Vejret på Cypern - vejrudsigt, klimatabel, solskinstimer

Cypern er den tredje største ø i Middelhavet (efter Sicilien og Sardinien).

Se også: Billeje fra Larnaca Lufthavn

Med placering i den østligste og varmeste del af Middelhavet, er Cypern velsignet med et behageligt og stabilt klima hele året rundt.

Aktuelt vejr i Larnaca fra BBC.

Kystområder på Cypern har det bedste vejr
Vejret på Cypern afhænger i høj grad af, hvor på øen, man befinder sig.

Kysten omkring den delvis selvstændige ø har de mindste temperatursvingninger, mens det centrale Cypern har et meget tørt klima, hvor meget høje sommertemperaturer er kombineret med lave plusgrader ned til frysepunkt-vintertemperaturer.

Nogen steder på Cypern fremstår indlandet som begyndende ørken, men er dog ikke klassificeret som ørken. Vand er i høj grad en knap faktor på store dele af Cypern, men ved kysterne falder der lidt mere regn, så her er problemet mindre.

Se også: Solskinstimer på Cypern (Paphos) sammenlignet med Barcelona og London.

Turister tager gerne til kystområderne omkring eksempelvis Larnaca, Paphos, Ayia Napa og Limassol. Her er der sol og behageligt klima det meste af året.

Alle disse ferieområder ligger på Cyperns sydlige kyst, og det er der en god grund til. På den nordlige og mere tilbagestående del af Cypern har der siden 1974 været tyrkisk militær stationeret. Cypern er således delt i en nordlig og sydlig (græsk-cypriotisk) del. Den nordlige, tyrkisk besatte del, omfatter ca. 37% af Cypern.

I hovedstaden Nicosia og endnu mere udpræget i Troodos bjergene på den centrale del af Cypern skal man være forberedt på at vejret kan ændre sig - både i Nicosia og på ture til Troodos Mountains er strandtøj og flip-flops derfor ikke nødvendigvis nok. Det regner faktisk en del i bjergene om vinteren.

Se kort over Cypern

Forårsvejr på Cypern - høj temperatur og solskin
For mange besøgende fra Nordeuropa er forår på Cypern den bedste tid på øen.

Foråret kendetegnes af varmt og solrigt vejr. Hertil kommer at der er langt færre turister på Cypern i sommerperioden, men til gengæld et væld af forårs-farver, når alting springer ud i fuldt flor efter tiltrængt regn i vinterperioden.

Fig Tree Bay, Ayia Napa

Fig Tree Bay stranden ved Ayia Napa.

Marts på Cypern kaldes også for den ‘gule måned’, da Cypern bliver dækket af et gult tæppe af vilde blomster.

Gennemsnitstemperaturer Cypern forår (for Larnaca):

  • Marts: 14 grader
  • April: 17 grader
  • Maj: 21 grader

Cyprus yellow flowers

Gul er den gennemgående Cypern-farve om i foråret.

Marts temperaturer på den sydlige del af Cypern ligger typisk mellem 13 og 18 grader i dagtimerne - lidt for lavt til at ligge på stranden for de fleste.

I april og maj er der derimod som regel mange dage med udmærket strand-vejr og temperaturer over 20 grader. Det spiller naturligvis ind at solen skinner utrolig meget, så 20 grader kan godt føles som 24-25.

Man skal forvente en del regn og korte udbrud af ‘tropisk’ tordenvejr i april, men det er sjældent længerevarende. Så snart maj og sommeren er på trapperne, holder de korte udbrud af tordenvejr stort set op.

Video med forårsvejr på Cypern:

Cyprus sommer - varmt klima og sol
Sommer-temperaturer på Cypern er et paradis for mange og alt for varmt og fugtigt for andre. Herunder gennemsnits-sommer-temperaturer for Larnaca:

  • Juni temperatur: 25, men ofte 27-30 grader.
  • Juli temperatur Cypern: 27, men ofte 28-32 grader midt på dagen.
  • August temperatur: 28, men langt over 30 grader er også normalt.

Allerede i juni bliver der dejligt varmt med omkring 27-30 grader midt på dagen på den sydlige del af øen. Nat-temperaturer på 20-25 grader er normalt.

I juli og august tager varmen til med temperaturer over 30 grader i dagtimerne; dog mest midt på dagen. Gennemsnitlige antal solskinstimer i sommer-perioden er imponerende 11,5. Ikke engang Spanien, Portugal eller for den sags skyld Californien kan opregne så mange solskinstimer.

På sydkysten, i lavt-liggende områder, hvor de mange populære turist-resorts ligger, er der som regel lidt højere luftfugtighed om sommeren i maj-juni-juli-august-september. Bliver fugtigheden for meget, kan man tage en tur op i bjergene (Troodos Mountains), hvor der stadig er varmt, men langt lavere luftfugtighed.

Regn behøver man ikke frygte. Det regner stort set ikke på Cypern i højsommeren (juli-august).

Se klimatabel for Larnaca, Cyprus

Hvor er det varmest på Cypern?
Turist-områderne på den sydøstligste del er generelt de varmeste.

Limassol, Polis, Paphos, Pissouri, Coral Bay og også byen Larnaca (bymidte) har nogen af de højeste temperaturer. Ayia Napa, Nissi Beach og Fig Tree Bay turistområderne på den sydvestlige del af øen er knap så varm (men stadig med masser af sol og varme).

Se klimatabel for Ayia Napa, Cypern.

Øen har et areal på samlet 9.251 km2 og er dermed lidt større end Sjælland. Der er relativt store temperaturforskelle om sommeren mellem den sydlige og den nordvestlige del.

Se kort over Cypern med markering af de varmeste områder.

Lav-sæson billig ferie på Cypern - efterårsferie i september-oktober-november
I september måned er der stadig i høj grad sommer.

Helt frem til oktober vil man midt på dagen kunne opleve 20-25 grader. Fra september begynder det at regne mere, men i forhold til en dansk sommer er efterårsvejret stadig langt bedre.

Forvent op omkring 10 solskintimer om dagen i de fleste efterårsmåneder. Om natten vil der dog være mærkbar forskel på sommer og efterår med langt lavere nat-temperaturer.

Mange finder at den bedste årstid er efteråret, hvor der er en behagelig varme - og desuden typisk mulighed for billigere rejser til Cypern.

Vinter-vejr - kort vinterperiode uden frost
Efter en meget lang og udstrakt sommer-periode følger en kort vinter.

December og januar kan blive overraskende kolde (som i Portugal og Spanien), men så snart man kommer hen i januar stiger temperaturerne igen.

Vinter vil ofte sige ned til omkring 10 grader om dagen og koldere om natten. Allerede i februar måned er der midt på dagen igen 18-20 grader mange steder. Til gengæld regner det (heldigvis) mere på den fantastiske ferieø om vinteren; særligt i december og januar.

I 2019-2020 forventes der flere britiske turister på Cypern som følge af Brexit.

Relaterede artikler:Vejret på Cypern - vejrudsigt, klimatabel, solskinstimer
Artikel: Vejret på Cypern - vejrudsigt, klimatabel, solskinstimer

Emner: , ,

Send os feedback eller forslag om denne artikel

Send kommentar