Leveringsomkostninger skal være inkluderet i bilens annoncerede pris - nye regler for bilsalg i Danmark

Siden nogen kan huske, har den danske bilbranche anvendt leveringsomkostninger som en velkommen ekstra måde at presse lidt ekstra fortjeneste ud af kunderne på.

Faktisk kan begrebet leveringsomkostninger føres helt tilbage til 1978, hvor det daværende Monopoltilsynet godkendte at der ved salg af personbiler, motorcykler og campingvogne til private kunne skiltes med priser plus leveringsomkostninger.

Passat 1978 billede

Købte man en Passat i 1978 fik man som noget nyt påduttet leveringsomkostninger.

Se også: Sådan kender du forskel på de enkelte VW Passat modeller.

Hvad er leveringsomkostninger på biler?

Definitionen er ikke så lige til, men leveringsomkostninger består/bestod ifølge bilbranchen af omkostninger til nummerplader, besøg på motorkontor/registrering af bil, montering af nummerplader og man har sågar forsøgt sig med at inkludere ’vask og klargøring’ i leveringsomkostninger.

Spørgsmålet er om det overhovedet har givet mening at tale om leveringsomkostninger. Ved billeje er der eksempelvis også omkostninger til vask og klargøring selv om disse ikke optræder på fakturaen.

Der er dog ingen tvivl om at bilforhandlere har en udgift til nummerplader (købes af staten) og til registrering (tidsforbrug). Om det nogen sinde har været relevant at skulle kunne ’tage ekstra’ for noget, som bilen ikke kan bruges uden, står hen i det uvisse.

Nye danske regler for leveringsomkostninger på biler fra 2018
Fra og med 1. april 2018 skal leveringsomkostninger være inkluderet i bilens annoncerede pris. Der er stadig et skattemæssigt afgiftsfrit beløb på 2240 kroner for personbiler (det halve for motorcykler).

Denne sats går under navnet "Afgiftsfri leveringsomkostninger for personbiler, hyrevogne, vare- og lastbiler under 4 tons (50 pct. varebiler)".

Danske bilforhandlere har op til lovændring for leveringsomkostninger typisk taget mellem 2500 og 5000 kroner i leveringsomkostninger oven i udsalgsprisen.

Det skal bemærkes at en del bilforhandlere er godt tilfredse med at regler for pris-skiltning på biler til salg til private gøres mere gennemskueligt.

Der findes dog også nogen i branchen, som mener at ordningen vil føre til billigere biler (og dermed mindre fortjeneste), hvis en bilforhandler vælger at beholde en psykologisk ’god’ udsalgspris på eksempelvis 199.900 kroner istedet for at hæve prisen (med leveringsomkostninger) på nogen tusinde.

Oplysning om bilens årgang skal fremgå
En kilde til meget ’småsnyd’ i bilbranchen, har gennem årene været nyvognsforhandleres salg af nye biler med et år eller to - eller måske 3 på bagen.

Denne fremgangsmåde har for så vidt været lovlig, idet en ny bil per definition i lovmæssig forstand har været ny, indtil den var registreret. Et eksempel på knap så fabriksnye nye biler, var da producenten Rover ikke kunne afsætte produktionen af den ellers udmærkede Rover 75. Bilerne blev istedet parkeret på en nedlagt flyveplads i England. På et tidspunkt bestod ’samlingen’ af mange tusinde eksemplarer.

Fra 1. april 2018 skal der oplyses om produktionsår på bilen. Det vil forhåbentlig komme de såkaldte ’overgemte’ biler til livs. Alt andet lige vil bilbranchen tvinges til at få ryddet mere ud i lagrene ved modelskift/årsskift; sandsynligvis med flere rabatter til danske kunder samt eventuelt mere eksport af nye biler til følge.

Forklaring VIN nummer i bil forrude

Se større version af Vin Number Explanation.

Bilens VIN er nøglen til at finde produktionsår og måned - introduceret i 1981.

Et specielt problem er de mange biler, som faktisk produceres som næste års model. En ganske normal fremgangsmåde er at der fra oktober (fra bilfabrikkers side) sættes næste års modelår på nye biler. Dette oplyser bilforhandlere så godt som aldrig om, men man kan via det 17-cifrede VIN-nummer (Vehicle Identification Number) også som regel finde produktionsmåned. Det kræver dog lidt hjemmearbejde ved computeren, da alle bilmærker anvender forskellige koder. Det 10. ciffer i VIN number angiver dog altid model year.

Bemærk at senere, når bilen sælges som brugt, kan man af og til opleve at visse forhandlere vil give mindre for en bil, som er på trods af modelår er produceret sent året før.

Se mere om bilbeskatning i Danmark på Skatteministeriets hjemmeside.Leveringsomkostninger skal være inkluderet i bilens annoncerede pris - nye regler for bilsalg i Danmark
Artikel: Leveringsomkostninger skal være inkluderet i bilens annoncerede pris - nye regler for bilsalg i Danmark

Emner: , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar