Lej bil i Sverige - regler for kørsel gennem Danmark

Der er indført nye regler om kørsel i svensk registreret udlejningsbil i Danmark.

De nye transitkørsel regler, som SKAT ikke har annonceret vidt og bredt om, kan være særdeles fordelagtige for folk med bopæl på Sjælland og måske endnu mere, hvis man er bosat i København og har brug for en billig lejebil til ferien i udlandet.

Skat accepterer kørsel i svensk lejebil gennem Danmark - husk transit-tilladelse
Det viser sig nemligt at man inden for lovens rammer kan leje en stor behagelig Volvo stationcar eller en minibus i Sverige til en billig penge til brug for ferieturen sydpå via transitkørsel.

Priser på billeje i Sverige er ofte væsentlig lavere end i Danmark - specielt for de større lejebilers vedkommende. En endnu større fordel er det, at der sjældent er kilometerbetaling ved leje af bil i Sverige.

Se også: tilbud på leje af bil i Sverige

De nye regler, som kræver en ansøgning til Skat og modtagelse af en såkaldt 'Transit-tilladelse', er et resultat af EU's regler om vare- og tjenesteydelsers frie bevægelighed over landegrænser også kaldet EU's indre marked.

Lej bil i Sverige og kør til Tyskland - transitkørsel gennem Danmark
Man må som hovedregel ikke som dansk statsborger med folkeregister-adresse i Danmark køre i udenlandsk registreret udlejningsbil eller privatbil i Danmark. Det danske afgiftssystem for biler ville hurtigt blive undermineret, hvis dette var tilladt.

Reglerne om billeje har i mange år været således at kun udlandsdanskere (og udlændinge med bopæl i udlandet) og danskere bosiddende i Grønland eller på Færøerne har haft ret til at leje bil i udlandet til kørsel i Danmark.

For at dæmme op for denne 'unfair konkurrence' fra billeje-selskaber i udlandet fik foreningen af danske biludlejere i Danmark gennemført at udlandsdanskere og udlændinge med bopæl i udlandet har ret til at leje de såkaldte Tax-Free biler (også kaldet valutabiler) i Danmark. Tax Free lejebiler er uden afgift og derfor langt billigere i indkøb for udlejningsselskaberne.

Se også: Priser på leje af tax-free biler til udlandsdanskere i Danmark

Nu er der imidlertid blevet åbnet for at danskere med bopæl i Danmark kan leje bil i Sverige, køre gennem Danmark og fortsætte sydpå grundet de nye regler for transitkørsel. Man kan således som dansker med fordel leje feriebil i Malmø eller Helsingborg, og dermed spare penge på biludlejning.

Tax free biler til danskere med dansk bopæl - men de skal hentes i Sverige
Der er ingen afgift på biler i Sverige udover svensk moms, hvilket som tommelfingerregel gør at en stor mellemklassebil købt i Sverige koster ca. 1/3 af, hvad den gør i Danmark.

De høje registreringsafgifter og dermed ekstremt høje nybilpriser i Danmark bevirker at billeje i Danmark af specielt større biler er en særdeles bekostelig affære.

SKAT i Danmark udsteder imidlertid tilladelse til at køre igennem Danmark uden stop eller svinkeærinder i en svensk registreret lejebil.

Transittilladelsen kræver at man har en lejekontrakt, som man kan vedlægge til ansøgningen til Skat. En sådan kontrakt får man tilsendt per email ved online booking af lejebil i Sverige.

Se mere om priser på billeje i Sverige i Malmø-Sturup.

Se ansøgning til 'Transit-tilladelse' på SKATs hjemmeside.

Transit-tilladelsen til kørsel i svensk udlejningsbil i Danmark
Bemærk at der skal udfyldes en ansøgning til SKAT både til udtur og hjemtur.

Sagsbehandlingen kan tage tid, så ansøgninger om transittilladelse skal indsendes til SKAT mindst 2-3 uger før afrejse. Skal man have en ansøgning godkendt hurtigere, er det bedst at ringe til SKAT og høre, om det kan lade sig gøre.

Reglerne for stop i Danmark er ret strikse. Man må som udgangspunkt ikke stoppe i svensk udlejningsbil på vejen gennem Danmark eller foretage kørsel i andre ærinder i den svenske udlejningsbil end den direkte kørsel fra Sverige til Tyskland.

I ansøgningen til SKAT om kørsel i Danmark står følgende:

Denne tilladelse er gyldig til transitkørsel gennem Danmark i det ansøgte omfang på betingelse af,

  • at køretøjet udelukkende anvendes til direkte kørsel mellem det angivne indkørsels- og udkørselssted i Danmark,
  • at kørslen afvikles inden for 24 timer og
  • at køretøjet er lovligt registreret i hjemlandet og dækket af en ansvarsforsikring, der er gyldig i Danmark.

Der er lidt forskel på, hvad man får at vide om reglerne, hvis man spørger ansatte hos SKAT, men det skulle dog måske være tilladt at samle passagerer op i Danmark (København), hvis den direkte rute gennem Danmark fra Sverige til Tyskland ikke ændres.

Tilladelsen bliver sendt fra Skat med stempel og godkendelse. Har man ikke transittilladelsen, kan turen gennem Danmark i svensk udlejningsbil blive en meget dyr fornøjelse.

De billigste udlejningsbiler i Sverige
Prisfordelen ved leje af bil i Sverige er størst på de store stationcar-biler af mærker som Volvo V70, Ford Mondeo, VW Passat eller lignende.

Ofte kan man finde en stor stationcar fra 2800-3500 danske kroner for en uges Sverige billeje.

Se også: Billeje i Sverige - gode priser på leje af stationcar

Er der overskud af lejebiler i Sverige, kan en stor stationcar eller eventuelt en Volvo V40 eller Ford Focus i Helsingborg eller Malmø af og til lejes fra omkring 2500 danske kroner. Prisen på Sverige billeje afhænger dog også af kursen på svenske kroner i forhold til danske.

Selv de mere prestigefulde biler, som i Danmark koster en formue at leje; eksempelvis en Mercedes C-klasse stationcar, en Audi A4 stationcar eller en BMW 3-serie stationcar, behøver ikke at være voldsomt dyrere.

Det er værd at bemærke at bilen, man lejer i Sverige til ferien sydpå, skal kunne medtages over landegrænser. Det kan de fleste svenske udlejningsbiler, men check alligevel under 'prisdetaljer' på det givne billeje-tilbud.


Lej bil i Sverige - regler for kørsel gennem Danmark
Artikel: Lej bil i Sverige - regler for kørsel gennem Danmark

Emner: , , , , , , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar