Helligdage i Tyskland 2023 og 2024 - oversigt over tyske nationale lukkedage og delstats-fridage

Helligdage i Tyskland kan opdeles i to grupper: helligdage, gældende for hele landet og helligdage, der kun hidrører enkelte af Tysklands 16 delstater.

Se også: Billige lejebiler i Flensborg - også store biler

I alt har Tyskland 9 officielle helligdage/lukkedage gældende for hele landet. Der er meget beskedent i forhold til de fleste andre lande. Ser man eksempelvis på antallet af helligdage i Østrig, der ligner Tyskland en hel del kulturelt set, er der hele 13 nationale helligdage.

Siden alle delstater har mindst 1 ekstra lokal helligdag udover de nationale helligdage, er der dog altid mindst 10 helligdage.

Overblik over helligdage/lukkedage i hele Tyskland 2023 og 2024:

2024

Navn / tysk navn

2023

1. januar

Nytårsdag / Neujahrstag

1. januar

29. marts

Langfredag / Karfreitag - altid fredag

7. april

1. april

2. påskedag / Ostermontag - altid mandag

10. april

1. maj

Arbejdernes kampdag / Tag der Arbeit

1. maj

9. maj

Kristi Himmelfart / Christi Himmelfahrt

18. maj

20. maj

2. pinsedag / Pfingstmontag - altid mandag

29. maj

3. oktober

Tysklands genforening / Tag der Deutschen Einheit

3. oktober

25. december

Juledag / Weihnachtstag

25. december

26. december

2. juledag / Zweiter Weihnachtsfeiertag

26. december

 

Jul i Tyskland - hvor man både har Weinachtsman (julemanden), som ankommer den 24. december og St. Nikolaus, som besøger børn med gaver og søde sager den 6. december.

Udover de nationale helligdage, findes der en lang række helligdage i Tyskland, som kun optræder i nogen eller få delstater.

Lokale helligedage i Tyskland (kan være lukkedage)
Nedenfor ses en oversigt og beskrivelse af betydende helligdage i Tyskland, som kun afholdes i dele af den tyske forbundsstat.

Heilige drei Könige - Helligtrekongersdag i Tyskland, 6. januar hvert år
Helligtrekongersdag den 6. januar er en gammel festtradition, der højtideligholder de Tre Vise Mænds besøg hos Jesubarnet. (helligtrekonger kaldes også for Epiphany).

Helligtrekongersdag fejres i delstaterne Baden-Wurttemberg, Sachsen-Anhalt og Bayern. Alle offentlige institutioner og de fleste virksomheder (med undtagelse af offentlig transport og turistrelaterede arbejdspladser) holder lukkede.

Den stærke lagerøl Bockbier bliver traditionelt brygget i tidsrummet omkring Helligtrekongersdag.

Fronleichnam - helligdagen Jesu Kristi Legeme i Tyskland
Jesu Legeme er en føderal helligdag i følgende tyske delstater: Baden-Wurttemberg, Bayern, Hesse, Nordrhein-Westfallen, Rheinland-Pfalz, Saarland, Sachsen og Thüringen.

Jesu Kristi Legeme helligholdes med en stribe kirkegudstjenester og processioner. I Køln afholdes der et særligt arrangement under navnet Muelheimer Gottestracht - en parade af skibe på Rhinen.

I områder uden turistindustri er virksomheder og offentlige kontorer lukkede..

Maria Himmelfarth - Maria Himmelfartsdag i Tyskland, 15. august
Den kristne tradition fejrer på Maria Himmelfartsdag, Jomfru Marias optagelse i himlen.

I Tyskland falder dagen altid den 15. august med dertilhørende kirkegudtjenester og processioner. Især på landet i Tyskland er der tradition for sommerfester med indsamling af medicinske urter.

Kun i Saarland og visse dele af Bayern fejres Maria Himmelfartsdag som helligdag, med de sædvanlige indvirkninger på virksomheder og offentlige institutioners manglende åbningstid.

Reformationstag - Reformationensdag i Tyskland, 31. oktober
Datoen 31. oktober er en vigtig dag i Lutherske og reformerede kirkesamfund, der højtideligholder den vestlig, kristne kirkes opdeling, påbegyndt af Martin Luther og John Calvin i det 16. århundrede.

Reformationensdag er helligdag (arbejdsfri dag/lukkedag) i Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Sachsen, Sachsen-Anhalt og Thüringen.

Allerheiligen - Allehelgensdag i Tyskland
I Tyskland er Allehelgensdag en helligdag i følgende føderale delstater: Baden-Wurttemberg, Bayern, Nordrhein-Westfallen, Rheinland-Pfalz og Saarland.

Allerhelgensdag er med andre ord en katolsk helligdag i Tyskland (de primært sydlige katolske delstater).

Buß- und Bettag - Bod og Bededag i Tyskland
Bod og Bededag afholdes i november måned og er en vigtig begivenhed for den protestantiske kirke.

Det er en helligdag i Sachsen og i mindre grad også i Bayern, hvor skolerne holdes lukket.

Friedensfest - Augsburg Fredsfestival 8. august
Fredsfestivalen afholdes i Augsburg i delstaten Bayern, til minde om 30 årskrigen, der genoprettede protestanternes religionsfrihed i det 17. århundrede. Friedensfest den 8. august er en lovbestemt helligdag i byen Augsburg.

Womans Day i Berlin 8. marts
I lighed med lande,som Polen og Ukraine, er den 8. marts dedikeret til at være kvindernes dag i Berlin - og er desuden helligdag/fridag i Berlin. At netop Berlin går op i 'kvindernes kampdag' er betinget af Berlins beliggenhed og dagens status i den tidligere østblok. 

Kvindernes kampdag har dog et lidt andet fokus i de de tidligere østblok-lande øst- og centraleuropa end den har i Danmark. Det er god tone at give blomster (eller andet). I Polen, hvor dagen ikke er en helligdag, uddeler nogen virksomheder specielle små gaver og en blomst til alle kvindelige ansatte på denne dag. I Ukraine er International Womens Day, som i Berlin, en helligdag.  

Specielt for Flensborg - åbningstider
Mange vælger at tage til Flensborg eller Hamborg til jul og påske på indkøbstur.

Åbningstider i Flensborg til påske og jul er som hovedregel som i den danske jul og påske. Skærtorsdag er dog ikke helligdag i Tyskland. Se liste over helligdage ovenfor.

Påske åbningstider: Langfredag, påskesøndag og 2. påskedag er der lukkedag. Nogen restauranter i Flenborg holder dog åbent i påsken, men man bør checke på forhånd.

Normale Flensborg åbningstider:

Man-Fre - 9.30 - 18.30
Lørdag - 9.00 - 15.00 (også påskelørdag de fleste steder)

Bemærk at den 31. oktober er der helligdag/fridag i Flensborg og Hamborg samt i resten af Slesvig-Holstein. Dagen kaldes reformationsdag / reformationstag. 

Se mere på Germany.travel (officiel Visit Germany hjemmeside)


Helligdage i Tyskland 2023 og 2024 - oversigt over tyske nationale lukkedage og delstats-fridage
Artikel: Helligdage i Tyskland 2023 og 2024 - oversigt over tyske nationale lukkedage og delstats-fridage

Emner: , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar