Hvad skal man se på Kreta? - oversigt over de bedste seværdigheder

Der findes en bred vifte af seværdigheder på Kreta. Her finder du en oversigt over de bedste seværdigheder på Kreta.

Den pragtfulde kyststrækning med de hvide sandstrande, klippebugte, charmende byer og spektakulære landsbyer. Foruden det smagfulde køkken, de arkæologiske udgravninger og det bjergrige landskab, som består af de fire bjergkæder, Lefka Ori der (De Hvide Bjerge), Ida bjergene, Dikti bjergkæden og Thripti. Dette er blot et udpluk af, hvad man kan opleve på Kreta. 

Find den bedste og billigste lejebil på Kreta  (Chania, Sitia eller Heraklion lufthavne)

Kreta kan prale af at have mere end 3 millioner turister hvert år. Når man besøger Kreta, kan man bo på luksuriøse strand resorts i Chania, Heraklion eller Rethymnon, men man kan også booke ferie i mere stille landsbyer som Kato Zakros i øst eller Falassarna i vest.

Samaria-kløften - Europas største slugt
Ved Kretas Lefka Ori (De Hvide Bjerge) finder man én af Kretas største seværdigheder, Samaria-kløften.

Samaria-kløften

Den spektakulære kløft på Kreta er Europas ældste slugt, der udfordrer med 16 kilometer ned ad bakke.

Man starter i 1250 meters højde, hvoraf de første tre kilometer udelukkende er nedstigning. Herefter kan man trække vejret og nyde den frodige natur og det fantastiske dyreliv. Stien der snor sig ned af Samaria-kløften er godt afmærket,  og flere steder er det muligt at tappe vand og komme på toilettet.

Efterårsferie på Kreta

Halvvejs gennem Samaria-kløften støder man på den menneskeforladte by Samaria. Byens indbyggere fraflyttede tilbage i 1962, idet kløften blev udnævnt til nationalpark - men husene er bibeholdt.

Jernporten markerer nationalparkens slutning, men for at nå til kysten af Det Libyske Hav i Agia Roumeli, skal man tilbagelægge yderligere tre kilometer.

Samaria-kløften ligger i Hania provinsen på Kreta.

Knossos - Kretas velbesøgte turistattraktion
Knossos er én af Kretas mest besøgte seværdigheder.

Knossos

I bronzealderen var det minoiske palads Knossos det mest luksuriøse bygningsværk i Europa, og desuden det største palads af de fire minoiske paladser på Kreta. Paladserne på Kreta er kendetegnet ved slotsgårde, templer og store opbevaringsrum.

På baggrund af Knossos udgravninger har man kunne påvise, at området var beboet tilbage til 6.000 år f.Kr. Paladset var færdigbygget flere århundreder senere, nærmere betegnet 2.000 år f.Kr.

Efter et enormt jordskælv 1700 år f. Kr. blev Knossos genopbygget. Dét, turisterne kan udforske i Knossos er ruinerne af det genopbyggede palads.

Palads Knossos består af ca. 1500 værelser, kongelige gemakker, toiletter med skyl, underjordiske kloaker og brolagte gader. Det enorme palads husede mere end 10.000 mennesker, herunder bønder, håndværkere, slaver, malere, præster og fiskere.

Snorkling og dykning på Kreta
Der findes et væld af muligheder for at snorkle på Kreta.

Diving Crete

Kretas krystalklare blå vand indbyder til fantastiske snorkling ture med enorm sigtbarhed. Den stenede havbund medvirker til, at der er stor variation af fisk og havplanter. Strandene langs sydkysten på Kreta er mere ideelle end strandene på nordkysten på Kreta, men én af de mest populære snorkling og dykkersteder er omkring Eloundas ’sunken by’ Olous.

Spinalonga - spedalsk koloni
Øen Spinalonga gemmer på en grusom og spædende fortælling, idet øen både har fungeret som fæstning, men også som koloni for spedalske.

Spinalonga

I 1579 byggede venezianerne et fæstningsværk på øen Spinalonga, der blot var et led i en række fæstningsværker. Fæstningerne fungerede som forsvar mod osmannernes angreb og husede 35 kanoner. I 1715 måtte man overgive øen til tyrkerne, hvor øen blev benyttet som flugtsted under konflikten mellem muslimer og kristne.

I 1903 besluttede regeringen at overføre samtlige spedalske til øen Spinalonga, hvilket fik tyrkerne til at flytte fra øen. Idet spedalskhed ikke kunne kurres, blev øen anvendt for at isolere græske spedalske fra omverden for at undgå smittefare. Man ønskede ikke at integrere spedalske i den øvrige befolkning, så denne minoritet blev udstødt og sendt til ’De spedalskes ø’.

Børnene, der ikke var spedalske blev sendt til fastlandet, hvor de voksede op hos en plejefamilie eller på et børnehjem.

De i alt 400 græske spedalske levede i isolation for omverden frem til 1957, på trods af at man på dette tidspunkt havde kendt til behandlingen af spedalskhed siden 1953. De spedalske blev sendt til hospitalet i Athen.

Rejser man til Spinalonga, kan man opleve samfundet, de spedalske formåede at opbygge. De 400 spedalske byggede huse, lejlighedskompleks, caféer, restauranter, biograf, forretninger, hospital, et bageri, en skole og kirkerne Agios Panteleimon og Agios Giorgos. Bageriet og hospitalet er sammen med et par små tavernaer bibeholdt.

Zakros-kløften
De dødes kløft er helt klart værd at se på Kreta.

Zakros kløften

På Kretas østside finder man den 8 kilometer lange Zakros kløft, der begynder i landsbyen Ano Zakros og slutter ved byen Kato Zakros. De stejle klippesider og barske stenformationer er en sand naturoplevelser, når man rejser til Kreta. Kløften går også under navnet ’De dødes kløft’ - Faragin ton Nekron, da der er huller som menes at være minoanske begravelsessteder.

Zakros-området er karakteriseret ved det udbredte landbrug, hvor der høstes oliven, frugt og grøntsager, men også sine ferskvand-kildespring og traditionelle vindmøller.

Limnoupolis Vandland
Vandlandet byder på vovende rutsjebaner for alle familiens medlemmer. Prøv Black Hole, Free Fall, Muli Slide, Triple Twist og Crazy River, der garanterer et sus i maven. Desuden kan man besøge Childrens Pool, Central Pool og Tarzan Game eller slappe af i afstressende omgivelser i Lazy River eller Jacuzzi.

Det er selvfølgelig også muligt at købe en bid mad i Limnoupolis Vandlands mange restauranter, som Pirate Bar og Ouzo Bar. Limnoupolis har åbent fra maj til oktober fra 10.00 - 18.00.

Verdens ældste oliventræ i Vouves
Ano Vouves er verdens ældste oliventræ.

Oliventræ Vouves

Der findes - efter signende - omkring 34.000.000 oliventræer på Kreta. Vest for Chania i området syd for Kolimbari, er den ledige jord på bjergsiden dækket af oliventræer. På denne bjergside finder man også Ano Vouves, hvor det mere end 4000 år gamle oliventræ står. Trods sin alder, står træet smukt med sin enorme stamme på 4,6 meter i diameter og sin fyldige krone.

Det 4000 år gamle oliventræ har givet anledning til museet om oliventræer (Olive Tree Museum of Vouves). Man har bygget et museum, der omhandler oliventræets oprindelse, produktion og historie i Ano Vouves.

Rethymnon - Kretas tredje største by
Ved foden af Ida-bjerget ligger Kretas tredje største by Rethymnon.

Rethymnon

Rethymnon har rødder, der går mere end 3500 år tilbage. Besøger man byen, vil man derfor opleve et mix af skønne arkitekturer, idet byen både bærer præg af venetiansk, tyrkisk og græsk arkitektur. I Rethymnon finder man Fortezza borgen, der blev benyttet til at beskytte Rethymnon mod piraten Barbarossa. I dag fungerer Fortezza borgen som arkæologiske museum.

I Rethymnon kan man også aflægge visit ved ridderhuset Loggian og den fantastiske Rimundi-fontæne.

Elafonissi stranden - den lyserøde strand
På sydkysten ligger én af Kretas smukkeste stande - Elafonissi stranden.

Den lyserøde strand

Badeparadiset indbyder til en dukkert i det krystalklare turisblå vand. Strandkanten er blevet farvet lyserød af muslingeskaller, hvilket gør stranden helt og aldeles unik.

I forbindelse med strandbesøget kan man besøge klosteret Chrysoskalitissa, der gemmer på en spændende historie om ’De Gyldne Trin’. Chrysoskalitissa ligger ca. seks kilometer fra Elafonissi stranden. Endvidere kan man tage et smut til Agia Sofia Grotten, der ligger lidt uden for Topolia.

Agia Sofia Grotten
Den smukke Agia Sofia grotte.

Agia Sofia Grotten

For at nå til Agia Sofia passere man den spektakulære Topoliano Farangi kløft, der er 1,5 kilometer lang, dybder på op mod 300 meter og bredden veksler mellem fem og 50 meter. På et tidspunkt forsvinder vejen ind igennem en tunnel, der blev bygget af tyskerne under anden verdenskrig. Når man kommer på den anden side af tunellen, ligger Agia Sofia Grotten længere oppe ad bjerget.

Den stejle sti der snor sig op til grotten er udsmykket med drypsten, og den 20-meter høje grotte har en diameter på 70 meter. Grotten har - efter sigende - været beboet siden neolitisk tid, idet man har fundet potteskår fra den periode og helt frem til romernes tid.

Se også: Visit Crete - den officielle turistside.

Overblik over vejret på Kreta
Kreta har et middelhavsklima, hvilket gør at somrene er varme og tørre og vintrene er milde og regnvåde.

Vejret i foråret på Kreta
I slutningen af marts slår naturen øjnene op efter at have været gået i hi vinteren over. Planterne begynder at spire, temperaturen stiger stille og roligt og de sneklædte bjergtoppe smider det hvide af sig. Aprilmåned sørger for et duftende eldorado af krydderurter og vilde blomster, da den frodige natur bugner langs vejene og op ad bjergene.

Maj og juni lader termometeret vise 20-28 grader, mens vandtemperaturen sniger sig op på 18-22 grader. I Chania er der Kreta-festival i den tredje uge af maj, hvor man kan opleve farverige optrædener og sportsarrangementer.

Vejret om sommeren på Kreta
Sommeren på Kreta strækker sig fra juli til oktober måned. I disse måneder kan opleve Kretas varme og tørke, der indbyder til stranddage, vild dans natten lang, fortryllende vandreture og sjove vandsportsaktiviteter. I august hvor temperaturene topper, kan man mærke temperature op mod 40 grader.

I højsæsonen har Plantanos på vestkysten tomatfest med dans og musik, hvor Rethimno i den anden ende holder vinfest fra slutningen af juli til midt i august. I midten af august til september holder Rethimno renæssance-festival, hvor der er open-air koncerter, danse - og teaterarrangementer. På østkysten i byen Silta fejres vinhøstens begyndelse i slutningen af august med musik, dans og selvfølgelig vin. Iraklion står i juli til september måned i musikfestivalens tegn, og i slutningen af september holdes der druefest.

Vejret i efteråret på Kreta
Efteråret på Kreta byder på temperature mellem 24 og 27 grader og vandtemperaturen er ingen undtagelse. Havet holder længe på varmen og kan derfor prale af temperature op mod 27 grader. Den tredje søndag i oktober byder på Kastaniefest i byen Elos, der ligger på den vestlige del af øen.

Vejret om vinteren på Kreta
Månederne mellem november og marts er kølige og med tiltagende regn, som topper i januar og februar måned. Temperaturen ligger på omkring 14 grader, mens vandtemperaturen ofte ligger over 15 grader - selv i december måned.

Læs også: Kør-selv ferie Kreta

Fly til Heraklion Lufthavn/Nikos Kazantzakis og Chania Lufthavn
Flyver man til Nikos Kazantzakis Lufthavn i Iraklions er man blot fem kilimeter fra centrum. Der lander et fly hvert 10. minut, så derfor kan man risikere at skulle vente på bagagen i op til en time.

Transport fra Heraklion Lufthavn til Iraklion
Heraklion Lufthavn kaldes også Nikos Kazantzakis (HER, LGIR). Der er ingen lufthavnsbus fra lufthavnen og til Iraklion. For at komme fra lufthavnen Nikos Kazantzakis til Iraklion, kan man tage bybus nr. 1, der har afgange hvert 10. minut. Alternativet er en taxa. Hvis man vælger at tage en taxa fra lufthavnen, er det vigtigt at aftale prisen prisen med chaufføren, før man hopper ind i taxaen.

Et andet alternativ er at leje bil fra Nikos Kazantzakis til Iraklion. Man finder billeje-selskaber i Heraklion Airport på Kreta som Traffic Car Rental, MegaRent Crete Car Rental, Auto Union, Eurocar, AthensCars og The Best Car Rentals.

Ved at benytte søgemaskinen Cartrawler, kan du hurtigt og enkelt få et overblik over tilbuddene fra de forskellige biludlejningsselskaber i Heraklion Airport.

Transport fra Chania Lufthavn til Iraklion
Der er ingen lufthavnsbus fra Chania Lufthavn til Iraklion. Afstanden fra Chania Lufthavn til centrum er 14 kilometer, og man er nødsaget til at tage en taxi, da der heller ikke afgang nogen busser fra Chania Lufthavn til Iraklion.

Alternativet er at leje en bil fra Chania Luftavn til Iraklion. Det vil være muligt at leje bil fra Enterprise Car Rental Crete, Auto Holidays Greece , Europcar, Budget, Hertz Grækenland, Thrifty, Autounion, Monza Billeje, Sixt og Autocandia billeje Grækenland.

Cartrawler hjælper med at sammenligne tilbud fra forskellige udlejningsselskaber, så man hurtigt og enkelt kan foretage en booking af lejebil på Kreta.

Søg lejebil med Cartrawler 


Hvad skal man se på Kreta? - oversigt over de bedste seværdigheder
Artikel: Hvad skal man se på Kreta? - oversigt over de bedste seværdigheder

Emner: ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar