Primera Air konkurs - hvorfor går flyselskaber fallit?
Den 1. september gik Primera Air konkurs og indskriver sig i rækken af flyselskaber med dårlig økonomi, som har måttet erklære sig fallit med meget kort varsel.
15 år som luftfartsselskab blev det til for Primera Air.
Desværre er Primera Air ikke noget særsyn i en branche, hvor en ’flyselskab konkurs’ overskift præger avisernes forsider mindst et par gange om året.
Svære tider, uheldige sammenfald, stor risikovillighed og få penge på bankkontoen
Flyselskaber har under normal drift en stadig strøm af penge fra salg af flybilletter at ’leve af’. Det er imidlertid ikke nok som flyselskab at være dygtig til at fylde sine flyafgange op med betalende passagerer.
Mange flyselskaber opererer på små marginaler mellem overskud og underskud. Sker der noget uforudset, kan selv et relativt lille økonomisk chok på det forkerte tidspunkt gøre at ’læsset vælter’ med flyselskab-konkurs til følge.
Sir Richard Branson - en mand med næse for penge skulle naturligvis også have et flyselskab.
Det utrolig dragende ved at drive flyselskab er at der ikke skal så meget ’held i sprøjten’ til at ramme den store jackpot. Det svære er at holde kursen over lang tid; faktisk er det ekstremt svært med så store investeringer, som drift af flyselskab involverer.
Den store gevinst tiltrækker dermed også lidt usædvanlige og ganske farverige typer af entreprenører. Eksempler: Richard Branson (Virgin Atlantic - ikke konkurs), Karsten Ree (Cimber Air - konkurs) og Niki Lauda (Niki Air - konkurs + Lauda Air - solgt + Lauda Motion - ikke konkurs) og naturligvis ikke at forglemme: Michael Kevin O’Leary (Ryanair - ikke konkurs).
Hvorfor gik Primera Air konkurs?
I Primera Air’s tilfælde skulle årsag til lukning være ’rust i et fly’ som måtte sættes på jorden til gennemgående reparation og ’forlænget ventetid på nye Airbus A321 fly til Atlant-ruterne’.
Dertil kan vi med sikkerhed tilføje ’mangel på penge på kontoen’ og dertil sandsynligvis ’dårlig ledelse’, idet reparationer og ventetid på nye fly ikke kan komme som en total overraskelse.
Primera Air er måske startet for aggressivt op på USA-flyvninger uden at være sikker på at de nye fly ville være klar. Med kun 150 millioner kroner i kassen viste denne satsning sig at være for stor. Det er dyrt at skulle ud og leje fly.
Se artikel på DR om Primera Air’s hårde satsning på USA
Læs referat af interview med Bravo Tours direktør Peder Hornshøj på Berlingske Tidende.
Relateret artikel:

Emner: primera-air, flyselskab-konkurser, trump-shuttle