Lejebil til 7 personer - MPV "full size" billeje bilklasse med Ford S-Max, Ford Galaxy, Renault Espace og VW Sharan/Seat Alhambra

Blandt de mest populære biler til leje på feriedestinationer som Costa del Sol (Malaga Lufthavn), Costa Blanca (Alicante Lufthavn), Gran Canaria, Nice Lufthavn samt Milano og Rom lufthavnene finder man den store ’family carrier’ også kaldet stor MPV (full size) med god plads til 7 personer med bagage.

Sammenlign aktuelle priser på leje af MPV biler

Biltypen er karakteriseret ved et luksuriøst interiør, meget ofte en skydedør i den ene side og en udpræget personbils-feeling - og dermed defineret som modsætning til en rigtig minibus, hvor et varevogns-chassis typisk er ombygget til persontransport med deraf følgende ringere køreegenskaber og ’klodset’ opførsel ved parkering.

Absolut mest populære store MPV lejebil til 6 eller 7 personer er per 2013-2014 VW Sharan. Se guide til leje af VW Sharan.

VW Sharan

VW Sharan lejebil © Foto: Guide-Billig-Billeje.dk

Renault opfandt MPV biltypen - for ingen andre ville
Den franske Renault koncern gjorde i starten af 1980’erne et kup ved at overtage et risikofyldt projekt på en helt ny biltype.

Den lille Matra fabrik i Frankrig med speciale i design og racerbiler tilbød oprindeligt sin vision om en 7 personers familiebil (people carrier) til Chrysler UK dvs. den europæiske del af Chrysler, som sådan set var med på ideen.

Renault Espace 1984 versus 2013

Oprindelig MPV Renault Espace 1984 møder Renault Espace MPV 2013 model (Phase IV)

Men da Chrysler (Chrysler Europa) i 1978 pludseligt blev solgt til Citroen-Peugeot koncernen, ville man hos den økonomisk pressede PSA-ledelse ikke satse stort på en ukendt biltype.

Matra fik derfor konceptet tilbage med tak for lån, og derfor endte den banebrydende Renault Espace hos Citroen-Peugeot (PSA) koncernens hovedkonkurrent Renault, som i år 1984 satte produktionen af den nye 7-personers familiebil i produktion. Renault Espace blev snart en stor salgsmæssig succes, som alle de store bilfabrikker forsøgte at kopiere - også PSA koncernen med en lang forsinkelse på over 10 år.

Herunder Renault Espace i Phase III (2010 aftapning) - en ny model med SUV-inspirerede linjer forventes i efteråret 2014.

Renault Espace 2013 picture

Stor lejebil til familien - med køreegenskaber som en normal personbil
De store MPV familiebil sælges i relativt få styktal per år, så modelskift forekommer ikke så ofte, som ved normale mindre personbiler.

Hvor tit en model udskiftes er langt hen af vejen også et spørgsmål om, hvad udviklingsomkostningerne løber op i, og ved store MPV familiebiler til 7 personer, er der efterhånden masser af teknisk avancerede løsninger med dertil høje omkostninger. Faktisk sker det ikke sjældent at konkurrerende bilfabrikker går sammen om at producere en model, som derefter markedsføres med forskelligt brand, men i stort set samme udførelse og præcis de samme tekniske løsninger. Et godt eksempel er VW koncernens VW Sharan (2010-fremt), der er identisk med Seat Alhambra bortset fra små designmæssige detaljer.

Ny Renault Espace - findes som udlejningsbil (MPV-minivan)
Den legendariske Renault Espace 2013 model på billedet ovenfor (facelift Phase IV) er over 10 år gammel og derfor efterhånden moden til en gennemgående opdatering.

Renault har meldt ud at der bliver tale om en helt ny biltype med mange flere luksusdetaljer. Der findes dog per 2013 stadig mange Renault Espace (de fleste 2008-2013 model) hos billeje-selskaberne selvom de store flådeoperatører er skiftet til at indkøbe andre mærker - med mindre selvfølgelig at Renault yder en betydelig rabat på den gennemprøvede Espace model, hvilket også hænder.

Ford Galaxy - den store Ford MPV 7-personers med de bedste pladsforhold
Den næstmest populære MPV i full-size klassen er tvillingeparret Ford Galaxy og Ford S-Max.

Ford Galaxy er den mest rummelige; specielt i forhold til bagage, mens Ford S-Max er den mest sportslige og bedst designede. Begge store Ford familiebiler til leje byder på plads til 7 personer med bagage på ferien.

Herunder Ford Galaxy:

Ford Galaxy

Ford Galaxy (2006-frem) i topudstyret Ghia udgave © Foto: Guide-Billig-Billeje.dk

Tidligere lå Ford Galaxy produktionen i Portugal sammen med VW Sharan syd for Lissabon på VW Autoeuropa bilfabrikken i Palmela.

Samarbejdet med VW begyndte med første Ford Galaxy modelår 1995, og der var desværre på trods af god afsætning mange problemer med de første VW Sharan/Ford Galaxy modeller produceret i Portugal.

Fra år 2006 valgte Ford efter at kvaliteten var forbedret meget i Portugal (men stadig ikke var 100% i top) at forlade VW samarbejdet og flytte produktionen af den ny Ford Galaxy (2006-frem) til Fords egen fabrik i Genk i Belgien.

VW fortsatte i Portugal, hvor produktionen af VW Sharan og Seat Alhambra stadig finder sted og nu (fra model 2010-frem) er helt på højde med Ford Galaxy kvaliteten fra Belgien, hvis ikke bedre.

Ford S-Max billeje - stor sporty MPV uden skydedør
Ford S-Max fås næsten lige så ofte som Ford Galaxy, når man bestiller en stor MPV lejebil i eksempelvis Malaga, Nice, Rom, Milano eller på Gran Canaria.

Ford S-Max har altid 7 sæder (som folder fladt) og er i realiteten samme bil som Ford Galaxy MPV familiebilen; blot med en lidt ændret taglinje (mere sporty), et grundlæggende anderledes exteriør og mest afgørende: ingen skydedør, som i Ford Galaxy.

Ford S-Max produceres ligeledes på Genk fabrikken i Belgien og er prissat lavere end topmodellen Ford Galaxy. Ford S-Max MPV er som lejebil efter de flestes mening væsentligt kønnere og kører bedre end Ford Galaxy. Det er værd at bemærke at Ford S-Max vandt prisen som European Car of the Year 2007.

Ford S-Max

Ford S-Max facelift model (2010-frem) © Foto: Guide-Billig-Billeje.dk

Så godt som alle MPV lejebiler af typerne Ford Galaxy, Ford S-Max, VW Sharan, Seat Alhambra og Renault Espace er forsynet med dieselmotor.

Hvad er en minivan? - sammenligning af minivan med MPV
Minivan begrebet stammer fra USA.

I 1970’erne var det normalt at kunne bestille endog meget store biler med af og til op til 15 eller 17 siddepladser i Amerika og Canada. Denne biltype var og er fortsat baseret på kassevogne dvs. van-biltyper i stil med de europæiske minibusser og bliver i USA kaldt (full size) vans eller passenger vans.

De væsentlig mindre biler til 7-9 personer (i USA er det en lille van) og specielt med introduktionen af Dodge Caravan i år 1984 sammen med søstermodellen Plymouth Voyager fik man i USA en ny bilklasse med navnet minivan - en minivan er dog i USA meget ofte større end en full size europæiske MPV - eller i langt de fleste tilfælde mindst lige så stor.

Siden er betegnelsen ’minivan’ blevet delvist adopteret af billeje-firmaer i Europa og kan ses som et synonym for MPV (Multi Purpose Vehicle) uanset at det ikke nødvendigvis altid dækker det samme.


Lejebil til 7 personer - MPV "full size" billeje bilklasse med Ford S-Max, Ford Galaxy, Renault Espace og VW Sharan/Seat Alhambra
Artikel: Lejebil til 7 personer - MPV "full size" billeje bilklasse med Ford S-Max, Ford Galaxy, Renault Espace og VW Sharan/Seat Alhambra

Emner: , , , , , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar