Ringvejen på Island - hvad skal man se på kør-selv-ferie?

Hringvegur, Rigsvej 1, lokalt kendt som Þjóðvegur 1, er blot nogle af navnene på en hovedvej på Island. På dansk er den blandt andet også kendt som Ringvejen eller på engelsk Route-1. Navnet kommer af, at vejen ligger som en ring på Island - de fleste steder helt ud mod kysten.

Find billeje på Island

Vejen er 1.339km lang, og gør man mange stop på sin kør-selv-ferie, tager det en uges tid at køre øen rundt ad hovedvejen. Det er en meget populær rute blandt turister, fordi mange af Islands seværdigheder ligger på eller i nærheden af vejen. Det er dog intet must at leje egen bil. Mange busselskaber sælger billetter, som gælder til hele Ringvejen, som en slags hop-on - hop-off bilet.

Ringvej Island Hovedvej 1

Kort over Island og Ringvejen / Route-1.

Ringvejen på Island går gennem følgende byer: 1) Reykjavik - 2) Borgarnes, 3) Blöduós, 4) Akureyri, 5) Egilsstaðir, 6) Höfn og 7) Selfoss.

Kør-selv-ferie på Island rundt med Ringvejen er ikke eneste mulighed for at opleve den unikke rute. Det er ikke sjældent at se, at turister tager ruten på to hjul. Bliver man for træt, er de fleste buschauffører flinke til at samle trætte cyklister op, og de får på den ene eller anden måde altid plads til cyklerne i bussen. 

Bus Island Cykler

At tage en uge på Islands hovedvej er en rigtig god førstegangsintroduktion til øen, da netop mange af Islands perler ligger på ruten. Markedsføringschefer for nogle af de mere nordøstlige byer, vil dog mene, at man går glip af de vigtigste seværdigheder, hvis man kun holder sig til Ringvejen. Det kan de i og for sig også have ret i, men har man aldrig besøgt øen før, er Ringvejen et godt udgangspunkt. Så kan man altid komme tilbage of opleve mere.

At køre på Islands hovedvej
Ringvejen bliver ikke kun brugt af turister og andre eventyrlystne sjæle, men også af lastbiler, der transporterer gods. Dette gør, at hovedvejen er en meget vigtig del af den islandske infrastruktur. Derfor er vejen som oftest ryddet for sne - selv de dage, hvor de andre veje på Island er lukkede. Dog er det altid en god ide at tjekke vejrforholdene inden afrejse.

Se mere om udvalget af udlejningsbiler og udlejningsselskaber; inklusiv vores anbefaling af billeje i Keflavik Lufthavn - KEF.

Vejen, som stod færdig i 1974, er hovedsageligt en asfalteret vej. Dog består den visse steder af grus. På de asfalterede dele af vejen, er det tilladt at køre 90 km/t, og på grus stykkerne er 80 km/t den maksimale tilladte hastighed. Politiet på Island er meget oppe på dupperne overfor hastighedsoverskridelser. Omkring halvdelen af alle fartbøder, der udstedes på Island sendes udenlands til turister, der har været på kør-selv-ferie på Island.

I forbinelse med Ringvejen ligger der en 5,7km lang tunel, Hvalfjörður tunellen. Her betaler man 1000 islandske kroner - omkring 53 danske kroner for at få lov at køre igennem. Foretrækker man derimod, at køre oven vande, kan man køre ad den gamle vej rundt om Hvalfjorden, som er en virkelig skøn rute.

Mange af Islands seværdigheder og højdepunkter ligger langs Ringvejen. Det inkluderer nogle af de største byer på øen, flotteste vandfald i Europa, gletsjere, varmekilder og vulkaner.

Den Blå Lagune på Island
Starter man sin rejse i Reykjavik-Keflavik lufthavn, vil det første naturlige stop være ved Den Blå Lagune. Varmekilderne ligger 10 minutters kørsel fra lufthavnen og omkring 40 minutter fra Reykjavik bymidte.

Det er en god start på turen - specielt hvis rejsen til Island har føltes lang. Den Blå Lagune er damme, med naturligt varmt vand, som konstant holder en temperatur på 37-39 grader - også om vinteren. Vandet i dammene er meget mineralholdigt, og er eftersigende en rigtig effektiv bekæmper af psoriasis.

Kilderne har desuden også et højt indhold af hvidt kiseller og svovl. Den Blå Lagune på Island er omgivet af lavasten og en sort sandstrand.

den blå lagune island

Vulkaner på Island - Hekla
Den 1491 meter høje islandske vulkan ligger i den sydlige del af Island. Kører man fra Den Blå Lagune, skal man køre en anelse mod nordøst. Man afviger godt nok fra Ringvejen, men på en vulkanø som Island, kan man ikke være på naturrejse uden at se en klassisk stratovulkan. Vulkanen er i øvrigt den mest aktive vulkan på Island sammen med Grímsvötn. Heklas seneste udbrud var i februar år 2000.

Se også: Liste over ferie- og helligdage på Island

Hekla, som betyder hat eller hætte, ligger i et fjeld i nærheden af Landmannalaugar, som er et fredet område. Den gamle folketro sagde, at Hekla var det sted, hvor heksene mødtes med Fanden. Det er ikke den eneste gang, Hekla er blevet koblet sammen med Fanden eller Helvede. I 1647 skrev en italiensk munk, at Hekla var nedgangen til helvede, og at Gud havde ladet det stå åbent til skræk og advarsel for alle syndere.

Desuden er det danske ord Hekkenfeldt afledt af Heklafjeldet, når man bruger vendingen ’Skrub af Hekkenfeldt til’, siger man faktisk ’Smut til Hekla’.

vulkan hekla island

Islands sydkyst - seværdigheder
Fra Hekla kører man atter mod syd, ud på Ringvejen. Hele den sydlige kyst er fyldt med naturskønne områder. Det første, der kan anbefales at lægge vejen forbi, er Skógafoss. Med et drop på 60 meter, og en bredde på 25 meter, er Skógafoss et af de største vandfald på Island. Her er det langt fra unormalt at finde både en og to regnbuer på en solrig dag.

Øst for Skógafoss ligger der en hiking/trekking rute, som fører til passet Fimmvörduháls mellem de to gletsjere Eyjafjallajökull og Mýrdalsjökull. Desuden har det smukke vandfald medvirket i flere film; blandt andet Thor: The Dark World og The Secret Life of Walter Mitty.

Fortsætter man så videre ad Ringvejen, kunne det næste stop meget vel ske ved byen Vík i Mýrdal. At kalde Vík en by er måske så meget sagt - det er nærmere en bygd, som ligger nedenfor vulkanen Katla. Vulkanen kan være meget aktiv, og er direkte en trussel for byen. Hvis Katla går i udbrud, vil det udlæse en enorm bølge fra gletsjeren ikke langt derfra. Det kan potentielt udslette byen. Kirken, der er byens varetegn, er det eneste sted, indbyggerne kan være i sikkerhed. Det skyldes dens placering på et højdedrag i byen.

Det, der gør Vík værd, at besøge, er den sorte sandstrand Reynisdrangar. Stranden er ikke kun specielt på grund af det kulsorte sand, men også på grund af de mange basaltstenssøjler. Skessudrangur, Laddrangur og Langhamar er navnet på tre af søjlerne, som ifølge savnet er trolde. Den højeste af søjlerne er 66 meter. Alt dette danner tilsammen rammerne om verdens smukkeste strand i 1991 - kåret af det amerikanske blad ’Islands Magazine’.

sort sandstrand Island

Nær Vík ligger Reynisfall, hvor man særligt i juni og juli måned kan observere store flokke af lunder og mallemukker, som ruger på klipperne ved Vík. Det samme gør sig gældende ved Dyrholaey, som ligger længere mod øst, end Vík, men stadig ved Ringvejen. Dyrholaey er egentlig en halvø, og navnet betyder bjergøen med dørhullet. Her er fuglelivet meget rigt, og det er nemt at få et glimt af den berømte lunde, som også er kendt som søpapegøjen.

Nationalpark Island - kør-selv-ferie på Island
Efter at have set på fugle, sort sandstrand og basaltstenssøjler, kan kør-selv-ferien gå videre mod øst til Skaftafell Nationalpark. Det er dog det gamle navn for parken - siden 2008 har Skaftafell hørt under Vatnajökull Nationalpark.

Vatnajökull er også navnet på den Islands største gletsjer. Den breder sig ud over 8.100km2 og isen kan være op til 1000 meter tyk - dog er den gennemsnitligt 400 meter. Under gletsjeren ligger nogle af Islands mest aktive vulkaner.

Udover Vatnajökull gletsjeren rummer nationalparken også dalen Marsárdalur, bjerget Kristínartindar og en anden gletsjer ved navn Skaftafellsjökull. Derudover ligger der en smuk birkeskov i naturområdet.

Parken er også hjem for en af Islands bedst kendte attraktioner - Svartifoss, som er et vandfald. Det er 20 meter højt, og det er hovedsageligt basaltvæggen hvorfra vandet falder, der gør det specielt. Navnet Svartifoss betyder sort vandfald - og er blevet givet netop på grund af væggen i basaltsten.

gletsjerlagune island

I udkanten af Vatnajökull Nationalpark ligger Jökulsárlón, som er den største og mest kendte gletsjersø på Island. Med en dybde på 248 meter, er det tilmed også den dybeste sø på øen. Det er muligt, at komme på bådtur på søen, hvor man får lov at sejle blandt de mange isbjerge, som er kælvet af bræen Breidamerkurjökull.

Hvis scenariet virker bekendt, er årsagen meget logisk; også Jökulsárlón har været med i et par film. Blandt andet James Bond filmene A View to a Kill og Die Another Day, samt filmene Lara Croft: Tomb Raider og Batman Begins.

Søen Mývatn på Island
Fra Jökulsárlón følger man Ringvejen op langt østkysten. Her kan det anbefales at gøre stop ved Mývatn, som på dansk betyder Myggesøen. Det er både en islandsk sø og et naturreservat 50 km syd for Húsavik.

Området er vulkansk aktivt med mange spektakulære lavaformationer. Myggesøen har fået sit navn på grund af store myggesværme - dog er det sværme af de harmløse dansemyg, der dominerer her.

Mývtan naturreservat er en del af vulkansystemet Krafla, hvor vulkankrateret Viti (helvede) ligger. Foruden Viti er der mange pseudokratere i Mývtan. Derudover ligger der en dal i naturreservatet. Namaskard, som dalen hedder, blev i 1536 brugt af den danske flåde til fremstilling af krudt.

Grunden dertil, er det høje svovlindhold i undergrunden. I dag er der stadig et højt svovlindhold, og det kan lugtes, når man er der. Det minder lidt om en slags ildelugtende mudderpøle, med geotermisk aktivitet.

Her lugter bogstavelig talt af rådne æg, og overfladen her er meget varm - selv 1000 meter under jorden er der over 200 grader varmt. Derfor kan det ikke anbefales, at træde udenfor de markerede stier i området, da jordskorpen både er usikker og brandvarm.

namaskard island

Hvalsafari Island
50 km nord for Myggeøsen ligger der en by ved navn Húsavík. Byen er en kystby, og her er god mulighed for at spotte hvaler. Byen er kendt for at sælge bådture, hvor man kommer på hvalsafari - turen tager som oftest 2-3 timer, og der er 99% chance for at opleve hvaler. Húsavík har efterhånden fået ry for at være hovedstaden i Europa, hvad hvalsafari angår.

De fleste selskaber har afgange hver dag, så der burde være mulighed for at komme ud, lige meget hvilken dag, man ankommer til byen. Det er store hvaler som spækhuggere, vågehvaler og pukkelhvaler, man får muligheden for at se. Af og til kan man også spotte en flok delfiner eller marsvin i farvandet.

Gudernes vandfald
Fra Húsavík kan turen meget vel gå til Godafoss, som ligger sydvest for hvalsafariens hovedstad. Vandfaldet hører til et af de mest spektakulære på Island. Det er 12 meter højt og 30 meter bredt.

Årsagen til det guddommelige navn kommer fra endnu en islandsk saga; det siges, at kristendommen blev indført via Altinget i år 1000. Altingets lovsigemand Þorgeir Ljósvetningagoði (Thorgeir Thorkelsson) kastede, efter beslutningen, sine statuer af de hedenske guder ned i vandfaldet.

vandfald island

Islands ældste gejser
Fra Gudernes Vandfald, kan man følge Ringvejen ned til Islands ældste gejser; Geysir, som ikke blot er den ældste gejser i landet, men faktisk i hele verden. Det er denne, der har givet navn til hele begrebet ’gejser’. Første gang naturfænomenet blev nævnt, var i 1294, da et jordskælv nedsatte gejserens aktivitet.

Det blev beskrevet, gejserens udbrud ændrede sig markant. De blev lavere - før kunne den nå højder på op til 60 meter, i dag skyder den kun 10 meter op i luften. Udbruddene sker et par gange om dagen.

I området ligger der også en anden gejser, der hedder Strokkur. Det er en af de mest berømte gejsere på Island, og er i udbrud ca. hvert 8. minut - hele døgnet rundt. Den er meget vigtig for turismen, da det er en af de eneste gejsere, der springer regelmæssigt og ofte.

Ikke langt fra området ved Geysir, ligger der et vandfald, der hedder Gullfoss. Vandfaldet ligger i dalen ved Hvita floden i den sydvestlige del af Island. I dag er det fredet, og en meget populær turistattraktion. Gullfoss betyder det gyldne vandfald.

Vandfaldet minder mest af alt om en tre-trins trappe, hvor der er to drops. Det største af dem, er 21 meter. Alt i alt er vandfaldet 32 meter højt. Vandfaldet ligger lidt inde i landet, men i nærheden af Reykjavik, hvor man passende kan afslutte sin kør-selv-ferie, inden bilen skal afleveres, hvis man har lejet sådan en.

Se også:
Den officielle Island turisme-hjemmeside: Inspired By Iceland


Ringvejen på Island - hvad skal man se på kør-selv-ferie?
Artikel: Ringvejen på Island - hvad skal man se på kør-selv-ferie?

Emner: , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar