Derfor skal du vise boarding pass, når du shopper i lufthavnen

Du viser ikke boarding card af sikkerhedsmæssige årsager, men kun for butikkernes skyld.

Det er let, fejlagtigt at tro, man har pligt til at vise sit boarding pass ,når man handler i lufthavnen. Mange går i troen om, at det er af sikkerhedsgrunde, at man viser bording pass for at kunne købe kosmetik, chokolade eller vin eller for at fælde dem, der måtte have sneget sig ind i lufthavnen for at handle billigt.

Men ifølge loven har du ikke pligt til at fremvise dit boarding pass, og varerne koster det samme med eller uden visning af boarding card.

Denne afsløring kommer efter at en emsig britisk rejsende besluttede sig for at undersøge reglerne i engelske lufthavne, og EU-reglerne gælder også i Danmark.

Se artikel på The Independent

Hvorfor skal man vise sit boarding pass?
Butikkerne kan få refunderet momsen på 25 procent i Danmark for alle rejsende til destinationer udenfor EU. Bording passet benyttes, som dokumentation i forbindelse med ansøgningen om refunderingen til myndighederne.

Skatteministeriet bekræfter i en e-mail til Ekstra Bladet, at kontrol af dokumentation er en del af SKATs kontrolarbejde.

Butikker tjener fedt på momsrefusion - via kundernes boarding card
Den engelske avis The Independent skabte stor debat og skandale-lignende tilstande, da den på tip fra en rejsende afslørede, at butikskæderne Boots og W H Smith havde prissat varerne til det samme i lufthavnen og i butikkerne udenfor lufthavnen.

Ifølge artiklen i The Independent kan dette lille trick skabe en fed indtjening for forretningerne i lufthavnen, der kan tjene flere millioner i momsrefusion. Man kan argumentere for, at denne momsrefusion retteligt burde komme rejsende udenfor EU til gode, men pengene ender i stedet som ekstra-fortjeneste til butikkerne.

Hvor ender momsrefusionen i Danmark?
I Danmark er det svært at kortlægge, hvor momsrefusionen ender.

Tax Free-butikker, der står for salg af spiritus og tobak i danske lufthavne, er ejet af den tyske virksomhed, Heinemann. Da de ikke har butikker udenfor lufthavnene, er det umuligt at udarbejde en sammenligning af priser, som The Independent foretog i England.

En talskvinde fra Heinemann udtaler, at momsbesparelsen i Danmark kommer samtlige kunder til gode, da butikkerne både betaler momsen for passagerer, der rejser inden – og udenfor EU. Selv om de kun får refunderet momsen for rejsende, der rejser udenfor EU.

Svenja Strombeck skriver til Ekstra Bladet på vegne af Heineman, at da der blev sat en stopper for Tax Free i EU, udviklede man et koncept, der sørger for, at samtlige passagerer bliver tilbudt de samme priser. Men for at tilbyde denne service er butikkerne nødsaget til at se boarding passet.

Forbrugerådet Tænk er skeptiske
Martin Salamon, der er cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, stiller sig kritisk overfor denne forklaring og påpeger, at grundet Heinemanns monopol på at sælge tobak, spiritus m.v. i lufthavnen, har de nok ikke interesse i at tilbyde de billigste priser.

Såfremt de er opsat på, at de er billigere, så kan de illustrere det. Indtil de har demonstreret dette, kan vi tillade os at være skeptiske. Og tilføjer til sidst: Der er ingen konkurrence, og hvorfor dog give den til forbrugeren?

Boarding pass hjælper markedsføring
Passagernes boarding pass anvendes i butikkernes markedsføring og fremtidige strategier.

På baggrund af oplysninger om forbrugernes nationalitet, indkøbsvaner, køn og destination, kan virksomheden bruge informationer i forbindelse med interne analyser, fremtidig markedsføring og sammensætning af det mest optimale sortiment. 


Derfor skal du vise boarding pass, når du shopper i lufthavnen
Artikel: Derfor skal du vise boarding pass, når du shopper i lufthavnen

Emner: , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar