Hvad skal man se i Polen? - tips til de 10 bedste turistbyer

Polen er et kæmpe land, der bugner af oplevelsesmuligheder for turister.

Mens mange af Polens turister tiltrækkes af landets vilde natur, der er uden sidestykke og samlet udgøres af de smukke polske bjergegne, kysten, søhøjlandet og de uberørte skovarealer, er der andre der foretrækker at bruge en kortere eller længere storby ferie i Polen for at gå på opdagelse i landets historiske kulturarv.

Det er nemt at komme til Polen via en af de mange internationale lufthavne og det er lige så let at leje bil i Polen. Så på den måde bliver flere og flere polske byer ’opdaget’ af turister fra hele verden.

Nedenfor præsenterer redaktionen på www.guide-billig-billeje.dk listen over de 10 mest besøgte byer i Polen. De enkelte seværdigheder på listen er udvalgt primært for deres popularitet i de enkelte områder/byer i Polen. 

Se kort over provinser og storbyer i Polen.

Det bedste nyheds-site om Polen på dansk er Polennu.dk.

1. Krakow - oplevelser og udflugter
Den tidligere og nuværende hovedstad i Polen - henholdsvis Kraków og Warszawa - er gensidige rivaler, når det gælder om at tiltrække turister.

Alt imens Warszawa utvivlsomt nyder godt af den centrale beliggenhed i landet og noget nemmere adgang til byen for både polske og udenlandske besøgende, har Kraków, som den historiske by den er, en noget større tiltrækningskraft på turister.

Krakóws historiske centrum anerkendes af UNESCO og er simpelthen tryllebindende med sit handelsmarked fra det 13. århundrede, de smalle gader med husenes farverige facader, paladserne og de utallige kirker.

Det kongelige slot i Wavel, der udover at være gravsted for mange polske konger og vigtige historiske personager, har også en udsøgt kunstsamling. Turister besøger også det jødiske nabolag Kazimierz, hvor der ligger mange synagoger, samt både traditionelle jødiske og kosher restauranter.

Kraków er et godt udgangspunkt for et besøg til mange af de fantastiske udsigtspunkter i det sydlige Polen, blandt andet saltminen i Wieliczka (der også figurerer på UNESCOS kulturarvliste) eller til Auschwitz koncentrationslejren.

Billeje i Kraków Lufthavn - sammenlign priser online med Cartrawler Polen

Kraków er hovedbyen i den selvstyrende region Lille-Polen, i det sydlige Polen.

2. Warszawa - turistattraktioner
................................................................................................................................

Anbefaling: Prøv den dansk-polske restaurant Nabo i Warszawa - som udover polske retter også har 'dansk' Pariserbøf, frikadeller, smørrebrød m.m. på menu'en til yderst rimelige priser. Der er også cafe med mulighed for dansk brunch indtil kl. 12 middag.

................................................................................................................................

Warszawa var en af de polske byer der blev hårdest ramt under anden verdenskrig. Mange af byens historiske områder forsvandt bogstaveligt talt og blev senere udskiftet med store og meget uinspirerede bygninger i bedste kommunistisk stil.

Blandt Warszawas sightseeing højdepunkter i dag er den omhyggeligt rekonstruerede Gamle By, der er en UNESCO kulturarv, den kongelige Lazienski Park, en af Europas største anlagte byparker og Wilanow paladset også kaldet det polske Versailles. Levnet fra kommunist tiden - kultur og videnskabspaladset, der stadig anses af mange som værende det uofficielle symbol på Warszawa, er også en meget populær attraktion blandt besøgende i den polske hovedstad.

I Warszawa er der også et godt udvalg af spændende museer og udstillinger, blandt andet det særprægede Warsaw Uprising Museum og Copernicus Videnskabscenter

Warszawa ligger i Mazovia provinsen, i det centrale Polen.

Find de bedste billeje tilbud online i Warszawa Chopin Lufthavn

Billig billeje i Warszawa Modlin Lufthavn - sammenlign priser med Cartrawler

3. Gdansk - sightseeing
Sammen med Sopot og Gdynia, udgør Gdansk et trekantområde på Østersøkysten og Gdansk er et must for alle turister der besøger Polen. Selvom Gdansk primært er en industri havneby, er byens historiske centrum en sand perle af middelalder arkitektur. En tur rundt i Gdansks snævre gader i den Gamle Bydel og Motlawa flodbredden, fører tankerne tilbage til dengang, der var et Hanseforbund hvori Gdansk spillede en stor rolle som rig havne- og handelsby. Europas moderne historie har også sat sit kraftige præg på byen, der bevidnede begyndelsen på anden verdenskrig fra tætteste hold, samt starten på den solidariske bevægelse anført af Lech Walesa.

Der er kun en kort køretur fra Gdansk til Sopot, et yndet udflugtsmål for almen afslapning og til Gdynia, hvor de fleste af Polens skibsværfter ligger.

Gdansk er hovedbyen i Pomeranian provinsen ved Østersøen i det nordlige Polen.

Online billeje i Gdansk Lufthavn - søg og book med Cartrawler Polen

4. Wroclaw - Europas kulturhovedstad 2016
Byen Wroclaw har været vidne til en ufattelig turbulent historie, fra næsten at være barberet ned til ingenting under anden verdenskrigs uroligheder til i dag at være på vej til at være en af de mest spændende storbyferie destinationer i Europa. Wroclaw er blevet udvalgt til Europas kulturhovedstad 2016 sammen med San Sebastián i Spanien.

På grund af Wroclaws beliggenhed på øerne, der er smukt forbundet af broer, har byen én af de mest interessante lokalbyplaner og er simpelthen bare en nydelse at besøge til fods. Besøg Wroclaw og opdag de historiske landemærker, blandt andet Centennial Hall, der står på UNESCOs bevaringsliste og den spektakulære og ultramoderne Wroclaw Multimedia Fountain.

Wroclaw er hovedbyen i den nedre Silesian provins i det sydvestlige Polen.

Billig billeje i Wroclaw Lufthavn - få tilbud på billeje i Polen

5. Poznan - kulturen og handelsmesser
Byen, der er bedst kendt for at afholde handelsmesser siden 1921, bør ikke ignoreres som turistdestination i Polen. Poznans gamle bydel, omhyggeligt opbygget efter bombardementerne under anden verdenskrig, er et klassisk eksempel på Renæssance og Barok arkitektur. Et omfangsrigt kulturelt udbud, samt en vis boheme atmosfære i byen der også huser et vigtigt polsk universitet, kan alt sammen føjes til Poznans pulserende natteliv med restauranter, caféer og barer.

Poznan er hovedbyen i Stor-Polen provinsen i det centralvestlige Polen.

Billeje i økonomiklassen i Poznan Lufthavn - lej en bil i Polen

6. Zarkopane - helårs turistdestination i Polen
Denne charmerende by ligger lige i hjertet af Tatra bjergene og er polakkernes foretrukne oase i bjergene, samt en populær turistdestination for alle udenlandske turister der kommer til Polen.

Zakopane kan besøges hele året og bliver det også. I vintersæsonen er det polens mest populære skidestination og om sommeren er det en fantastisk base for vandrere og bjergbestigere, smukt omgivet af Tetras storslåede natur.

Den unikke, lokale folklore, musik og gastronomi er alt sammen samlet i Zakopane, sammen med en meget veludviklet turist infrastruktur - masser af restauranter, gæsteværelser, hoteller og spabade.

Zakopane ligger i det sydlige Polen, ca. 100 km. syd for Krakow.

Video: de største turistattraktioner i Polen:

7. Szczecin - ikke langt fra Berlin
Szczecin er en vigtig havneby ved Østersøen og ligger nær den tyske grænse, omkring 125 km. fra Berlin. Den tætte afstand til Polens vestlige naboer har en stimulerende virkning på Szczecins udvikling som finans og transitcenter i det nordvestlige Polen.

Szczecins tilbud til turister udgør en historisk kulturarv, blandt andet det Pommerske Hertugslot fra middelalderen og Waly Chrobrego - promenaden på Oder flodbredden. En sjov oplysning: Szczecins Pionier biograf, oprindeligt kaldet Helios biografen fra 1909, anses for at være én af verdens ældste biografer.

Der ligger andre spændende udflugtsmål ikke langt fra Szczecin, såsom Wolin øen og badebyen Swinoujscie.

Szczecin er hovedby i den vestlige provins Pommern, i det vestlige Polen.

Lej en bil i Szczecin (ved togstationen) - billig billeje Polen

8. Lodz - en spirende turistdestination i Polen
Lodz er ved at få betydning som turistdestination i Polen, efter byen i mange år blev noget nedgjort som værende industriel og uattraktiv i forhold til turisme. De lokale politikere har vendt op og ned på dette og genoplivet det historiske centrum i Lodz og pustet liv i mange tomme fabriksbygninger, der nu er omdannet til kontorkomplekser, restauranter, kunstgallerier og små beboelseshuse. Gaden Piotrkowska i midten af Lodz, anses for at være én af de smukkeste gader i Polen, i stærk konkurrence med de gamle kvarterer i byer som Warszawa, Krakow og Gdansk.

Lodz har også en af de mest livlige og moderne kulturscener i Polen og Lodz filmskole er stadig en vigtig referencebrik i den verdensomspændende filmindustri.

Lodz er hovedbyen i provinsen af samme navn og ligger lige midt i Polen.

Billeje Lodz Lufthavn Polen - find de bedste tilbud online

9. Bydgoszcz - nær Torun
Området er blevet attraktivt for udenlandske investorer (Coca-Cola, Samsung og Unilever blandt flere), men er også blevet mere værdsat som turistdestination. En del af Bydgoszcz bymidte ligger på en ø mellem to af Brdas flodgrene og er forbundet til resten af byen med broer - derfor kaldes Bydgoszcz også for ’Polens Venedig’. Bydgoszcz lokker turister til med god stemning i den gamle bydel, historiske bygninger og en livlig musikalsk scene. Bydgoszcz Filharmonika Koncertsal er et af de fineste spillesteder i Polen. Byen har også en lang tradition for jazzfestivaler.

Besøg Turin, en smuk middelalderby ikke langt fra Bydgoszcz (40 km i bil). Turins gotiske bygninger fortjener at komme på UNESCO bevaringsliste som verdenskulturarv.

Bydgoszcz er hovedbyen i Kuyavian-Pommern provinsen.

Bydgoszcz Lufthavn billeje - find de bedste billeje tilbud i Bydgoszcz, Polen

10. Kolobrzeg - spa by i Polen
Kolobrzeg er et af Polens bedst kendte wellness resortområder på grund af de mange mineralske varme kilder. Den privilegerede beliggenhed ved Østersen, nær nogle af Polens fineste strande, opmuntrer turister til at aflægge Kolobrzeg et besøg. Her findes også mange historiske monumenter og mere moderne attraktioner. Turister på aktiv ferie vil synes om de mange muligheder for vandsportsaktiviteter i Kolobrzeg.

Kolobrzeg ligger i Mellem-Pommern i det nordvestlige Polen.

Relateret artikel: 
Kørsel i Polen - billeje tips og anbefalinger til kør-selv-ferie i Polen.


Hvad skal man se i Polen? - tips til de 10 bedste turistbyer
Artikel: Hvad skal man se i Polen? - tips til de 10 bedste turistbyer

Emner: , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar