Helligdage i Danmark - ferie og lukkedage 2024-2025

I Danmark er en helligdag defineret af Folkekirken.

Søndag er normalt betragtet som en helligdag i kristen forstand, men anses ikke længere som en officiel helligdag i sig selv, med mindre én af Folkekirken på forhånd fast definerede helligdage skulle falde på denne ugens sidste dag. Se liste over danske feriedage, fridage og helligdage her.

Det er skudår i 2024 og skuddag ligger officielt lørdag d. 24 februar. Der vil være 366 dage i kalenderåret i 2024 stedet for de normale 365 dage.

Danmark har 12 officielle helligdage.

Oversigt over faste helligdage i Danmark 2024-2025:

2024 - dato

Navn på dansk helligdag

2025 - dato

1. januar

Nytårsdag

1. januar

24. marts (søndag)

Palmesøndag

13. april (søndag)

28. marts (torsdag)

Skærtorsdag

17. april (torsdag)

29. marts (fredag)

Langfredag

18. april (fredag)

31. marts (søndag)

Påskesøndag (Påskedag)

20. april (søndag)

1. april (mandag)

2. påskedag

21. april (mandag)

9. maj

Kristi Himmelfartsdag

29. maj

19. maj (søndag)

Pinsesøndag (Pinsedag)

8. juni (søndag)

20. maj (mandag)

2. pinsedag

9. juni (mandag)

25. december

1. juledag

25. december

26. december

2. juledag

26. december

 

Øvrige udvalgte mærkedage i Danmark 2024

 • Valentinsdag 14. februar 2024
 • Fastelavn 11. februar 2024
 • Sommertid 31. marts 2024
 • Store Bededag 26. april 2024 (afholdt sidste gang som helligdag i 2023)
 • Morsdag 12. maj 2024
 • Grundlovsdag 5. juni 2024
 • Farsdag 5. juni 2024
 • Sankt Hans 24. juni 2024 (Sankt Hans bål om aftenen den 23. juni)
 • Vintertid 27. oktober 2024
 • Halloween 31. oktober 2024
 • Allehelgen 3. november 2024 (første søndag i november)
 • Mortensdag 10. november 2024

Retten til halve og hele fridage - eller bare flagdage og kristne højtider
I modsætning til mange andre lande, som for eksempel Tyskland, har Danmark ingen regionale helligdage. Det er ganske simpelt: alle har fri eller ingen har fri. Med mindre man selv betaler for en halv eller hel fridag. Nedenfor er beskrevet andre mærkedage i Danmark, hvor enkelte af dem tidligere var betalte fridage.

Fastelavn dato - optakt til fasteperiode - Hvornår er det Fastelavn?
Fastelavn er ikke en helligdag i Danmark eller på anden vis kvalificeret til at være en arbejdsfri dag.

Fastelavn var ikke kun en anledning til sjov tilbage i middelalderen, hvor man rent faktisk slog en sort kat af tønden, i troen på at kunne holde den frygtede pest sygdom fra byens døre.

Højtiden var de voksnes karneval og den særdeles livlige optakt til starten på den efterfølgende fasteperiode, som begynder onsdag efter fastelavnssøndag (også kaldet askeonsdag). Man havde med andre ord lov til at gå amok inden den strenge kirke-kontrollerede faste - så det gjorde man så.

Fastelavnssøndag falder altid 49 dage før påskesøndag.

Danmarks besættelse 9. april - flagdag
Mindedagen for de tyske troppers besættelse af Danmark niende april 1940 er ikke en arbejdsfri dag eller lukkedag. Over hele landet vil der blive flaget på halvt indtil kl. 12.02 præcist, hvorefter flaget hejses helt. Dette gælder dog ikke, hvis 9. april også er Langfredag, så flages på halv stang hele dagen.

1. maj - Arbejdernes Internationale Kampdag
Er 1. maj en fridag? Forvirringen om hvorvidt man har fri eller ej den 1. maj, synes at poppe op år efter år.

Nogle har en hel fridag den første maj, andre har en halv fridag, mens størstedelen af befolkningen ikke har fri. Det bunder i aftaler og overenskomster mellem arbejdsgivere og arbejdstagere. De fleste skal dog selv betale og bliver trukket i løn hvis de vælger at holde en hel eller halv fridag den 1. maj.

Historisk startede arbejdernes dag i Australien, som afholdte en dag med arbejdsnedlæggelse og festivitas på datoen 22. april tilbage i midten af det nittenårhundrede og ideen spredte sig blandt andet til USA, hvor man i 1889 besluttede, at en sådan dag for den hårdt arbejdende del af befolkningen skulle ligge på den dato, vi kender i dag.

I andre lande, såsom eksempelvis i Polen og i Portugal, er 1. maj helligdag.

Danmarks befrielse 5. maj - flagdag
5. maj 1945 sluttede anden verdenskrig for Danmarks vedkommende (på Bornholm først fire dage senere). Denne dag er en glædesdag, men ikke en arbejdsfri dag eller helligdag. Der flages over hele landet på denne dag.

Video: Annonceringen af Danmarks befrielse fra BBC radio, som de oplevede den i Danmarks bedste tv-serie nogensinde: Matador.

Grundlovsdag 5. juni - Danmarks demokrati fejres
Som udgangspunkt er Grundlovsdag en almindelig arbejdsdag, men er alligevel sidestillet med en helligdag, idet butikker ifølge lukkeloven skal holde lukket.

Tidligere var Grundlovsdag en lovbestemt halv fridag, men det stoppede i 1975. Grundlovsdag er det danske svar på en nationaldag, som det ses i mange andre lande, men i og med at dagen ikke længere er kategoriseret som en helligdag, har arbejdsgivere ret til at trække i løn. I praksis dog, har en hel del danskere fridag den 5. juni.

Den danske grundlov blev en realitet 5. juni 1849 og er siden kun blevet revideret to gange. Ved første revision i 1915 fik kvinder stemmeret. Den anden og seneste revision skete tilbage i 1953 og er den gældende udgave i dag.

Juleaftensdag
24. december er en helt almindelig arbejdsdag ifølge ferieloven, men på mange arbejdspladser har medarbejdere fri med løn. Butikker skal holde lukket juleaftensdag.

Video: Jul i Danmark - sådan afholdes en traditionel dansk juleaften den 24. december.

Lukkelovsregler i Danmark
I 2012 blev lukkeloven ændret og det betød i praksis, at butikker kan holde åbent hele døgnet, hele året - undtaget på helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag og efter kl. 15 nytårsaftensdag.

For butikker med en årlig omsætning på under 32 mio. kr., tankstationer og havecentre gælder ovenstående regel ikke. De kan have åbent hele året uden undtagelse.


Helligdage i Danmark - ferie og lukkedage 2024-2025
Artikel: Helligdage i Danmark - ferie og lukkedage 2024-2025

Emner: , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar