Vejret på Sicilien - anbefaling af bedste tidspunkt på året at besøge Palermo, Catania og Messina

Øen Sicilien i Syditalien ligger centralt i Middelhavet.

Se også vejrudsigt for Palermo.

Som følge af sin placering er Sicilien velsignet med milde, våde vintre med en del regn og særdeles tørre somre med meget lille nedbør. Dette typiske middelhavsklima på Sicilien varierer dog en del afhængig af, hvor på øen, man befinder sig.

I nogen år kan sommer på Sicilien mange steder være næsten uden regn, mens det i andre år kan regne en del fra tid til anden.

Den omkring 10.000 km2 store ø ligger meget tæt på regionen Calabrien (Italiens Støvle), men der er fortsat ingen bro over Messina Strædet. Al færdsel med bil til Sicilien sker således med færge.

Sicilien kort

Sicily, the largest island of the Mediterranean.

Vejr på Sicilien - havstrømme og vinde fra Middelhavet
Siciliens geografi med mange bjergrige områder og store højdeforskelle influerer kraftigt på klimaet på Sicilien. Hertil kommer havstrømme og vinde fra Middelhavet, som er den direkte årsag til mange lokale klima-variationer.

Generelt er Sicilien vejret utroligt afhængigt af lokationen. Specielt er der stor forskel på kystvejr og vejret oppe i højderne på Mount Etna nord for Catania. På en sommerdag kan der let være op til 10 graders temperaturforskel.

Sicilien Kort - Højdekort

Højdekort Sicilien - bjerge på den nordlige del

Vejet på den sydlige og sydøstlige del af Sicilien er som regel varmere end på den øvrige del af øen, da bjergkæderne på den nordlige del fungerer som en barriere mod koldere vinde fra nord. En temperaturforskel på 2-3 grader mellem nordkysten og sydkysten er normal. Den sydlige del er stort set altid varmest, mens området ved Palermo og specielt nord for Mount Etna er knap så varmt.

Se også Sicilien højdekort/topografi.

Vejret på Sicilien kan skifte en del. Hver årstid har sine kendetegn.

Sommer på Sicilien - weather in Sicily
En lang sommer er noget af det mest typiske ved et Middelhavsklima.

Juni, juli og august måneder er højsommer på Sicilien, men man kan også regne maj som sommermåned med temperaturer over 20 grader i kystområderne. August er den varmeste måned på Sicilien med gennemsnitstemperaturer på 26 grader.

Vær opmærksom på at der findes de såkaldte mikroklimaer på den populære Italien feriedestination, hvor der jævnligt optræder lokale temperaturer i august på over 30 grader. Den bjergrige nordlige del er dog koldere.

Palermo - video-guide.

Afstand til Afrika er mindre end 160 kilometer og dermed er Italiens største ø udsat for den varme Sirocco vind, der i parentes bemærket har givet navn til bilmodellen VW Scirocco; produceret i Portugal. Den varme tørre Sirocco blæser ofte støv med sig og kan i det sydlige Italien resultere i den såkaldte ‘blodregn’, hvor sommer-nedbør kommer blandt med ‘rødt’ sand fra Afrika. Når vinden blæser fra Afrika, bliver det ofte meget varmt på Sicilien. Over 40 grader ses på de mest udsatte steder på den sydlige del af øen.

Se også Catania klima-oversigt / climate chart for byen på den østlige del af Sicilien syd for vulkanen Etna.

Se også mere information om Palermo vejret (temperaturer, nedbør, solskinstimer). 

Antallet af sommer-solskinstimer på Sicilien når helt op på 10. Regn er meget sjælden at opleve og er stort set kun normalt i og omkring bjergene på den indre del af øen.

Vær forberedt på at Sicilien varmen forsvinder om natten. Temperaturen kan allerede om aftenen falde til under 20 grader og dermed let jakke-vejr.

Forår og efterår på Sicilien
Mens både sommer og vinter har relativt stabilt vejr, er forårs- og sommervejret mere ustadigt. Efteråret starter i september, når temperaturerne falder til ned omkring 20 grader.

Dagene bliver langsomt mærkbart kortere i september, og i oktober er gennemsnitstemperaturen ved kysten på Sicilien omkring 17 grader; stadig varmt for nordeuropæere, men ret koldt for italienerne.

I november bliver det rigtig koldt med temperaturer omkring 13 grader. Fra oktober skal turister i Italien inklusiv på Sicilien være forberedt på regn, men det bliver sjældent til mere end byger.

September og oktober (efterår) anses af mange for at være den bedste tid at rejse til Sicilien, hvis man gerne vil nyde vejret og samtidig undgå den værste turisme. Vejret i oktober og september er stadig behageligt og badevandet godt varmet op efter en lang sommer; dvs. 25-26 grader.

Italiens Indian summer er måske mest udtalt på Sicilien, hvor fantastiske farver møder den besøgende. Sensommeren er også tidspunktet, hvor vinhøsten bringes hjem.

Vidunderlige rejser til Sicilien.

Hvis man rejser til Sicilien i foråret, kan man spare mange penge. Badevandet er endnu koldt og mange turister foretrækker sommer eller efterår. I marts måned med 13 grader i snit (ved kysten), er der stadig 6-8 solskinstimer dagligt.

Påsken er interessant, idet sicilianerne fejrer højtiden med maner og respekt for traditioner, hvilket betyder masser af pynt og uendelig meget lækker mad. Øen fyldes i foråret af vilde blomster i gule, røde og violette farver.

Vinter på Sicilien - stå på ski
Om vinteren viser vejret sig fra sin mest uberegnelige side.

Januar er koldeste måned med gennemsnitstemperaturer omkring 10 grader. Der er sågar sne i de højereliggende egne omkring Mount Etna. Med sine 3329 meter er Etna Europas højeste aktive vulkan.

Mange overraskes af at man faktisk kan stå på ski på Sicilien om vinteren.

Ski-video fra Mount Etna.

Temperaturer omkring frysepunktet er normale oppe i bjergene om vinteren. December og januar har desuden de korteste dage og kun ca. 4 timers solskin i snit per dag.

Regn er særdeles normalt i november, december, januar, februar og marts. Især december og januar måneder kan være våde; omend de nogen gange kraftige regnskyl sjældent varer længe.

Vinter er derfor den perfekte årstid til at udforske den kulturelle side af Sicilien. Der findes hele 6 UNESCO World Heritage Sites på øen; hvor nogen af de mest berømte seværdigheder omfatter den barok-byen Ragusa, Catania og Modica, det Arabisk-Normaniske compleks i Palermo og de Doriske Templer ved Agrigento.

Se også: Visit Sicily - den officielle hjemmeside om Sicilien.

RELATEREDE ARTIKLER OG TIPS OM BILLEJE:

Sicilien Lufthavne guide - billeje i Palermo, Trapani eller Catania Lufthavn

Italien region Sicilien - største by Palermo

Billeje Palermo lufthavn - find billig billeje på Sicilien

 Vejret på Sicilien - anbefaling af bedste tidspunkt på året at besøge Palermo, Catania og Messina
Artikel: Vejret på Sicilien - anbefaling af bedste tidspunkt på året at besøge Palermo, Catania og Messina

Emner: , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar