Forbud mod Airbnb - Palma by på Mallorca forbyder Homeaway, Airbnb og andre private udlejninger af lejligheder

I Palma på den spanske ferieø Mallorca har det længe været vanskeligt for lokale beboere at finde en lejlighed til en rimelig husleje.

Markedet for udlejning af ferielejligheder er nemlig blevet så stort og AirBNB-udlejning er så god en forretning at få ejere af lejligheder i Palma efterhånden har lyst til at leje ud til normale huslejer.

I stedet anvendes sociale medier, apps og eksempelvis Airbnb i stor stil til at sikre store ugentlige lejeindtægter fra turister, der dog også ofte lejer på mellemlang basis - eksempelvis for 3 uger eller en måned.

AirbnbPalma by Mallorca

Den solrige by Palma ligger på danskernes mest populære ferieø Mallorca.

Forbud mod Airbnb og Homeaway i Palma fra juli
Sidste år indførte man i Palma de Mallorca, som i Barcelona, at udlejere skulle godkendes af myndighederne, men denne begrænsning har ikke været nok, og der er fortsat, på trods af høje bøder, mange tilfælde af snyd.

Se også: Billig billeje i Mallorca Lufthavn

Bøden for at leje ud via services som Homeaway og Airbnb uden tilladelse fra myndighederne kan på Mallorca, Ibiza, Formenta og Menorca (De Baleariske Øer) være på op til €400.000. Repræsentanter for Airbnb har udtalt at lokale forretningsdrivende vil tabe omsætning med det nye forbud mod ferieudlejning i Palma på Mallorca.

Med den nye forordning indføres totalt forbud mod Airbnb, Homeaway og lignende udlejninger af lejligheder i Palma på privat basis.

Ikke trætte af turister - men udlejning har nået smertegrænsen
Foreløbig introduceres Palmas forbud mod privat korttids-udlejning af lejligheder til turister i juli måned 2018. Forbuddet gælder ikke huse (med visse undtagelser) og heller ikke hoteller.

Palmas borgmester António Noguera udtaler at husleje-priserne i Palma by er steget 40% siden år 2013 (i løbet af 5 år) og at lokale indbyggere ikke kan være med længere.

Hertil kommer øgede støjgener og også tilfælde af ballade tidligt og sent i ellers rolige beboelseskvarterer. Mallorcas myndigheder har de sidste par år desuden strammet kraftigt op omkring turisters af og til lidt udsvævende liv i det offentlige rum. Stramningerne forventes at fortsætte.

De ubetalelige huslejer for lokale i Palma var ved at blive en evig kilde til utilfredshed. Til sidst kunne bystyret ikke se bort fra klagerne. En underskriftsindsamling gav 6000 tilkendegivelser fra Palma-indbyggere om at en begrænsning på privat udlejning måtte indføres.

Fakta om Palma de Mallorca og turismen i Spanien
Palma de Mallorca er hovedstad og største by på Mallorca og har omkring 400.000 indbyggere, hvis man tæller forstæder med.

Spanien tog sidste år mod 82 millioner gæster; svarende til næsten det dobbelt af landets samlede indbyggertal på omkring 46 millioner.

Hvad mange ikke ved er at store dele af det indre Spanien på Den Iberiske Halvø er øde og særdeles tyndt befolket. Her er der meget få turister.

Turismen florerer i og omkring Barcelona (Costa Bravo), på Costa del Sol med Malaga som hovedstad i Andalusien, på Costa Blanca (Alicante-området) samt naturligvis på øerne; især på De Baleariske Øer med Mallorca som hovedø og på De Kanariske Øer i Atlanten (danskernes foretrukne vinter-destination).

Englændere, tyskere og franskmænd er de største grupper af nationaliteter, når der ses på turismen i Spanien. Hvert år besøges Spanien af over 10 millioner gæster fra hvert af de tre lande.

På de følgende pladser kommer italienere, hollændere, belgiere samt amerikanere (USA), portugisere, schweizere og irere; alle grupper med over 2 millioner gæster i Spanien hvert år. Det bliver også til over 1 million gæster fra Rusland hvert år, mens andre lande er repræsenteret med mindre end 1 million turister i Spanien.

Se mere om forbud mod privat udlejning af lejligheder i artikel om Palma de Mallorca på BBC.

Hør radio-indslag på DR P1 Orientering (Palma de Mallorca forbyder udlejning af ferielejligheder).Forbud mod Airbnb - Palma by på Mallorca forbyder Homeaway, Airbnb og andre private udlejninger af lejligheder
Artikel: Forbud mod Airbnb - Palma by på Mallorca forbyder Homeaway, Airbnb og andre private udlejninger af lejligheder

Emner: , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar