Kategori B kørekort - hvilke regler gælder?

Der er mange regler, når det kommer til, hvilke køretøjer, du må køre, alt afhængigt af, hvilket kørekort, du har gemt i pungen. Et af de spørgsmål kan for eksempel være: ”hvor stort et køretøj må jeg køre, når jeg har et almindeligt kategori B kørekort?”.

Lej en minivan med plads til 8 eller 9 personer (med almindeligt kørekort B)

Det korte svar dertil er, at et kategori B kørekort gælder til person-og varebiler med en maksimumvægt på 3.500 kg og med plads til 9 personer - dette er inkl. chaufføren.

VW Minivan billeje

Det vil altså sige, at begge krav skal være overholdt - bilen kan godt have plads til 3 personer, men have en totalvægt på 4.000 kg - denne bil må du ikke køre med et almindeligt kørekort til personbil, hvor maksimalvægt er 3500 kg.

Derudover har du også ret til at køre traktor og knallert 45 med et kategori B kørekort, såfremt du er minimum 18 år.

USA regler - passenger vans til eksempelvis 12 eller 15 personer
Ovennævnte regler gælder i alle lande i Europa - dog er der nogle steder (stater) i USA, der gerne gør en undtagelse. Det er, fra tid til anden, set at USA biludlejningsselskaber lejer minivans ud med plads til så mange som 12-15 passagerer, selvom føreren blot har haft et kategori B kørekort med sig. Afhængig af stat (i USA) er det fuldt lovligt at føre personbil med flere end 9 passagerer.

Se også: Er internationalt kørekort nødvendigt?

Det er faktisk nærmere reglen end undtagelsen at man gerne må føre stor minivan med normalt kørekort (udstedt i Europa). Det er dog altid en god ide, at tjekke lejebetingelser på det givne tilbud inden man får booket sit køretøj. Den generelle regel er at kan man booke MPV'en eller minibussen (i USA) med plads til 11, 12, 13 eller måske 15 personer, og står der i betingelser at man kan nøjes med normalt kørekort (kategori B) til personbil, så kan man roligt booke udlejningsbilen.

En 12-personers passenger van - typisk sæde-arrangement i en 12-personers Ford E350 Econoline Club Wagon eller Transit E350 Wagon XL (billedet).

Kørekorts gyldighed for nye kørekort
Bemærk at kørekort til 17-årige i Danmark kun gælder i Danmark.

En 17-årig dansker med kørekort må ikke føre bil i udlandet medmindre personen har et kørekort i det pågældende land.

Læs også: For 17-årige, der vil tage kørekort.

Specielt for USA billeje - kørekort under 1 år
Bemærk også at der som regel er krav om (se billeje-betingelser i tilbuddet) at chauffør har haft kørekort i minimum 1 år (nogen gange i 2 år), for at kunne leje bil.

Denne regel er gældende for alle USA-bookinger (se betingelser i tilbud), som gennemføres fra Europa. Man får bedre eller langt bedre forsikringsbetingelser på denne måde i forhold til booking direkte ved Avis, Hertz, Dollar etc i USA.

Det er dog muligt hos nogen selskaber og i nogen stater (eksempelvis New York) at booke lejebil i USA (fra USA) med ringere forsikringsbetingelser (hvor typisk dyre tilvalgsforsikringer er nødvendige), men uden at have haft kørekort i et år. Bemærk at internationalt kørekort er nødvendigt hos mange biludlejere i USA.

Leje af en 8- og 9-sæders minivan med almindeligt kørekort i europæiske lande
En minivan med plads til 8 eller 9 personer er meget anvendelig - hvad enten man skal på skitur eller at man blot er mange mennesker, der skal afsted. At leje en minivan er nemlig ofte det billigste alternativ til at leje to stationcars eksempelvis.

Udover at det er praktisk og et billigere alternativ til at leje to biler, er det også en hyggeligere måde at rejse på; alle er samlet i ét køretøj, hvor man kan underholde hinanden og snakke med alle dem, man har valgt at tage på tur med.

Typiske eksempler på minivans til leje gennem Cartrawler, kan være Ford Galaxy, Ford S-Max, Mercedes Vito, Volkswagen Sharan, Seat Alhambra, Renault Grand Espace eller Toyota Minibus.

Mindre MPV biler, som VW Touran, fås også med 7 sæder.

Relateret information om at forny kørekort på Borger.dk


Kategori B kørekort - hvilke regler gælder?
Artikel: Kategori B kørekort - hvilke regler gælder?

Emner: , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar