Billejeinfo: kreditkort betaling i lokal valuta på ferie i udlandet - Er billeje-betaling i lokal valuta en fordel i Europa?
På ferie i udlandet vil mange opleve at blive spurgt om der ønskes betaling i lokal valuta ved betaling med kreditkort.
Spørgsmålet kommer ofte automatisk frem på kreditkort-terminalen ved betaling med kreditkort (dansk udstedt kreditkort) i udlandet.
Euro-lande per 2014 - betal altid i lokal valuta i euro-lande med dansk kreditkort
Man vil eksempelvis i euro-området, der per 2014 omfatter Tyskland, Italien, Frankrig, Spanien, Portugal, Holland, Belgien, Luxembourg, Slovenien, Slovakiet, Malta, Estland, Letland, Irland, Grækenland, Finland, Cypern og Østrig, meget ofte komme ud for at blive spurgt om man vil betale i kroner på sit danske kreditkort eller om man i stedet vil betale i lokal valuta.
Det lyder besnærende at betale i danske kroner i udlandet, hvis man ikke er vant til at regne i euro (kurs normalt altid omkring 7,45 grundet Danmarks fastkurspolitik over for euroen). I virkeligheden er 'betaling i lokal valuta-spørgsmålet' primært en 'fidus' fra forretningens side i samarbejde med leverandør af denne specielle betalings-'service' samt til dels en fordel for MasterCard/Visa eller en anden kortudsteders side.
Forretningen eller billeje-selskabet har med andre ord en interesse i at få kunden til at vælge betaling i kroner frem for i lokal valuta (på kreditkort).
Årsag til at betaling i lokal valuta er billigst ved betaling med kreditkort
Der er inden for euro-zonen ingen fordel for kunden i at 'fastlåse' kursen på kroner over for euro på betalingstidspunkt, hvilket er, hvad der sker, hvis man vælger 'betaling i kroner'. Det koster nemlig dyrt at foretage denne 'fastlåsning', idet det ekstra gebyr er højt.
Euro og danske kroner er nemlig stort set fast forbundet idet den danske nationalbank sørger for at kursen på danske kroner over for euro ligger fast.
Selv med valutaer uden for euro-zonen forsikrer man sig ikke blot mod en stigning i den lokale valuta ved at vælge 'betaling i danske kroner' fremfor lokal valuta. Man afskriver sig også muligheden for at tjene på et fald i den lokale valuta.
Summa summarum: Lad være med at vælge 'betal i kroner' - betal som dansker med dansk kreditkort altid i lokal valuta, hvis du bliver spurgt.
Betaling i danske kroner ved kreditkort-køb i udlandet er dyrt
Hvis man betaler i lokal valuta får man omregnet sit køb til kroner, når betalingen registreres i ens egen bank/hos kortudsteder.
Der kan gå nogen dage op til et par uger, men det spiller ingen rolle med en stort set fast kurs på kroner over for euro. Desuden er transaktionsomkostningen i reglen begrænset til en meget lille procentsats i ens egen bank (nationalbankens middelkurs på euro + et mindre tillæg).
Hvis man vælger at betale i kroner på kreditkortmaskinen/kreditkortterminalen ved eksempelvis leje af bil i udlandet, kan man risikere at få lagt 3-5% oveni beløbet som 'vekselgebyr' ved betaling afhængig af, hvor 'frække' de udenlandske butikker og leverandører af denne 'service' er.
Det ekstra gebyr for betaling i kroner i udlandet kaldes også for Dynamic Currency Diversion og er ikke underlagt nogen kontrol udover at VISA/MasterCard har tvunget butikker/leverandører af service til at give kunden valget. Nogen steder kan man komme ud for at forretninger 'glemmer' at give kunder valget - idet den ekstra fortjeneste er betydelig.
Billejeinfo: Er billeje-betaling i lokal valuta en fordel i Europa?
Siden der kan være tale om store beløb ved billeje i udlandet, er det vigtigt ikke at falde for fristelsen til at betale i danske kroner eksempelvis ved billeje i Malaga Lufthavn eller på Mallorca.
VIGTIGT: Det bliver med 99,9% sikkerhed altid dyrere at betale i danske kroner i forhold til den lokale valuta inden for Euro-området, så betal altid i lokal valuta - dvs. i euro.
Se også: Sammenlign priser hos biludlejningsselskaber i Europa.
Emner: kreditkort-betaling-udlandet, europa, lokal-valuta, betalingskort, ferie-i-udlandet, euro-lande, visa-dankort, mastercard, dynamic-currency-diversion