Anbefaling ved billeje med VisaDankort - undgå problemer og ekstra gebyrer (tvungen dyr ekstra forsikring) ved at medbringe ekstra kreditkort

I sommerperioden tager mange på ferie sydpå, og når rejsen er bestilt og betalt hjemmefra, forestår blot at gå online og booke billeje på destination til ankomsten. Billeje er selv om sommeren i højsæson uge 30, uge 31, uge 32 og uge 33 mange steder er meget, meget billigt.

Den skarpe konkurrence har gjort billeje i eksempelvis Malaga Lufthavn, Mallorca (Palma de Mallorca Lufthavn) og Milano-Malpensa Lufthavn i Italien meget billigere end sædvanligt. Der er dog grund til at passe på for danske kunder, som udelukkende medbringer VISA-Dankort.

VISA-Dankort - Er det debit- eller kreditkort?

VISA-Dankort er normalt ikke et kreditkort - hvis i tvivl, så spørg din bank! 

Billeje-selskaber tager kun kreditkort som sikkerhed
Med de lave priser på biludlejning følger flere gebyrer, og der er eksempelvis ofte ret dyre ekstraforsikringer at tilvælge, hvis man ønsker fuld forsikring uden selvrisiko på sin lejebil i Spanien, Portugal, Italien eller Grækenland.

Man kan fint have booket sin Spanien-billeje hjemmefra med sit VISA-Dankort online, men når man møder op i lufthavnen og skal have bilnøgler udleveret sent om aftenen med hele familien (og måske trætte børn), er det bedst at være forberedt på at billeje-selskabet forlanger et rigtigt kreditkort ved betaling/blokering af leje-depositum.

Problemet er velkendt og annonceres ikke særligt meget af udstederne af VisaDankort (Nets og de danske banker)

VISA-Dankort og billeje - Er VISA-Dankort et debit- eller kreditkort?
VISA-Dankort kan hos nogen biludlejere være fyldestgørende, men er i mange tilfælde ikke nok.

Først og fremmest vil et Dankort uden VISA tilknyttet aldrig være nok som sikkerhedsstillelse ved billeje. Et simpelt Dankort er at betragte som et debetkort uden kreditfunktion.

Hvad mange ikke ved er at også VisaDankort, der markedsføres som et internationalt betalingskort og kreditkort i Danmark, ikke altid kvalificerer sig til kreditkort-status i udlandet.

Man kan ganske vist trække op til 20-30.000 kroner på sit VISA-Dankort (og kontant standard op til 2000 kroner per dag), men der er ingen kreditfunktion tilknyttet. Et VISA-Dankort er at betragte som en gammeldags check, hvor beløbet hæves i banken så snart en betaling er foretaget. Det vil for det meste sige samme dag eller den følgende dag.

Ydermere er der en grænse for de danske bankers garanti for VISA-Dankort betalinger på kun 4000 danske kroner (med chip og pin-kode - oplysning per 2018), hvilket er langt lavere end på normale ‘rigtige’ kreditkort fra MasterCard, VISA, Eurocard, American Express, Diners eller lignende. Se vilkår på VISA-Dankort (åbner som pdf).

Det er således forbundet med øget risiko for billejeselskaber at acceptere VISA-Dankort som kreditkort ved sikkerhedsstillelse i forhold til et ‘rigtigt’ kreditkort fra MasterCard, VISA eller lignende.

Flensborg billeje - ikke muligt kun med VISA-Dankort
Vi har eksempler på at man i Tyskland ikke godtager VISA-Dankort som sikkerhedsstillelse, men som betaling er der ingen problemer. Det springende punkt er at uden at kunne stille sikkerhed i form af en blokering på et 'rigtigt' kreditkort, vil den tyske biludlejer i Flensburg potentielt afvise at udlever bil til kunden, og så taber man sin booking og i værste tilfælde også op til 3 dages lejebetaling.

Som følge af VisaDankort-problemet har selv danske biludlejningsselskaber, som eksempelvis Avis og Europcar, begrænsninger på, hvornår der accepteres VisaDankort ved billeje i Danmark. Som regel vil lejebiler i de billigste bilklasser i Danmark kunne lejes med VisaDankort (sikkerhedsstillelse med VisaDankort), mens de dyrere biler kræver et ‘rigtigt’ kreditkort.

Man kan faktisk sige at de danske billejeselskaber vælger at løbe en risiko fordi de ved at en stor del af deres kunder kun har et VISA-Dankort.

Rigtigt kreditkort påkrævet ved billeje
Ganske vist kunne man i nogen danske aviser og på ForbrugerEuropa.dk for nogen år siden se at der 'arbejdes på´ at gøre det muligt at betale med VISA-Dankort fra Danmark ved billeje i udlandet. 

Det har fortsat meget lange udsigter hos de biludlejere, som i deres firma-forsikringspolice for flåden har bundet sig til ikke at leje ud til kunder uden et kreditcheck, og kunden vil i langt de fleste tilfælde ikke have gennemgået så grundigt et check for at få et VisaDankort, som ved udstedelse af et rigtigt kreditkort. Faktisk er Hertz/Firefly i Kastrup lufthavn (oplysnijnger opdateret per 2018) begyndt at nægte at godtage VISA-Dankort som kreditkort. Måske Forbruger-Europa skulle aflægge et besøg!

Hertil kommer den nok så vigtige beløbsgrænse for den udstedende banks garanti for forbrug på VISA-Dankort. Redaktionen på www.guide-billig-billeje.dk anbefaler derfor i denne sag ikke at tillægge Forbruger-Europas udtalelser for megen vægt.

Det forholder sig nemlig således at kun med et rigtigt kreditkort vil en bankkunde med sikkerhed have gennemgået et kreditcheck svarende til de garantier for betaling, der er standard ved udstedelse af de ‘rigtige’ kreditkort, og derfor vil man som billeje-kunde med et debetkort (eller et basalt VISA-Dankort uden international kreditfunktion) kunne opleve ikke kunne leje bil - uanset at den pågældende Italien billeje eller billeje i Spanien måtte være forudbetalt hjemmefra.

Man kan såmænd godt for lov at betale med Dankort-debetkortet eller VisaDankortet ved skranken i Italien eller Spanien, men man vil kunne blive nægtet bilen som følge af at der ikke kan blokeres et beløb på debet-kreditkortet som sikkerhed. Kontanter er man normalt ikke interesserede i ved billeje-skranken i lufthavnen. Dels er kontanter som depositum farlige at have liggende, og dels hjælper det ikke i forhold til forsikringsselskabets krav om kreditcheck.

Tvungen dyr ekstra forsikring ved brug af VisaDankort
Nogen steder kan man komme uden om denne regel ved at tilkøbe en dyr ekstraforsikring, som i sig selv går ind og dækker for eventuelt tab hos forsikringsselskabet, men dette alternativ kan være prismæssigt voldsomt i forhold til lejeprisen og specielt i forhold til værdien af udlejningsbilen.

Derfor skal man altid gå ud fra at billeje-selskaber forlanger en blokering af et større beløb på kundens kreditkort som sikkerhed for at kundens udlejningsbil returneres i hel stand og til tiden. Beløbet svinger fra land til land og fra destination til destination - ofte er de billigste udlejningsselskaber 'dyrest' med sikkerhedsdepositumet, men regn med mellem €400 og €1500 for en mindre bil (typiske sikkerhedsdeposita per sommer 2018).

Lej en VW Polo

En lille bil som eksempelvis VW Polo er blevet langt billigere at leje - men vær opmærksom på 'VISA-Dankort finten'.

Goldcar og Forbruger-Europa
Forbruger-Europa nævner specifikt billeje-selskabet Goldcar, som værende svært at danse med ved brug af VisaDankort, og det er da også rigtigt at der optræder mange uoverensstemmelser mellem Goldcar og deres kunder (og ikke kun om manglende kreditkort). Goldcar hedder i øvrigt Rhodium i Italien.

I forhold til kravet om rigtigt kreditkort til sikkerhedsdepositum på billeje er Goldcar på trods af mange dårlige anmeldelser imidlertid ikke ene om at kræve dette. Det vil kunne ske hos de fleste selskaber og på alle destinationer. Dog er Goldcar notorisk kendt for at skabe problemer. Se mere om Goldcar, som vi ikke kan anbefale; omend selskabet stadig kan ske samlet set af have den billigste ulejningsbil på Mallorca eller i Alicante/Malaga Lufthavn.

Eksempelvis i USA vil man som regel ikke udlevere lejebiler uden forevisning af kreditkort i førers navn med rigtig kreditfunktion (ikke VisaDankort). Man kan i Canada også komme ud for at skulle vise 'utility bill' med lejers navn, som er mindre end 8 uger gammel for at fastslå identitet.

Billeje-anbefaling: Husk altid at medbringe et rigtigt kreditkort (udover Visa-Dankort) med 'god plads' på kontoen i førers eller som minimum i medrejsende familiemedlems navn - ellers kan man risikere ikke at kunne få udleveret sin lejebil.


Anbefaling ved billeje med VisaDankort - undgå problemer og ekstra gebyrer (tvungen dyr ekstra forsikring) ved at medbringe ekstra kreditkort
Artikel: Anbefaling ved billeje med VisaDankort - undgå problemer og ekstra gebyrer (tvungen dyr ekstra forsikring) ved at medbringe ekstra kreditkort

Emner: , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar