Er det sikkert at booke flybillet hos Norwegian? - eller er kassen snart tom?

Virksomheder inden for luftfart er endnu engang ramt af ’the perfect storm’.

Primera Air er allerede gået konkurs og andre småselskaber i udlandet er også tæt på bankerot - eksempelvis Small Planet Poland.

Norwegian Air

Norwegian konkurs? - ikke sandsynligt, men ikke umuligt
I dén forbindelse er det i Skandinavien store selskab Norwegian Air Shuttle kommet i søgelyset.

Årsagerne er følgende:

 • Olieprisen er steget til over, hvad der var forventet, med højere brændstofomkostninger for luftfartsselskaber til følge. Der handles i oktober til mellem 70 og 80 USD per tønde olie - mod 40-50 USD for ikke så langt tid siden.
   
 • Efteråret er en traditionel meget dårligt sæson - bortset fra de jule-bookinger, som man som flyselskab kan tage sig ekstra betalt for. Desværre booker kunderne senere og senere, hvilket er bad news for cash flow.
   
 • I efteråret 2018 er det finansielle klima under forandring, så det bliver langsomt, men sikkert, dyrere at låne penge - og mange flyselskaber har lånt rigtig mange penge og skal konstant genfinansiere. Bankerne er ikke altid med på denne øvelse.
   
 • Mange flyselskaber er igang med at ’brænde fingrene’ på USA. Antallet af luftfartsselskaber i Europa, som satser på USA, er overvældende.
   
 • Personale-omkostninger er stigende. Norwegian behandler, generelt, sit personale godt, men når Ryanair tvinges (via strejker) til at betale mere i løn, har det også indflydelse på lønniveau i Norwegian i opafgående retning.
   
 • Store krav fra kunder via EU's lovgivning om erstatning i tilfælde af forsinkelse; nærmere bestemt EU's Flight Compensation Regulation 261/2004. Kravene har kostet mange flyselskaber millioner, siden domstolene har fortolket loven relativt stramt med kompensationer mellem €250 og €600 til følge i mange af de tilfælde, hvor kunden har ret til kompensation.   

Norwegian med Bjørn Kjos i spidsen går i efteråret 2018 gennem en krise forårsaget (primært) af stor satsning på USA og dertil måske dårlig timing i forhold til de finansielle markeder. Det forventes at Norwegian overlever - eller måske bliver solgt til et større luftfartsselskab (Lufthansa måske).

Konklusion om det er sikkert at booke flybillet ved Norwegian?
Det vil ikke være overraskende om selskabet bliver helt eller delvis solgt - men så længe, der er købere, er der ikke den store risiko. Problemet er potentielt at hvis potentielle købere også bliver pressede i forbindelse med en krise, er det måske, worst case, ingen, som gider købe Norwegian.

Inden for luftfart skal det også nogen gange gå meget stærkt med at finde 200-500 millioner ekstra for at forblive i live, og er alle andre større luftfartsselskaber (også) pressede, vil nogen af de svageste gå konkurs.

God ide ved booking af Norwegian-flybillet er derfor at betale med kreditkort (ikke VISA-Dankort) - for med kreditkort er man dækket af VISA / Mastercard / American Express, hvis man ikke får varen eller tjenesteydelsen leveret. Det er er man ikke med VISA-Dankort.

Se også Norwegian artikel på Check-in.Er det sikkert at booke flybillet hos Norwegian? - eller er kassen snart tom?
Artikel: Er det sikkert at booke flybillet hos Norwegian? - eller er kassen snart tom?

Emner: ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar