Undgå indbrud i bil - også i udlejningsbil på ferie

Hvert år får et meget stort antal turister i udlandet en ubehagelig overraskelse, når de vender tilbage til deres udlejningsbil eller eventuelt private medbragte bil på kør-selv-ferie.

Der er ingen sikre måder på at undgå indbrud på, men man kan minimere risikoen ved at være bevidst om følgende:

Lås altid bilen
Lås altid bilen og gør det til en vane at se ‘det dobbelte blink’ eller tag i håndtaget en ekstra gang for at checke at bilen er låst.

Det gælder også ved 5 min. stop foran tankstationer, købmandsbutikker og ved stop på rastepladser, hvor man er ude for at strække benene. En professionel (eller tilstrækkelig desperat) tyv behøver få sekunder til at ‘besøge’ og eventuelt stjæle en bil med nøglen siddende i.

Lås altid bilen indefra under kørsel
På de fleste biler kan centrallåsen anvendes ved at ‘klikke’ i håndtaget. I lidt dyrere biler er der ofte en separat låse-knap til centrallåsen indefra - gør det til en vane altid at bruge den ved kørsel i udlandet.

Soltag skal ALTID lukkes, når bilen forlades - også selv om det kun er i 5 minutter.

Undgå stop i udlejningsbil på øde steder i mørke
I udlandet er de fleste turister mindre stedkendte. Man ved således ikke om man på en given rasteplads eller parkeringsplads er i høj eller lav risiko for tyveri. Undgå derfor konsekvent øde steder - specielt i mørke. Søg derhen, hvor der er andre mennesker/biler.

Ligger der små glasskår på en parkeringsplads er det ofte fra en bilrude. Kan man finde en anden parkeringsplads undgår man risiko, da tyve gerne vender tilbage til velkendte steder, hvor de ikke har haft problemer med at ‘arbejde’.

Fjern alt fra bilen
En bil uden synlige løse genstande er mindre udsat for indbrud end nabobilen med synlige personlige effekter. Selv en plasticpose med et ikke synligt indhold kan være interessant for en tyv - specielt hvis der sidder en holder til et navigationsanlæg (GPS) i forruden.

Lad aldrig GPS (eller holder), fotoudstyr, computer, Ipod, mobiltelefon, DVD-afspiller til børn eller andet let omsætteligt elektronisk udstyr ligge i bilen.

Undlad desuden altid at have mærketøj liggende synligt i bilen.

Den mest omhyggelige turist fjerner alle synlige personlige effekter såsom tøj, poser, tomme drikkeflasker (som signalerer turist) m.v. for at gøre bilen så anonym som muligt.

Ofte er det muligt at undgå indbrud ved simpelt hen at gøre ens bil mindre interessant end andre biler - et godt eksempel er anvendelse af ekstra ratlås (stålpind med nøglelås), som alt andet lige for indbrudstyven indikerer at bilens ejer går med ‘livrem og seler’. Alt kan imidlertid brydes op - det er kun et spørgsmål om tid. 

Når man overnatter skal ALT fjernes fra bilen og medtages til hotelværelset. En tyv har god tid om natten og udnytter den ofte.

Lad gerne rullegardinet over bagagen være åbent i en stationcar, når den forlades for natten. Man kan eventuelt endda lade handskerummet stå åbent (uden indhold), når bilen efterlades.

Hvis man kan få en aflåst parkeringsplads eller en garage til sin udlejningsbil, skal man vælge denne. Alternativet kan blive dyrere og ikke mindst langt mere besværligt.

Vælg altid et hotel, hvor parkeringspladsen om natten er aflåst for offentligheden - specielt i Syd- og Østeuropa. Kan det ikke fås, skal parkeringen som minimum være overvåget.

Især bør man være opmærksom på at i nogen lande SKAL biler bare stuves af vejen bag lås og slå om natten, da tyveri er normalt - gælder også i dele af Frankrig og Italien. Såfremt de lokale har fjernet alle deres nyere biler, kan man være ret sikker på at man som turist hellere bør gøre det samme.

Indbrud i bil på parkeringspladser og ved seværdigheder
Når man besøger seværdigheder i udlandet, skal man lade være med (som mange gør) at anbringe værdigenstande og eventuelt pas i bagagerummet på selve parkeringspladsen. Det gælder også, hvis man parkerer for at gå en tur i Paris eller Madrid.

Vil man i bagagerummet, skal dette ske INDEN der parkeres. Tyvene (eller deres medarbejdere) står tit og venter på at se, hvor de interessante ting findes. Det er på det nærmeste en invitation til de langfingrede at lægge sit pas i tasken i bagagerummet på parkeringspladsen for derfor at låse bilen og forlade den.

Selv den mest fummelfingrede tyv kan nemlig hitte ud af at jage en skruetrækker i en bagagerumslås og vride den rundt.

Forebyg problemer efter tyveri af pas og dokumenter
Man må naturligvis aldrig efterlade pas, penge eller bilens papirer i bilen.

Uanset, hvad man gør, kan alt imidlertid blive væk. Hav derfor altid en kopi af pas samt kopi af bilens vigtigste papirer i en anden taske eller kuffert. Det letter den videre ferie betydeligt, såfremt man har kopier af mistede dokumenter.

Sørg for at have penge/kreditkort placeret flere forskellige steder (gerne på flere personer) i tilfælde af tyveri. Anvend pengekat eller lignende.

Vær mistroisk i udlandet i bil på danske nummerplader
I udlandet og specielt på restepladser ved større veje med mange turister er trick-tyverier et problem. Det kan i øvrigt om sommeren også være et problem i Danmark.

Lad derfor være med at stoppe, såfremt fremmede peger på bilen og signalerer at noget af galt. Vent til der er lejlighed til at undersøge sagen et sikkert sted med andre mennesker (tankstation, hotel eller lignende).

Mere usædvanligt er det at tyve følger efter ens bil, men det hænder. Har man mistanke herom, bør man også her søge mod oplyste steder med andre mennesker.

Lad være med at tage imod mad og drikke fra fremmede - der kan være bedøvende eller sløvende stoffer tilsat.

I nogen lande er det i sig selv en øget risiko at køre i en bil med danske nummerplader.

I det tidligere Østeuropa bør man eksempelvis overveje, om det ikke bedre kan betale sig at flyve til Prag, Budapest, Warszawa, Sofia, Bucarest, Riga, Vilnius eller Tallin og leje bil lokalt i stedet for at medbringe egen bil. På den måde undgår man at ligne en ‘rig udlænding’ med danske nummerplader.

Vær meget varsom ved overnatning på rasteplads. Man kan naturligvis blive så træt at søvn er nødvendigt. Rastepladser indebærer dog altid en vis risiko om natten. Søg mod de mest oplyste steder med andre biler og tag om muligt et hotelværelse i stedet for.

I nogen lande frarådes kørsel om natten.

Det gælder også her om at vurdere forholdene og minimere risikoen.

Såfremt de lokale advarer, bør man tage advarslen alvorligt. Se eventuelt den danske ambassades hjemmeside i det givne land og krydsreferér med den amerikanske og britiske - så har man et rimeligt billede af risikoen. 


Undgå indbrud i bil - også i udlejningsbil på ferie
Artikel: Undgå indbrud i bil - også i udlejningsbil på ferie

Emner: , , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar