Er det sikkert at booke flybillet hos Norwegian? - eller er kassen snart tom?

Virksomheder inden for luftfart er endnu engang ramt af ’the perfect storm’.

Primera Air er allerede gået konkurs og andre småselskaber i udlandet er også tæt på bankerot - eksempelvis Small Planet Poland.

Norwegian Air

Norwegian konkurs? - ikke sandsynligt, men ikke umuligt
I dén forbindelse er det i Skandinavien store selskab Norwegian Air Shuttle kommet i søgelyset.

Årsagerne er følgende:

 • Olieprisen er steget til over, hvad der var forventet, med højere brændstofomkostninger for luftfartsselskaber til følge. Der handles i oktober til mellem 70 og 80 USD per tønde olie - mod 40-50 USD for ikke så langt tid siden.
   
 • Efteråret er en traditionel meget dårligt sæson - bortset fra de jule-bookinger, som man som flyselskab kan tage sig ekstra betalt for. Desværre booker kunderne senere og senere, hvilket er bad news for cash flow.
   
 • I efteråret 2018 er det finansielle klima under forandring, så det bliver langsomt, men sikkert, dyrere at låne penge - og mange flyselskaber har lånt rigtig mange penge og skal konstant genfinansiere. Bankerne er ikke altid med på denne øvelse.
   
 • Mange flyselskaber er igang med at ’brænde fingrene’ på USA. Antallet af luftfartsselskaber i Europa, som satser på USA, er overvældende.
   
 • Personale-omkostninger er stigende. Norwegian behandler, generelt, sit personale godt, men når Ryanair tvinges (via strejker) til at betale mere i løn, har det også indflydelse på lønniveau i Norwegian i opafgående retning.
   
 • Store krav fra kunder via EU's lovgivning om erstatning i tilfælde af forsinkelse; nærmere bestemt EU's Flight Compensation Regulation 261/2004. Kravene har kostet mange flyselskaber millioner, siden domstolene har fortolket loven relativt stramt med kompensationer mellem €250 og €600 til følge i mange af de tilfælde, hvor kunden har ret til kompensation.   

Norwegian med Bjørn Kjos i spidsen går i efteråret 2018 gennem en krise forårsaget (primært) af stor satsning på USA og dertil måske dårlig timing i forhold til de finansielle markeder. Det forventes at Norwegian overlever - eller måske bliver solgt til et større luftfartsselskab (Lufthansa måske).

Se også: Hvilke flyselskaber er gået konkurs?

Konklusion om det er sikkert at booke flybillet ved Norwegian?
Det vil ikke være overraskende om selskabet bliver helt eller delvis solgt - men så længe, der er købere, er der ikke den store risiko. Problemet er potentielt at hvis potentielle købere også bliver pressede i forbindelse med en krise, er det måske, worst case, ingen, som gider købe Norwegian.

Inden for luftfart skal det også nogen gange gå meget stærkt med at finde 200-500 millioner ekstra for at forblive i live, og er alle andre større luftfartsselskaber (også) pressede, vil nogen af de svageste gå konkurs.

God ide ved booking af Norwegian-flybillet er derfor at betale med kreditkort (ikke VISA-Dankort) - for med kreditkort er man dækket af VISA / Mastercard / American Express, hvis man ikke får varen eller tjenesteydelsen leveret. Det er er man ikke med VISA-Dankort.

Se også Norwegian artikel på Check-in.Er det sikkert at booke flybillet hos Norwegian? - eller er kassen snart tom?
Artikel: Er det sikkert at booke flybillet hos Norwegian? - eller er kassen snart tom?

Emner: ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar