Manhattan turist guide - gode råd og tips til billeje i New York

Manhattan er et af fem distrikter i byen New York og for mange er området lig med hele byens sjæl.

Se kort over New Yorks bydele.

Bydelen Manhattan er dannet af øen Manhattan og mange små, mindre kendte, tilstødende øer. Det var på Manhattan øens sydlige spids og i forbindelse med den britiske kolonisering i det 17. århundrede, at der opstod et lille samfund, som vi i dag kender som USA's økonomiske og kulturelle center. Udover det, er Manhattan naturligvis også et af verdens mest ikoniske turist feriemål.

Det er ikke nemt at navigere gennem Manhattan, da det er et af USA's mest befolkningstætte områder. Hvis man kun har en begrænset tid i New York, kan man i det følgende finde et par tips til det, man ikke skal gå glip af, når Manhattan er målet for turen.

Ved hjælp af internet billeje søgemaskinen Cartrawler, kan man hurtigt sammenligne priser på billeje i de forskellige områder af Manhattan.

Manhattans områder - find vej rundt i New Yorks bymidte
Øen Manhattan er nogenlunde delt ind i tre områder (fra nord til syd): Uptown, Midtown og Downtown.

Se kort over de vigtigste områder på Manhattan.

Idet øens byplan er baseret på et regulært net af gader fra øst til vest og avenuer fra syd til nord, kan områderne afgrænses således:

  • Downtown Manhattan / Lower Manhattan er den sydlige del af øen - syd for 14th Street.
  • Mellem 14th Street og 59th Street ligger Midtown Manhattan.
  • Den resterende del, nord for 59th Street er Uptown Manhattan / Upper Manhattan

Indenfor hvert område er der en overflod af små nabolag, mere eller mindre formelt inddelt. Set med en turists øjne, ligger der spændende seværdigheder fordelt ud over hele øen, uanset smag og behag.

Manhattans vartegn - Lower Manhattan (Downtown Manhattan NYC)
Den sydligste del af Manhattan er New York’s forretningsområde og hele USA's finansielle hovedstad. Udover New York’s børs og Wall Street, er der også mange andre berømte kendetegn på Lower Manhattan:

Ground Zero - 9/11 Memorial New York
Én af de mest imponerende seværdigheder er Ground Zero; området der før husede de imposante World Trade Center Twin Towers. Tvillingtårnene kollapsede som et resultat af terrorist angrebet i september 2001, med mere end 2000 døde og stor materiel skade til følge på Lower Manhattan.

9/11 Memorial Museum er et must for alle turister i New York.

Se detaljeret kort over Lower Manhattan (klik for at forstørre)

Frihedsgudinden - Statue of Liberty New York
Som symbolet på New York, hæver Frihedsgudinden sig op på Liberty Island i New York Bugten, ca. 3 km. syd for Manhattan. Skønt hun er tilgængelig fra både Manhattan og New Jersey, betragtes hun som en Manhattan seværdighed. På en dag i klart vejr kan Frihedsgudinden ses fra Manhattan, men for virkelig at komme nærmere på hende, tager man færgen, der afgår fra Battery Park.

Chinatown og Little Italy
Som en hyldest til mangfoldigheden i New York, blev mange kvarterer opkaldt efter de fremherskende indvandremiljøer, som også er tilfældet med disse to områder: Chinatown og Little Italy i New York.

Chinatown blev udødeliggjort i Roman Polanski’s film af samme navn og det er den største og ældste kinesiske enklave i den vestlige verden. Chinatown ligger i midten af Lower Manhattan og er et populært stop på ruten for turister, der søger den orientalske atmosfære og fantastiske mad i hjertet af New York City.

Little Italy grænser op til Chinatown fra nordsiden, og området er kendt fra Godfather filmene. I dag er antallet af Italienske efterkommere, der bor på den del af Manhattan indskrænket betydeligt. Little Italy forbliver dog stadig berømt for de mange Italienske restauranter og for september festlighederne, der kaldes The Feast of San Gennero.

Se kort over Chinatown og Little Italy på Manhattan.

Chinatown er forbundet med Little Italy, som ligger nord for Canal Street med Mulberry Street som den kendteste restaurant-gade. Følgende gader afgrænser officielt Little Italy i New York, men i realiteten er bydelen blevet mindre og mindre:

  • Canal Street i syd
  • Broome Street mod nord
  • Baxter Street mod vest
  • Elizabeth Street er den østlige grænse til Little Italy området I New York City

Herunder Little Italy stemning fra Mulberry Street:

Soho og Tribeca - den kulturelle rejse i det vestlige Lower Manhattan
SoHo er en sammentrækning af ”South of Houston Street” og ligger vest for Little Italy. Det er et berømmet område og mange vælger at spise på restaurant, shoppe og ikke mindst få en kulturel oplevelse i SoHo. Tidligere var det et lidet attraktivt og postindustrielt område, så SoHo blev det foretrukne sted for artister og kunstnere, fordi huslejepriserne var overkommelige. Turisterne besøger SoHo for den boheme atmosfære der stadig svæver over området og for de mange kunstgallerier, restauranter og shopping muligheder.

Syd for SoHo og vest for Chinatown ligger Tribeca, det korte navn for ”triangle below Canal Street”.

Tribeca er et roligere kvarter, der dog bliver livligere og tiltrækker flere turister, når der afholdes festligheder i forbindelse med den berømte Tribeca Film Festival, der blev grundlagt af skuespilleren Robert de Niro.

Se kort over Tribeca og SoHo på Manhattan.

Sammenlign Manhattan billeje tilbud med Cartrawler (West Village New York)

De vigtigste turistattraktioner på Lower Manhattan er: Wall Street, New York Stock Exchange, World Trade Center, Ground Zero (9/11 Memorial), Chinatown, Little Italy, SoHo, West Village, Brooklyn Bridge, Frihedsgudinden, Battery Park.

Se kort over turistattraktioner på Lower og Midtown Manhattan.

Midtown Manhattan - hjertet af New York City
Den største samling af seværdigheder i New York ligger i området Midtown Manhattan mellem 14th Street og 59th Street.

New York billeje - Lej en bil på East 50th Street, Manhattan

New York City skyskrabere
På Midtown Manhattan finder man de ikoniske skyskrabere, Chrysler Building og Empire State Building. Sidstnævnte er opført på hjørnet af 5th Avenue og E 34th Street, lige i midten af Midtown Manhattan, og kun et par gader væk i nordøstlig retning, på Lexington Avenue / E 42nd Street ligger Chrysler Building. Begge skyskrabere blev bygget i 1930’erne i den såkaldte Art Deco Stil og har i mange år efter deres opførelse været verdens højeste bygninger.

Times Square
I krydset ved 7th Avenue og Broadway, i øvrigt én af de ældste hovedfærdselsårer i New York, ligger Times Square, endnu et ikon i The Big Apple. Times Square bliver også kaldt ”The Crossroads of the World” og er en sand turistmagnet i New York.

Hvert år er der næsten 40 millioner der besøger stedet. Man skal dog forberede sig på, at når så mange mennesker fylder Times Square op, både nat og dag hele året, er det meget svært at nyde den arkitektoniske skønhed i denne del af byen.

Broadway - Manhattans teater distrikt
Underholdningsindustriens verdensmidtpunkt strækker sig vestpå fra 6th Avenue, mellem 34th og 59th Street og ikke langt fra Times Square. Her er der et stort antal teatre langs med Broadway.

Se kort over teatre på Midtown Manhattan - New York’s teater distrikt.

I New York’s teater distrikt ligger den udøvende kunsts spillesteder, blandt andre Carnagie Hall. Metropolitan Opera, der en del af Lincoln Center of Performing Arts, ligger i den nordlige udkant at teater distriktet, nær Central Park.

Grand Central Terminal
Manhattan Grand Central Station, eller mere korrekt benævnt Grand Central Terminal, er ikke alene verdens største togstation og et knudepunkt for offentlig transport i New York, men også en turistattraktion i sig selv.

Få mere at vide om transportmidler ved Grand Central - Grand Central billetter og køreplaner.

Den århundrede gammel og nyligt istandsat bygning i Beaux-arts stilen har været brugt som kulisse i utallige Hollywood film (Superman, Men in Black og I Am Legend). Foruden et omfattende net af tog- og metro forbindelser, har besøgende på Grand Central også muligheder for at shoppe og spise, samt gå på kunstudstillinger og til events der afholdes i Vanderbilt Hall.

Et andet charmerende bekendtskab med Grand Central er det strejf af mysterium der er forbundet med de hemmelige, underjordiske gange og perroner. For eksempel den såkaldte ”61 perron”, der forbinder stationen direkte til Waldorf Astoria Hotel, og det siges at have været brugt af tidligere Præsident Franklin D. Roosevelt.

Planlæg dit besøg til New York Grand Central Terminal.

Chelsea og Hell’s Kitchen
En sightseeing på Midtown Manhattan er ikke fuldført uden et besøg til Chelsea og det omkringliggende kvarter også kendt som Hell’s Kitchen.

Selvom der ikke er mange historiske monumenter i det postindustrielle Chelsea, der er beliggende mellem 14th og 30th Street på den vestlige side af Manhattan, er området altid populært både blandt New Yorkere og turister. Blandt de charmerende oplevelser i Chelsea er adskillige kunstgallerier, vintage tøjbutikker, etniske restauranter og caféer. Chelsea Markedet er et godt sted hvis man vil købe økologisk mad og delikatesser fra hele verden.

Nu om dage er Chelsea i New York mest af alt et beboelsesområde og meget eftertragtet på grund af de originale boligløsninger, med nyrenoverede lejligheder og byhuse. For turister er der mange lavpris hoteller, inklusive det berømte Chelsea Hotel, hvor mange kendisser har boet i tidens løb, blandt andre Bob Dylan, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Sid Vicious og Leonard Cohen.

Hell’s Kitchen, der ligger nord for Chelsea, er et kvarter på Manhattan der er på vej op. I sin tid var det et barsk kvarter i New York, men nu har Hell’s Kitchen fået et gennemgribende ansigtsløft, som så har givet sig udslag i stigende priser på fast ejendom, og man har også forbedret servicesektoren. Et kendetegn i området er dog forblevet uændret. Kunstnere og skuespillere er stadig tilknyttet Hell’s Kitchen, idet teater distriktet ligger tæt på. Desuden ligger den berømte skuespillerskole, Lee Strasburg Studio, lige i hjertet af Hell’s Kitchen.

Turister der besøger Hell’s Kitchen, skal ikke bruge lang tid på at finde vej til en af mange anerkendte restauranter på Manhattan. Det der kaldes ”Restaurant Row” strækker sig fra W 46th Street, mellem 8th og 9th Avenue, og er en lang række af de bedste restauranter og spisesteder New York kan byde på. Her finder man Becco, Fire Bird, La Rivage, Meson Sevilla, Orso og Vita.

Se kort over området Hell’s Kitchen.

De vigtigste turistattraktioner på Midtown Manhattan er: Times Square, Rockefeller Centre, Chrysler Building, Empire State Building, Grand Central Terminal, Hell’s Kitchen, Chelsea, Bryant Park.

Uptown Manhattan - Turistmæssige højdepunkter
Nord for 59th Street, på Uptown Manhattan, ligger der en håndfuld større seværdigheder, der kunne interessere turister der kommer hertil:

Central Park
Central Park har en historie der går mere end 150 år tilbage og det er også et af de mest genkendelige vartegn i The Big Apple. Parken er et åndehul for de New Yorkere der har brug for en kort pause fra larmen og travlheden i Metropolen og med sine 3,2 km² grønne områder, med søer og vandreservoirer, er det et meget naturligt sted at sætte sig og nyde indtrykkene.

Der er flere muligheder for fritidsaktiviteter i Central Park, inklusive leje af robåde og kajakker, hestevogne, jogging, rulleskøjte- og cykelstier, sportsbaner og sportspladser, swimmingpools, skøjtebaner og meget, meget mere,

Der er også mange legepladser og en zoologisk have til børnefamilierne i Central Park, samt mange kulturelle arrangementer med koncerter og open air teater forestillinger.

Se kort over Uptown Manhattan (klik for at forstørre kort)

Metropolitan Museum og Guggenheim Museum
Området Upper East Side, der strækker sig øst for Central Park er et Mekka for kulturelle udflugter på Manhattan. Her ligger to af New York’s mest velrenommerede museer, kun et stenkast fra hinanden. Metropolitan Museum of Art, det største museum i USA, har permanente samlinger med kunst fra antikken til vores tid, samt midlertidige udstillinger.

Solomon R. Guggenheim Museum, eller bare Guggenheim, har fokus på kunst fra impressionismen til nutiden. Den karakteristiske, modernistiske museumsbygning, designet af Frank Loyd Wright, er i sig selv endnu et af New York’s kulturelle ikoner.

Harlem
Den nordligste del af Manhattan har ikke den samme tiltrækningskraft på turisterne, som andre områder af New York har. Men hvis man vil stifte bekendtskab med en anden og mere alsidig og multikulturel del af New York, så tag til Harlem, det mest berømte afroamerikanske distrikt i USA. I den østlige ende af Manhattan ligger Spanish Harlem, hvor den spansk/latinske kultur blomstrer.

Upper East og West Side - de eksklusive områder i New York
Områderne øst og vest for Central Park, Upper East Side og Upper West Side, er de mest velhavende kvarterer i New York.

Priserne på fast ejendom i begge områder er de højeste i verden og kun tilgængelige for de heldigste af alle dødelige. Går man en tur langs gaderne på Upper Manhattan, er man næsten sikker på at støde ind i en berømthed.

Se kort over de kendtes bopæle på Manhattan.

Upper East og West Side er også stederne hvor man virkelig kan luksus shoppe. I dette område af byen findes de dyreste mærkevarer indenfor tøj, sko og smykker.

Billige billeje New York - Sammenlign tilbud på billeje på W 77th Street

De vigtigste turistattraktioner på Uptown Manhattan er: Central Park, Metropolitan Museum, Guggenheim Museum, Harlem, Cathedral of St. John the Divine, Columbia University.

Få mere at vide om turistattraktionerne på kort over Manhattan.

Manhattan shopping - 5th Avenue New York
Manhattans handelscentrum er den berømte 5th Avenue, der nærmest er beklædt med butikker med de mest ansete mærkevarer, blandt andre: Armani, Gucci, Versace, Luis Vuitton, Tiffany & Co. og ikke mindst flagskibsbutikken Apple Store.

Herunder guide til New York shopping:

New York shopping - se kort over butikker på 5th Avenue (klik for større billede)

Endnu flere velansete forretninger forefindes også i øst- og vestlig retning for 5th Avenue, nedad Madison Avenue og 6th Avenue.

To af New York’s største stormagasiner, Saks og Bergdorf Goodman ligger på 5th Avenue og det er svært at undgå at støde ind i Macy’sBloomingdale’s eller Barneys New York, når man traver ned af gaderne i Midtown Manhattan.

Er man på udkig efter at købe mærkevarer til lave priser, ligger Woodbury Common Premium Outlet en times kørsel nord for bymidten.

Mange busselskaber har shuttle busser, der kører til Woodbury, med opsamling flere steder på Manhattan.

Se kort over Woodbury Shuttle busstop.

Transportmidler i New York - billeje tilbud NYC
Byen New York har et af de mest veludviklede offentlig transport systemer i verden og faktisk ejer kun en lille andel af New Yorkerne en bil.

Som turist i New York bør man kraftigt overveje valget mellem at leje bil eller bruge den offentlige transport. Byen kæmper med intens trafik og mangel på parkeringspladser, så det vil være praktisk ikke at leje bil i New York, men læne sig op af byens glimrende Metro og buslinjer, samt togene til andre byområder og forstæder.

Læs mere om transportmuligheder i Guide til New York City - Sammenlign priser på USA billeje og andre transportmidler i NYC.

De travleste transport knudepunkter i New York er Grand Central Terminal og Pennsylvania Station (Penn Station).

Find billig billeje ved Penn Station, New York

Billig billeje fra New Yorks Lufthavne
Søgemaskinen Cartrawler giver dig mulighed for at lave en grundig sammenligning på billeje tilbud, herunder biludlejning ved de tre store lufthavne i New York: JFK, LaGuardia og Newark.

Som du måske opdager, er billeje priserne ved lufthavnene ofte mere konkurrencedygtige end billeje i byområderne og desuden er udvalget af køretøjsmodeller og mærker større.

Find billig billeje ved JFK Lufthavn

Lejebiler i økonomiklassen ved LaGuardia Lufthavn, New York

Sammenlign billeje priser ved Newark Lufthavn, New York


Manhattan turist guide - gode råd og tips til billeje i New York
Artikel: Manhattan turist guide - gode råd og tips til billeje i New York

Emner: , , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar