Værd at se i Venedig - oversigt over seværdigheder

Venedig er på listen over verdens mest romantiske byer.

Se også: Aktuelle billeje-priser i Venedig Marco-Polo Lufthavn.

Den forførende by Venedig i det nordøstlige Italien er karakteriseret ved sine idylliske kanaler, legendariske broer og charmende huse, der er bygget på træpæle. De skæve og autentiske huse er noget for sig - nogle steder er husene kun hævet én meter over vandoverfladen.

Kanalerne, broerne og gondolerne er elementerne, som udgør Venedigs unikke og atypiske infrastruktur, der blot understreger byens charme.

Sidst på foråret eller efteråret er et af de bedste tidspunkter at besøge Venedig på, såfremt man ønsker at opleve Venedigs seværdigheder i fred og ro.

Temperaturerne ligger mellem 8 og 20 grader fra marts til maj. I sommerperioden er Norditalien og særligt Venedig stærkt domineret af turister, som turister flokkes til Italiens turistmagnet. Temperatureren rammer ofte mellem 22 og 27 grader.

Læs mere om Vejret i Venedig

Gondolerne og vandporetto i Canal Grande Venedig
Én af de mest charmende måder at opleve den romantiske by Venedig på, er ved at stige ombord i Venedigs berømte vartegn - nemlig de velkendte gondoler.

Canal Grande

Den traditionelle venetianske båd er håndbygget og konstrueret asymmetrisk for at sikre, at gondolen kun sejler ligeud, uanset hvilken side man ror i. Gondolerne bliver sejlet af de karakteristiske gondolførere med deres ikoniske hvid og sort stribede trøje.

Alternativet er Venedigs Vaporettoer, som er en slags små skibe, der også kaldes vandbusser. Vaporettoer tager dig med på en guddommelig tur til søs, og er væsentlig billigere end gondolerne.

Uanset om man vælger Vaporettoerne eller gondolerne, kan man nyde den fortryllende tur gennem den verdensberømte kanal Canal Grande i Venedig. I Venedigs storhedstid byggede alle velhavende et palads beliggende helt ned til Canal Grande, da dette var et tegn på økonomisk velstand. Derfor kan man iagttage op mod 400 paladser med front ud mod Canal Grande. Paladserne fungerer i dag som hoteller, museer og kontorer.

Relateret artikel: Feriedage og helligdage i Italien.

Marcuspladsen - den verdensberømte plads i Venedig
Piazza San Marco i Venedig  er på listen over verdens mest besøgte pladser og er helt klart værd at besøge i Venedig.

Markuspladsen

Pladsen er kendetegnet ved sin uanede mængder af duer, der flokkes til for at blive fodret af de tusindvis af gavmilde turister.

Endvidere kan man udforske gadesælgernes boder. Gadesælgerne bliver jaget væk af politiet flere gange om dagen, men så snart politiet kigger den anden vej, bliver salget på Marcuspladsen genoptaget. I og med seancen udspiller sig flere gange om dagen, tager begge parter det ganske roligt.

Fra Marcuspladsen kan man bevæge sig til den overdådige Marcuskirke og herefter kaste et blik på det fantastiske Dogepalads, der er en beundringsværdig seværdighed i Venedig. 

Se også: Visit Venice på den officielle Italien turistside.

Markuskirken - den overdådige katedral
Den romersk-katolske domkirke Basilica di San Marco er én af Venedigs mest besøgte seværdigheder.

Markus kirken

Markuskirken i Venedig udklækkede først i 1617, til trods for begyndelsen i år 832 og er indrettet i byzantinsk-gotisk stil.

Her kan man lade blikket panorerer over den overdådige Basilica di San Marco, der er udsmykket med guld, diamanter, smaragder, rubiner og trofæer fra handelsmænd og troppers udplyndringer. Grundet kirkens mange forgyldte byzantinske mosaikker går Markuskirken også under navnet Chiesa d’Oro eller Guldkirken.

Endvidere er der tre mindre gallerier/museer inde i kirken, hvoraf den smalle og stejle trapper snor sig op til terrassen med udsigt over San Marco kvarteret.

Lader man blikket falde på Kampanilen, vil man få øje på Marcuskirkens klokketårn, der rejser sig hele 99 m. op i luften. Det oprindelige klokketårn kolapsede i 1902, men er blevet reetableret med nøjagtig samme udseende.

Marcuskirken og Kampanilen er klart et besøg værd i Venedig.

Dogepaladset
En anden seværdighed i Venedig er Dogepaladset står med lyserødt marmor og markusløven, der vogter over døren.

Indvendig kan man udforske den beundringsværdige sal Sala del Maggior Consiglio, der er dekoreret med religiøse og mytologiske motiver og store allegoriske væg - og loftsmalerier.

Sala del Maggior Consiglios ekstravagante udsmykning skildrer dogernes og den venetianske republiks statsliv.

Det berygtede torturkammer i Venedigs Dogepalads, hvor mistænkte blev forhørt står ligeledes til udstilling. Går man langs den famøse Sukkenes bro, finder man Dogepaladsets fængselsbygninger. Her har blandt andet den berømte Casanova rusket i tremmerne.

Sukkenes bro
Ponte dei Sospiri i Venedig er en beundringsværdig overdækket bro, der stammer tilbage fra 1600-tallet.

Broen forbinder det fantastiske Dogepalads og det berygtede statsfængsel. Sukkenes bro har formentligt taget navn efter fangernes fortvivlede og skuffende suk fra forhørslokalet til cellerne. Denne seværdighed i Venedig kan med fordel beundres fra gondolerne. 

Rialto Broen - Venedigs hovedbro
Ponte di Rialto er Venedigs hovedbro og er en af de mange broer, der krydser Canal Grande.

Oprindeligt var den unikke Rialto bro en træbro, der måtte lade livet under en brand. I 1591 blev broen rekonstrueret til en enestående stenbro, der stadig står den dag i dag.

Den usædvanlige Rialto Bro består af en række butikker langs broen, hvilket bevirker at broen stort set altid er ekstremt befærdet og turistdomineret. På den ene side af Rialtobroen findes det livlige Rialtomarked, der byder på forfriskende og smagfulde frugter og grøntsager.

Dette marked er bestemt et must, når man besøger Venedig.

Peggy Guggenheims samlinger
Venedigs fascinerende samling af moderne kunst, der stammer fra Peegy Guggenheims hjem er værd at aflægge en visit i forbindelse med rejsen til Venedig. 

Den amerikanske kunstsamler Peggy Guggenheim, der sammen med sin endnu mere kendte onkel Solomon Guggenheim grundlagde Guggenheim-museet/Art of This Century i New York.

Peggy var forelsket i kunsten i mere end én forstand - hun giftede sig nemlig med den verdensberømte maler Max Ernst. I 1947 købte Peggy Palazzo Venier dei Leoni i Venedig, hvor hun indrettede sig med malerier for flere millioner kroner.

De fantastiske kunstværker har, siden hun afgik ved døden i 1979, hængt på væggene og udgør i dag en af de fornemmeste moderne kunstsamlinger i Europa. For at krydre samlingen findes der også værker af Picasso, Paul Klee og Jackson Pollock i Venedigs fornemme kunstsamling. 

Galleria dell’Accademia - Venedigs største kunstmuseum
Galleria dell’Accademia i Venedig byder på en perlerække af fantastiske malere.

I Venedigs Galleria dell’Accademia kan man iagttage fantastiske værker fra 1300-tallet til 1700-tallet. Malerierne byder på alt fra gotiske malerier til renæssancekunst og europæiske kunstperler. Iagttag blandt andre Giovanni Bellini, Vittorio Carpaccio, Gianbattista Tiepolo og Canalettos fænomenale værker.

De højloftede kirkerum giver malerierne et overdådigt og guddommeligt touch og giver galleriet en plads på listen over seværdigheder i Venedig. 

Gåtur i Venedigs labyrint
En gåtur i Venedigs forførende og snørklet gader er et must, når man besøger Venedig.

Venedigs gader

Venedigs gader hurtigt bliver forvandlet til en spændende labyrint, da gaderne er navneløse.

Navneløse forstået på den måde, at byen er inddelt i seks distrikter: San Marco, Santa Croce, Cannaregio, San Polo, Castello og Dorsoduro. Samtlige adresser er navngivet efter det pågældende distrikt efterfulgt af et nummer.

Derfor kan det være svært at vide, om man skal gå til højre eller venstre - selv med et bykort over Venedig.

Men ’at fare vild’ i Venedigs gader og slentre formålsløst rundt i byens smalle gader og stræder, giver ofte en enestående oplevelse. Man får særlige og unikke oplevelser i Venedig, man ikke oplever i de turistdominerede områder. De specielle gader og stræder samt ofte folketomme pladser lader dig nyde byens charme og autentiske atmosfære på en helt ny og anderledes måde.

Venetianerne har dog sat skilte op, der markerer, hvor hovedattraktionerne ligger.

Se kort over Venedig

Venedig forbyder krydstogtskibe i at sejle tæt på byen
Den kønne by har desværre i mange år været 'overrendt' at krydstogtskibe, som udover at forurene massivt også forstyrer idylen. Et krydstogskib er ret beset - når man har set sådan et højhus med køl 3-4 gange - ikke noget kønt syn.

Man kan lave udregninger, der giver markant øget dødelighed fra udstødningen fra store skibe. Hertil kommer voldsom forurening af vandet omkring sådan en omsejlende provinsby.

Bystyret i Venedig har alt taget i betragtning vedtaget at der ikke længere må sejle krydstogtskibe helt ind til Venedig. Se artikel på BBC. Det var nok også på tide. Måske bystyrerne i København, Lissabon, Barcelona m.fl kan lære noget?


Værd at se i Venedig - oversigt over seværdigheder
Artikel: Værd at se i Venedig - oversigt over seværdigheder

Emner: ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar