Hvad skal man se på Malta? - turistattraktioner på Gozo og Comino

Malta er en øgruppe centralt beliggende i Middelhavet, syd for Sicilien. De maltesiske hovedøer hedder Malta, Gozo og Comino (se kort).

Sammenlign Malta Lufthavn billeje priser og book online

Selvom Malta er lille i størrelse (de tre hovedøers totalareal er tilsammen på 316 km2), er landet utrolig rig på historie. Den fascinerende kulturarv og det smukke naturlandskab og milde klima, bidrager i høj grad til Maltas succes som turistdestination. Nedenfor er nævnt nogle forslag til, hvilke seværdigheder og attraktioner man bare skal se på turen til Malta.

Malta Tourism

Malta er en fantastisk ferie-destination.

Priser på Malta - stadig blandt de billigste Middelhavsøer
Det generelle prisniveau er stadig særdeles rimeligt målt i forhold til andre lande i Europa.

Malta priser er under prisniveauet i Grækenland og Portugal - og kun lidt højere end i Tjekkiet og Ungarn (Prag og Budapest undtaget - her er det væsentligt dyrere at opholde sig som turist).

Polen (inklusiv Warszawa), Rumænien og Bulgarien der dog fortsat billigere billigere at besøge.

Kulturelle og historiske seværdigheder
Maltas strategiske position i centrum af Middelhavet, samt øernes mange naturskabte havne, har igennem århundreder været en attraktiv beliggenhed i regionen. Man kan den dag i dag stadig se det præg, som vestlige og mellemøstlige civilisationer, i kampen om herredømmet, har sat på øgruppen. Historiske monumenter fra tiden med først Fønikere, så Romere, Maurer, Normanere, Castilianere og til sidst briter, ligger spredt ud over landet i et forbløffende stort antal.

Johanniterordenen
Den mest ikoniske seværdighed på Malta relaterer til historien om Johanniterridderne fra Jerusalem, også kendt som Johanniterordenen, som ankom til Malta i midten af det 16. århundrede. To århundreders herredømme over øgruppen, resulterede i opførelserne af mange bemærkelsesværdige monumenter. Blandt dem er Valletta, Maltas hovedstad, som også er på UNESCOs verdenskulturarv liste. Grand Master’s Palace, St. John’s Cathedral og St. Elmo Fort er absolutte højdepunkter i Valletta. Det var i øvrigt Napoleons tropper, der ved invasionen af Malta i 1798, satte en stopper for Johanniterordenens dominans.

Mdina og Rabat - tvillingebyerne på Malta
Før Johanniterridderne ankom, var byen Mdina, som ligger midt på øen, hovestad på Malta. Mdina er en af Europas første fæstningsbyer og meget anderledes end Valletta. Med et befolkningstal på kun 300 og med stort set al bilkørsel forbudt inden for bygrænsen, kaldes Mdina også for ’den stille by’. Et fredfyldt sted, der oser af historie. Paladser og kirker ligger i hobetal i Mdina, som tidligere var foretrukne destintion for Maltas notabiliteter. Besøg St. Paul’s Cathedral (ifølge overleveringen levede apostlen Skt. Paulus i en grotte udenfor bymurene) eller besøg Palazzo Vilhena, hvor Naturhistorisk Museum hører hjemme. Tag en slentretur ned af de smalle, snoede gader og fornem byens tidløse pragt, langt væk fra de store turistmasser.

Fra Mdina er der kun fem minutters kørsel til Rabat, en gammel by, som dateres tilbage til tiden omkring det Romerske Imperium. I Rabat bør man opleve den arkæologiske seværdighed Domus Romana (romersk hus) og St. Paul kirken med dens berømte katakomber.

Arkæologiske seværdigheder
Med en historie som går helt tilbage til det 5. årtusinde før Kristus og med mange velbevarede arkæologiske seværdigheder, er Malta drømmedestinationen for dem der elsker oldtidshistorie. Spor af forhistoriske mennesker er synlige i Maltas megalitiske monumenter, Bronzealder gravsteder (stendysser) og mystiske vognspor, skåret ned i klippeunderlaget, kan ses mange steder på øen.

Megalit konstruktionerne på Malta og Gozo anses for at være en af verdens ældste menneskeskabte, fritstående stenkonstruktioner. Det underjordiske gravkammer - Ħal-Saflieni Hypogeum – dateres til 3000 år f. Kr. og er en af Maltas mest populære seværdigheder. Den tre etager dybe konstruktion blev hugget ud af fast klippe. Billetter / adgang til Hypogeum skal helst bestilles et par uger forinden, hvis man vil være sikker på at komme ind. Der kommer kun ti personer ind ad gangen og det skaber meget lange køer udenfor.

En stor samling af artefakter fra Maltas oldtidshistorie kan også opleves på Vallettas Arkæologiske Nationalmuseum.

Se kort over Malta museer og seværdigheder.

Det moderne Malta - Sliema og St. Julian’s
Nabobyerne Sliema og St. Julian’s, nordvest for Valletta, er Maltas moderne centrum. Begge byer nyder godt af beliggenheden ved kysten og har stor fokus på turistindustrien. Her ligger nogle af Maltas mest populære hotel- og ferieområder.

Malta har små 200 km kystlinje og dermed et stort udvalg af maritime aktiviteter og vandsportsgrene. St. Julian’s bugten et fremragende sted at afprøve blandt andet Scuba diving, snorkeldykning, wake-board, vandski og vandjet.

Paceville distriktet i St. Julian’s er med sine mange barer, natklubber og diskoteker, Maltas centrum for nattelivet.

Skal man shoppe tager man til Sliema. Med masser af mærkevarebutikker, er det kosmopolitiske Sliema uden tvivl det bedste sted på øen at shoppe. Maltas største indkøbscenter, The Point, ligger også her.

Mellieha - en dag på stranden
Førstegangsbesøgende på Malta bliver ofte overrasket over øens mange klippestrande. De bedste sandstrande ligger langs med den nordvestlige del af kysten og især området ved Mellieha bugten er mest populær blandt strandgæster. Mellieha stranden strækker sig over 800 meter med gyldent, blødt sand og en blid nedstigning til havbunden, som sammen med den afskærmede bugts rolige vande, helt sikkert er ideel for børnefamilier.

Malta familieferie - børneattraktioner
Landet har masser at byde på til de yngste ferieturister med sine mange strande og ferieområder. Søger man alligevel efter et afbræk fra strandsjov, er der en lang række børneattraktioner, man kan besøge.

Playmobil Fun Park i Birzebugga, på den sydøstlige del af Malta vil helt sikkert vække lykke blandt de yngre børn. Bemærk dog, at parkens udendørslegearealer er lukkede i sommeren 2016 på grund af renovering.

På nordvestkysten, nær Mellieha, markedsføres Popeye Village Fun Park som en attraktion ”for børn og barnlige sjæle”. Forlystelsesparken gør brug af det oprindelige filmstudie til Skipper Skræk musicalfilmen fra 1980, som havde Robin Williams i hovedrollen.

Har man brug for et sted til at brænde ungernes energi af, skal man tage til BOV Adventure Park. BOV ligger i Ta’ Quall, på den centrale del af øen, og er et udendørs fritidsanlæg, med fem forskellige legeområder med legeredskaber til børn i alle aldre. Der er også en picnic park og et område med dyr, hvor børnene kan klappe og hygge med bondegårdsdyr.

Vandlande er også en god mulighed for en heldagstur for familien. Splash and Fun i Bahar ic-Caghag på nordkysten er Maltas mest populære attraktion af denne slags.

I samme område ligger Mediterraneo Marine Park, som udover mulighede for at svømme med delfiner, giver børn en unik indlæring i det maritime liv, samt andre dyrearter, som fugle og reptiler.

Scuba diving
Med varme, rene farvande og 50 meter sigtbarhed under vandet, rangere Malta som en Scuba diving topdestination på verdensplan. Dykkerkurser og aktiviteter på forskellige niveauer kan fås på dykkerskoler over hele øen. Der er også rig mulighed for at leje dykkerudstyr på Malta.

Lantern Point på øen Comino er formentligt det mest eftertragtede dykkersted for øvede dykkere på Malta. Blue Lagoon, som også ligger på Comino, er et bedre valg for snorkeldykkere.

Dykker man på egen hånd på Malta, skal man være opmærksom på, at det er et krav at man har en dykkerpartner med og at man har et PADI Advanced Open Water eller lignende certifikat.

Se kort over Maltas dykkerområder.

Dagstur til Gozo
Øen Gozo anses som en mindre og meget, meget roligere version af Malta. Med lige så smukke landskaber og en imponerende koncentration af historiske monumenter og seværdigheder, drager Gozo helt sikkert fordel af et mindre antal turister og ferieområder. Besøg hovedbyen Victoria og de charmerende landsbyer Ghajnsielem, Gharb og Ghasri.

Gozos Ghantija megalit templer, optaget på UNESCOs verdenskulturarv liste, anses for verden ældste fritstående konstruktion.

Der er overfart til Gozo med færge fra Cirkewwa på Malta. Turen tager halvanden time.

Malta billeje
Gør besøget på Malta mere bekvemt og udforsk øens fjerntliggende steder i eget tempo i en lejebil.

Hvad koster det at leje bil på Gozo

Relateret artikler:

Kørsel på Malta – tips til Malta billeje.

Malta Lufthavn - anbefaling af biludlejningsselskaber.


Hvad skal man se på Malta? - turistattraktioner på Gozo og Comino
Artikel: Hvad skal man se på Malta? - turistattraktioner på Gozo og Comino

Emner: , , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar