Helligdage i Polen i 2021 og 2022 - oversigt over polske påske- og juletraditioner

Den katolske kirke spiller en stor rolle i Polen, og påske er den vigtigste højtid. Se mere om jul, påske og andre kirkelige højtider i Polen nederst i denne artikel.

Liste over Polens officielle helligdage i år 2021 og 2022 ses herunder:

2021 - dato

Helligdag i Polen - dni wolne od pracy

2022 - dato

1. januar

Nytårsdag - Nowy Rok

1. januar

6. januar

Helligtrekonger - Objawienie Pańskie

6. januar

4. april

Påskesøndag - påske - Wielkanoc 

17. april

5. april

2. påskedag mandag

18. april

1. maj

Arbejdernes Dag - 1. maj - Święto Pracy

1. maj

3. maj

Grundlovsdag - Święto Konstytucji 3 Maja

3. maj

23. maj

Pinse søndag - Zielone Świątki

5. juni

3. juni

Corpus Christi - Boże Ciało

16. juni

15. august

Jomfru Marias Optagelse i Himlen - Swieto Wniebowziecia - samme dag er hærens dag

15. august

1. november

Allehelgensdag - Wszystkich Świętych

1. november

11. november

Uafhængighedsdag - Święto Niepodległości

11. november

25. december

Juledag - Boże Narodzenie

25. december

26. december

2. juledag - Boże Narodzenie (drugi dzień)

26. december

 

Med ovenstående liste over polske helligdage i hånden, kan det være meget nemmere at planlægge turen til Polen, når man ved, hvilke dage de fleste offentlige institutioner, banker, shopping centre og størstedelen af seværdigheder og museer i Polen er lukkede.

I det følgende er der ydermere en kort beskrivelse af de vigtigste polske fridage, helligedage og festligheder, blandt andet i forbindelse med jul og påske.

Jul og juletraditioner i Polen
I Polen har julen en vigtig plads i kalenderen, men påsken betragtes af de fleste som den vigtigste højtid.

Wigilia - Juleaften i Polen
Den største begivenhed i den polske jul er julemiddagen, eller Wigilia. Normalt indledes julen med en nøje overholdt faste og om aftenen den 24. december serveres så et festligt måltid, primært bestående af fiskeretter, såsom karpe, ørred, gedde og sild. De fleste regioner i Polen har også deres typiske juleretter, med delikatesser som vildtvoksende svampe og kålstuvning, rødbedesuppe, kogte eller stegte melboller og en birkeskage til dessert.

Polske juletraditioner - katolsk jul i Polen
Det traditionelle polske julebord er smukt dekoreret og en lille smule halm er lagt under den hvide borddug for at ihukomme den lille krybbe Jesubarnet blev lagt i. En ekstra tallerken bliver sat på bordet, i fald der skulle komme en uventet gæst.

En anden og smuk juletradition i Polen er når man knækker en Oplatek. Det er et tyndt stykke vaffelbrød, der deles/brækkes ud til alle familiemedlemmer, sammen med ønsket om et godt helbred, samt glæde og lykke i det kommende år. Juleaften starter ikke før den første stjerne er blevet set på himlen og Oplatek-brødet er delt - det er fast tradition.

Efter middagen er det på tide at uddele de gaver Julemanden har efterladt sig ved juletræet eller måske afleveret ’personligt’. Polske børn får gaver to gange i december måned. Den 6. december, på Skt. Nikolas’ Dag (i Polen kendt som Mikolajki), bliver der lagt små gaver og slik til de yngste under puden eller i skoen.

Mange religiøse polakker går til en særlig midnatsmesse efter middagen. Juledag tilbringes i venners og families skød.

Dagene inden jul, inklusive juleaftensdag, når julehandlen sit højeste i Polen, med alt der følger med af gave og madvareindkøb i sidste øjeblik. Den 25. og 26. december er butikkerne lukkede. Kun på tankstationer eller i små kiosker kan man med lidt held købe det man måtte mangle. I større shopping centre har biograferne og restauranterne åbent. Bemærk, at den offentlige trafik i Polen kører efter en særlig køreplan i juledagene.

Wielkanoc - påske i Polen
Påsken er formentlig den vigtigste helligdagsferie i det centrale og sydlige Europa, når det kommer til det religiøse aspekt, samt også at holde de smukke og unikke traditioner i live.

Polske påsketraditioner
Wielkanoc er det polske ord for påske. Påskefestlighederne i Polen varer hele påskeugen, selvom det kun er påskesøndag og 2. påskedag der er deciderede helligdage.

Palmesøndag, dekoreres byer, landsbyer, kirker, pladser og husfacader i smukke, lyse farver samtidig med at de første forårsblomster blomstrer, hvilket påskønnes meget efter en mørk og dyster polsk vinter.

Er man i Polen i påsketiden, skal man besøge de lokale markeder og se de traditionelle, håndlavede påskedekorationer, med udførligt farverige ’palmer’, der laves af tørrede blomster, hæklede bordduge og naturligvis dekorerede æg, malet med forskellige teknikker, der afspejler lige præcis det lokale område i Polen.

Video: de polske påsketraditioner.

Lørdag før påskesøndag (Helliglørdag i Polen) forbereder de fleste familier en lille kurv Swieconka, med små prøver på maden (brød, kød, æg, pepper og salt). Kurven dekoreres med legemliggjorte klude, blomster og påske ’palmer’, hvorefter den medbringes i kirken for at blive velsignet under en kort højtidelighed.

Selv for ikke-kirkegængere er det ganske underholdende at se familierne gå med deres kurve på gaden hele lørdagen (de enkelte kirker afholder ’velsignelser af maden’ dagen lang), som om det er en konkurrence i hvem der har den kønneste kurv. Ifølge traditionerne, skal maden i kurven spise på selve påskedagen.

Se den traditionelle polske påske kurv:

Easter basket Poland

Påske morgenmad
Festlighederne påskesøndag starter fra morgenstunden med påske morgenmad, der varer til et godt stykke op af dagen og overlapper med frokost. Man forstår det nemt, når man tænker på at de fleste polakker har udstået den strenge faste dagen før.

Ligesom ved delingen af oplatek ved juletid, starter den polske morgenmad ikke før man har delt et hårdkogt æg mellem familien, sammen med varme tanker.

Den typiske polske påske morgenmad består af hårdkogte æg skåret ud i forskellige former, pålæg og skinke, røget efter originale opskrifter, polske pølser, salater, peberrod og et udvalg af brød. Standard påske desserten er babka kage, mazurek kage og en sandkage formet som et lam, for at symbolisere Kristus.

Våde Mandag i Polen
2. påskedag er i Polen kendt som Lany Ponirdzialek, der betyder ’Våd Mandag’ eller Smigus-Dyngus, navnet taget fra en gammel tradition, hvor drenge og unge mænd hælder spande med vand på piger og ugifte kvinder. Nu til dags er traditionen en anelse mindre voldsom, men man sprøjter stadig med vand på hinanden på Våde Mandag og det anses for at være en handling, der bringer held og lykke resten af året. Står man på gaden i Polen 2. påskedag, er der stor sandsynlighed for at en gruppe børn eller sågar voksne hælder vand på dig.

Selve 2. påskedag er også en helligdag i Polen og den bruges gerne i private rammer med venner eller familie. Er vejret godt, går polakkerne en tur i parken, for lige at komme væk fra påskebordets lyksaligheder.

Offentlige intstitutioner, museer og store shopping centre holder lukket påskesøndag og 2. påskedag i Polen. Der er færre afgange med den offentlige trafik i påskedagene, der kører efter helligdagskøreplaner.

Det er værd at bemærke at til påske i Polen er alle fødevare-forretninger og stort set alle andre forretninger lukkede i en periode på 4-5 dage. Det kan godt overraske at man stort set ikke kan finde forretninger med åbningstider i påsken overhovedet. I Warszawa er der trods alt tankstationer med åbent i påsken. Ude på landet er ALT stort set lukket.

Polens nationale helligdage i maj og november
De to vigtigste helligdage i Polen er Grundlovsdag og Uafhængighedsdagen, der fejres henholdsvis i maj og november.

Grundlovsdag i Polen - 3. maj
Helligdagen den 3. maj, også kendt som Grundlovsdag, ærer den første moderne grundlov i Europa og verdens næstældste (USA’s er ældst), vedtaget i Polen, eller mere akkurat, vedtaget i det Polsk-Litauiske Rigsfælleskab 3. maj 1791.

Ved Grundlovsdagsfestlighederne i Polen er der militærparader, udstillinger, offentlige forsamlinger og musikkoncerter. Når det ceremonielle vagtskifte finder sted ved den ukendte soldats grav i Warszawa, samler det mange tilskuere - både lokale og turister.

Polakker slår ofte Grundlovsdag (3. maj) sammen med Arbejdernes Dag (1. maj). Hvis vejret tillader det, tager alle familier på skovtur i parken eller holder et par dages ferie på landet.

Ifølge polske lovbestemmelser må kun små butikker holdet åbent, hvilket betyder at det ikke er muligt at købe ind i supermarkeder 1. og 2. maj, men i shopping centrene er biograferne og restauranterne sædvanligvis åbne. På de mest populære turistmål har de fleste restauranter og caféer åbent, idet turistsæsonen står for døren.

Den Polske Uafhængighedsdag - 11. november
Den 11. november fejrer Polen genetableringen af den uafhængige Polske stat i 1918. I løbet af landets turbulente historie forsvandt Polen fra Europakortet, da landets territorie blev delt mellem Rusland, Det Preussiske Rige og Fyrstedømmet Habsburg over en periode på 123 år.

Højdepunktet ved festlighederne den 11. november er Uafhængighedsmarchen i Warszawa, der samler tusinder af deltagere, blandt dem krigsveteraner, berømtheder, politikkere og folketingsmedlemmer. Marchen finder sted i byens store hovedgader i centrum, der besværliggør bilkørsel i Warszawa lige præcis den dag.

Skal man shoppe i Polen den 11. november, skal man vide at shopping centre, supermarkeder og store kædebutikker holder lukket.

Selvom de fleste museer holder helligdagslukket i Polen, er Nationalmuseet og Det Polske Krigsmuseum i Warszawa åbent på Nationaldagen og der er gratis adgang.

Religiøse helligdage i Polen
Polen er hovedsagligt et katolsk land og et stort antal kristne helligdage overholdes og er gjort til lovpligtige arbejdsfrie dage.

Kirkehelligdagene i Polen er, lige som i mange andre katolske lande:

  • Helligtrekonger (kendt i Polen som Swieto Trzech Kroli) den 6. januar
  • Corpus Christi (Boze Cialo) processionerne, der i Polen afholdes 60 dage efter Påske, ofte i maj eller juni
  • Jomfru Marias Optagelse i Himlen (Swieto Wniebowziecia), altid den 15. august
  • Allehelgensdag (Wszystkich Swietych) den 1. november

Pinsen, der husker os på Helligåndens nedstigning over Kristi disciple, fejres den syvende søndag efter jul og er en helligdag i Polen. Pinsen hedder på polsk Zielone Swiatki.

Ovennævnte helligdage afholdes med kirkegang, undtaget Corpus Christi, der samler menneskemængder til højtidelige optog i de fleste byer.

På kirkehelligdagene er banker og offentlige kontorer lukkede, ligesom store shopping centre og supermarkeder også er det. Små forretninger og lokale butikker går dog mere og mere i retning af at holde åbent på disse dage. Mange museer og seværdigheder i Polen er åbne på de kristne helligdage.

Relaterede artikler:


Helligdage i Polen i 2021 og 2022 - oversigt over polske påske- og juletraditioner
Artikel: Helligdage i Polen i 2021 og 2022 - oversigt over polske påske- og juletraditioner

Emner: , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar