legolands amerikanske pendant Legoland California, der ligger i Carlsbad, helt ude ved den Californiens kyst, omkring en halv times kørsel nord for San Diego centrum. Køber man billet online på hjemmesiden Official Legoland California, er der penge at spare på entréen i forhold til billetkøb ved indgangen.

La Jolla - San Diego velhaverkvarter
Området La Jolla (på dansk juvel) er et af USA’s mest velhavnede, men det er også et fantastisk smukt område at besøge. Det bliver beskrevet som ’sydeuropæisk ferieresort med det søde og sjove californiske liv’. Her finder man kunstgallerier, smukke strande og restauranter i den finere ende.

Omtrentlige afstande fra Downtown San Diego til andre steder af interesse

 • afstand fra San Diego til La Jolla: 22 km
 • afstand fra San Diego til Legoland California: 50 km
 • afstand fra San Diego til Tijuana (Mexico): 35 km
 • afstand fra San Diego til Los Angeles: 180 km

Video: USS Midway Museum, San Diego, Californien:

Californiens historie
Oprindeligt var Californien en del af Mexico, men blev erobret i krigen mellem USA og Mexico (1846-48) og officielt indlemmet i de Forenede Amerikanske Stater i 1850, som nummer 31 i rækken.

Per 2014 bor der godt 38 mio. mennesker i Californien, svarende til 12 procent af USA’s samlede befolkning eller hver ottende amerikaner.

Kendte politikere i Californien - Ronald Reagan og ’Guvernator’
På det politiske plan er delstaten Californien måske mest kendt for Arnold Schwarzenegger og Ronald Reagan, to guvernører, der begge var skuespillere, født og opvokset udenfor Californien, inden de trådte ind i den politiske verden.

Ronald Reagan blev tillige den fyrretyvende amerikanske præsident og sad i to perioder (1981-1989).

Den amerikanske forfatning tillader ikke Arnold Schwarzenegger - også kendt under kælenavnet ’Guvernator’ efter sin roller som Terminator og senere Guvernør, at blive amerikansk præsident, idet oprindeligt østrigske Schwarzenegger ikke er barnefødt i USA.


Californiens lufthavne - billeje i Los Angeles (LAX), San Francisco (SFO) og San Diego (SAN)
Artikel: Californiens lufthavne - billeje i Los Angeles (LAX), San Francisco (SFO) og San Diego (SAN)

Emner: , , , , , , , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar